Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 11:26, 04 paź 2019

Helen napisał(a)

Właśnie chciałam napisać, że Jesteś bardzo podobna do Babci

A dzięki, odbieram to jako komplement, była piękną Kobietą
Brzozowadzie... 11:28, 04 paź 2019

makadamia napisał(a)

A rozdrabniałaś kosiarką?

Ja w zeszłym roku robiłam ziemię liściową dwoma sposobami: od Zany miałam parę worków liści dębowych, to je ponakłuwałam i polałam roztworem mocznika. Jak we wrześniu przesadzałam paprocie, to przekopałam te liście z ziemią (proces butwienia już się zaczął, ale ciągle bardziej przypominały liście niż ziemię - jako ściółka na pewno się jeszcze nie nadawały).
Drugą część liści rozdrobniłam kosiarką, wymieszałam z liśćmi lipowymi i trawą (czego zdaje się nie należy robić), wrzuciłam do starego kubła na śmieci. Ze dwa razy podlałam mocznikiem i przemieszałam. Te bardziej przypominają ściółkę, chociaż też nie są do końca skompostowane. Ale jak na jeden rok to uważam że i tak bardzo szybko to poszło.

Mnie ciągle brakuje próchnicy i zarówno kompost jak i ziemię liściową daję na rabaty szybciej niż powinnam.

A nie, te były zgrabione I już mi się ich nie chce wywalać, wykorzystam powoli pod rodki Ale masz rację, rozdrobnienie i polewanie mocznikiem na pewno przyspieszyłoby proces.
Brzozowadzie... 11:29, 04 paź 2019

galgAsia napisał(a)
Rany, jakaś klątwa spadła na ten nawóz... Dobrze, że zdążyłam zamówić i odebrać. Pewno w ten weekend będę podlewać ogród po całości. A gdzie zabraknie - sypnę superfosfatem albo polifoską.

Ja się wycwaniłam i zamówiłam taki pojemniczek do podłączenia pod nawadnianie - pójdzie po całości, cieszę się bardzo, bo przerażała mnie wizja tych konewek
Brzozowadzie... 11:31, 04 paź 2019

A wiecie, co mnie przeraża w tych pięknych zwałach kompostu, co leżą mi na nowej części - masakryczna ilość drobnych kawałków folii! Mam takie przemyślenia, że ten kompost to obraz naszej planety w pigułce. Zatrważające.
galgAsia 11:42, 04 paź 2019

Rozumiem, że ten kompost to z kompostowni jest?
Toszka 11:47, 04 paź 2019

mikina34 napisał(a)

Toszko, to kiedy najlepiej stosować nawozy z siarką? I pod wszystkie czy tylko kwasoluby?

Nawozy z dodatkiem siarki można spokojnie dawać pod wszystkie rosliny. Ale np. superfosfat ma dużo wapna i już pod rosliny nietolerujące wapna lub kwasolubne nie za bardzo się nadaje, bo wapno jest w siarczanie wapnia, a to składnik tego nawozu.
w środowisku glebowym siarczany wapnia podlegają stopniowemu uwalnianiu do roztworu glebowego, z wydzieleniem kationu Ca2+ i anionu SO42-. Przypomnę, już nie pierwszy raz, że roztwór glebowy to nie woda a uruchamianie siarki i wapnia następuje także z udziałem kwasów glebowych, metabolitów wydzielanych przez same rośliny (kwasy bursztynowy, cytrynowy, winowy) oraz bakterie glebowe.

Agato, moje kolana cudownie uzdrowiła zaprzyjaźniona fizjoterapeutka zalecając by przez co najmniej miesiąc jeść raz dziennie filiżankę nóżek w galarecie z dodatkiem czosnku. I podziałało, choć po dwóch tygodniach te nóżki nie smakowały tak jak pierwszego dnia, a 4 tydzień to była mordęga...aż pewnego dnia uzmysłowiłam sobie, że nic mnie nie boli

galgAsia 11:50, 04 paź 2019

Ojojoj, biochemia się kłania , choć wygląda jak chemia nieorganiczna .
Toszko, zajrzyj do mnie pliiissss
Toszka 11:53, 04 paź 2019

galgAsia napisał(a)
Ojojoj, biochemia się kłania , choć wygląda jak chemia nieorganiczna .
Toszko, zajrzyj do mnie pliiissss

A czy wiesz, że ja chemii nigdy nie znosiłam...aż do czasu...i teraz nadrabiam zaległości ze szkoły podstawowej I nawet mnie to wciungło...
Brzozowadzie... 11:57, 04 paź 2019

Wczoraj mój kochany Antoni (synek nr 2) pomógł mi przekopać ziemię pod pierwszą śliwą - czekała tam jeszcze do dosadzenia dwi piękne sadzonki hakone i kombinowałam jeszcze z jakimś rozjaśniaczem, bo to dość mroczne miejsce - więc pomiędzy trawy wsadziłam białe wysokie jeżówki - wygląda to bardzo fajnie, tylko mam nadzieję, że wystarczy im słońca. Specjalnie dość blisko brzegu rabaty sadziłam.
Wysadziłam stamtąd kilka sadzonek kuklika Bell Bank - posadzony w głębi bez słońca cierpiał - słabo kwitł i chorował. Kolorystycznie bardzo mi pasował pod tymi pissardi, ale jednak za ciemno. Choć mam jeszcze jedną wielgaśną kępę do rozsadzenia, może dam gdzieś na brzegu pod tymi śliwami... - uwielbiam go
A mowa o tym miejscu (fota przed zmianami z września chyba, tak się wczoraj spieszyłam, że nic nie cyknęłam po):

A te sadzonki kuklika trochę intuicyjnie wsadziłam plamami na front pod klony - tam jeszcze sporo miejsca do wypełnienia czymś kwitnącym na wiosnę, ciekawa jestem czy zgrają się wiosną z szałwiami i bodziszkiem Zobaczymy, najwyżej przesadzę
Brzozowadzie... 11:58, 04 paź 2019

galgAsia napisał(a)
Rozumiem, że ten kompost to z kompostowni jest?

Tak, dowaliłam tam przyczepę obornika, skosiłam poplon, przywiozłam 40 ton kompostu...robię, co mogę