Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Gruszka_na_w... 20:05, 06 sie 2019

Rozplenice dadzą radę w półcieniu (mam na podokiennej- wystawa północno-wschodnia).
Dobry pomysł miałaś na dosadzenia na frontowej. Ma niesamowity urok ta rabata- jest lekka, taka wdzięczna.
Odnośnie przejścia do nowej części- Mnie by kusiło, żeby te wyraziste jeżówki, które rosną po lewej, wrzucić w seslerie. Tam po prawej rośnie jasny miskant i te różowe jeżówki obok niego bledną. Taka jedna, wyrazista kolorystycznie rabata, nie byłaby złym pomysłem.
Ale rozumiem Twoje obawy. Lubisz pastelowo i delikatnie.
Tak- za kulką.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 20:14, 06 sie 2019

Haniu mozna sadzonke podzielic i dac w oba miejsca. Te rabaty bedą niejako frontem do reszty planowanej, dobry bylby na nich taki mocny akcent koloru
TAR 20:17, 06 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

te horty po lewej sa obłędne, a napisz to drzewko co widac po prawej to tez ten klonik Gold?
Brzozowadzie... 20:22, 06 sie 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Rozplenice dadzą radę w półcieniu (mam na podokiennej- wystawa północno-wschodnia).
Dobry pomysł miałaś na dosadzenia na frontowej. Ma niesamowity urok ta rabata- jest lekka, taka wdzięczna.
Odnośnie przejścia do nowej części- Mnie by kusiło, żeby te wyraziste jeżówki, które rosną po lewej, wrzucić w seslerie. Tam po prawej rośnie jasny miskant i te różowe jeżówki obok niego bledną. Taka jedna, wyrazista kolorystycznie rabata, nie byłaby złym pomysłem.
Ale rozumiem Twoje obawy. Lubisz pastelowo i delikatnie.
Tak- za kulką.

No szczerze powiem, że te pomarańcze albo rozsadzę albo wysadzę, w kupie za mocne są A mam tam ze cztery sadzonki, na dodatek różne się trafiły. Pomyślę do jutra, bo zaczekałam z tym przesadzaniem jeżówek - dziś u nas było parno i gorąco, trochę żal było ruszać.
To sadzę kulkę Ale to za chwilę, najpierw przesadzę tuję, a to jesienią, jak nawiozę ziemi na nową część
Brzozowadzie... 20:24, 06 sie 2019

TAR napisał(a)
Haniu mozna sadzonke podzielic i dac w oba miejsca. Te rabaty bedo niejako frontem do reszty planowanej, dobry bylby na nich taki mocny akcent koloru

Też właśnie o tym pomyślałam, że rozsadzę Bo tam kilka sadzonek. Spróbuję jutro poprzymierzać, ma być chłodniej i deszczowo. Dzięki!
Brzozowadzie... 20:26, 06 sie 2019

TAR napisał(a)

te horty po lewej sa obłędne, a napisz to drzewko co widac po prawej to tez ten klonik Gold?

A nie, to ściętolistny Te cytrynowe są po drugiej stronie. Z tej strony trochę giną w cieniu za wiązem, ale z okna wyglądają super:

sylwia_slomc... 21:15, 06 sie 2019

A ja bym taką samą tuję dosadziła w przejściu przy rabacie z drugiej strony, a powojnik zamiast po kratce puściła na pergole, która by stanęła pomiędzy tujami i byłoby wydzielone przejście do drugiego pokoiku, chyba najmniej roboty z tym by było, a drugą część można zaaranżować wtedy jak się chce bo to nowy pokój by był
Misia 22:38, 06 sie 2019

Ja bym swojego ogrodu, ogrodem jeszcze nie nazwała hihi Przydałoby mi się choć trochę poczucia koloru
galgAsia 06:41, 07 sie 2019

Przeczytałam u Zany, że myślisz o hakonce greenhills. Ja w ub. roku posadziłam 3, w tym dosadziłam 3, w tym jedną z własnego dzielenia. Rosną na różnych stanowiskach. Te z ub. roku mają słonecznie, aureola w tym miejscu się przypala, a one niezmiennie zielone i (chyba) przyrastają. Jestem z nich zadowolona i innych nie chcę ( bo miejsca już nie mam...). Myślę, że warto, zwłaszcza jak masz stacjonarnie, bo ja niestety wszystko przez neta kupuję. Ale - odpukać - nie nacięłam się jeszcze .
Kasia_CS 07:10, 07 sie 2019

A jak nie greenhills to może Beni kaze-też jest zielona