Jesienią zeszłego roku zawaliłam całe kompostowniki liśćmi z osiedla, a co się nie zmieściło miałam w workach. eM nie chciał się zgodzić na rozdrobnienie ich kosiarką, powiedział, że kosiarka jest do koszenia trawy a nie do liści Regularnie je podlewałam, dałam mocznik, wiosną jeszcze liście były widoczne, szczególnie te większe klonowe ale po wymieszaniu z trawą,zlaniu gnojówkami z pokrzyw, kilkukrotne przemieszanie, do lata wszystko ładnie się przekompostowało
Mam bardzo dużo dżdżownic i one pewnie też pomogły
W tym roku oprócz liści pozbieram jeszcze opadłe jabłka z okolicznych zdziczałych jabłonek, żeby miały bogatszą dietę zimą
Pierwszą część muszę przeczytać kilka razy by zrozumieć
A druga... - Toszko, kto Ci te nóżki tak cierpliwie robił????! Bo jeść to bym jadła, ale robić je...
Mam podobne doświadczenia ale z liśćmi brzozowymi - w zeszłym roku zbierałam je razem z trawa i waliłam na nową rabatkę pod płotem, wiosną miałam piękną żyzną ziemię w tym miejscu. Wszystko tam zdrowo rośnie bez podlewania, jak nie u mnie
Robiłam je raz na tydzień, zmieniałam dodatki dla urozmaicenia...a to groszek zielony, a to inne warzywko. Robienie nie było tak wielkim wyzwaniem jak jedzenie w 4 tygodniu...uwierz mi, że ostatni tydzień nie był fajny
Co do czytania ze zrozumieniem - od kilku lat z Mazanem uczymy się pisać jak najprościej...ale czasami się nie da
I tak po cichu, bo może Walerek nie dostrzeże tego wpisu - czy zauważyłyście jakie olbrzymie zrobił postępy w pisaniu "po ludzku"? Mistrz nad mistrze!!!
Samej mnie się zdarzało - kiedyś, kiedyś -że czytałam jego porady po kilka razy i wiedziałam, że nic nie wiem. A teraz - specjalista od "ludzkich" porad
W ub. roku kupiłam sobie odkurzacz do liści - nie lubię go, bo hałasuje ponad miarę , ale bardzo fajnie rozdrabnia liście (bo właśnie po to jest ). Zlewam te liście gnojówką, mocznikiem 1,5% (pamiętam, Toszka!) i potem dodaję, gdzie tylko można. Późna wiosna / lato ziemia liściowa gotowa.