Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

abiko 10:10, 26 lip 2018

Dziewczyny wrzuciły tyle zdjęć, że nie będę powtarzać. Normalnie jstem chora na Twoje wianki.. śnił mi się dzisiaj Twój parapet na tarasie.. naprawdę
abiko 10:15, 26 lip 2018

Bodziszek Rosanne mu uszczkniesz? nie mam.. ja tam nie wnikam w tajemnicy alkowy, bardziej się zastanawiałam czy mój eM łóżko ci zaścielił jak brał syna. hahahha

Co wy z tym wymienianiem buksów, u ciebie nic nie ma.. i szybko nie przyjdą. Jak moje jeszcze żyją mimo ataku to u Ciebie tym bardziej.
abiko 10:25, 26 lip 2018

Anitka zobacz tutaj masz barbulę u mnie chyba 2 lata wstecz
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1091-ogrodkowe-perypetie?page=170
paulina_ns 10:55, 26 lip 2018

Monia81 napisał(a)[img size=319x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/170/1702252/original.JPG[/img]

Ojej jak pięknie co to za roślinka? Anitko zachwycam się nieustannie Twoim ogrodzie i dodatkami do niego

Edit. Ale zacytowałam chodzi mi o tą roślinkę

Anitka 11:17, 26 lip 2018

Monia81 napisał(a)
Anitko raz jeszcze wielkie dzięki za super spotkanie parę fotek wrzucę od siebie, dużo ujęć podobnych, więc wybrałam parę detalików do pokazania buziaki wielkie

Monia, dziękuje jeszcze raz za wizytę. Pozdrowienia dla eM.
I dziękuje za śliczne zdjęcia. Ja takich nie umie robić
Anitka 11:17, 26 lip 2018

Kokesz napisał(a)
Anitko, wiem, że masz w ogrodzie pięknego klona o ciemnych liściach.
Czy to jest klon palmowy atropurpureum?

Tak zgadza się
Anitka 11:31, 26 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie nie będzie miała takiej stołówki, pajęczynami bukszpany poowijane i nie zamierzam pająków przeganiać niech tę cholerę wyłapują.

Za to mam ciekawe zjawisko w tujach i jałowcach, tak sobie myślałam gdzie te setki biedronek co róże i ostropesty z mszycy czyściły, znalazłam je w środku jałowców i tuj, w czasie cięcia owych, masowo w nich siedzą, nic tam nie widzę co by się im do żarcia nadawało, czyżby się już do zimy szykowały? Chyba niemożliwe nie?

Nie przeganiaj, może się w pajęczyny złapią.
U mnie też podczas cięcia mnóstwo biedronek w cisach, tujach i bukszpanach siedzi. Nieźle się muszę z nożycami namanewrować.
Wiesz biedronki jak nie mają mszyc to przerzucają się na miodówki, roztocza, mączliki, czerwce, tarczniki, a nawet larwy muchówek, chrząszczy oraz niewielkie gąsienice. Ty może tego nie widzisz a one tak.
Tylko smacznego pozostaje im życzyć
Anitka 11:42, 26 lip 2018

eee_taam napisał(a)

u mnie trawnik pierwszy rok wyglada jako tako ....i dziewczyny jak go zobaczyły to chodziły boso ...bo rzeczywiście jest w niezłym stanie jak na susze bo zwykle w lipcu był ścierniskiem(ale podlewałam go sporo)

umniejszanie trawnika to jakby naturalny proces ogrodniczkowania i dlatego się zastanawiam ile jeszcze sezonów trawnik w tej wielkości u mnie wytrwa u ciebie też to był proces długoterminowy ...u mnie można powiedziec ze ogród 5 letni choć czesc rabat jest z tego sezonu czy 2-3 letnia ...wiec sama rozumiesz ze za kolejne 2,3,5 czy nawet 10 lat rabaty moga osiągnąc inny wymiar i kształt.....zwłaszcza ze nie mam w ogrodzie żadnych bruków czy zabetonowanych na stałe obrzezy

Tak umniejszanie trawnika to proces naturalny. Dobrze tylko mieć eM, dla którego trawnik (nawet brzydki i zasuszony) nie jest oczkiem w głowie.
Nasz na początku był wielki i trudny do utrzymania, zbite podłoże nie wchłaniające wody, komarnice, czarcie kręgi, dziury wygryzione lub wykopane przez psa ... źle mu robiły. Kto nie przyszedł to mówił jak można mieć taki trawnik w takim ogrodzie
Na szczęście mój eM nie lubi trawników i jest zwolennikiem zmniejszania i jeszcze syn, który go kosi też proponuje zmniejszanie, więc teraz mam "owal wielokątny" o wymiarach około 10 x 15 dużych moich kroków na 11 ar działce
Anitka 11:44, 26 lip 2018

Urszulla napisał(a)
Z przyjemnością się u Ciebie wszystko ogląda

Cieszę się i dziękuje
Anitka 11:48, 26 lip 2018

abiko napisał(a)
Dziewczyny wrzuciły tyle zdjęć, że nie będę powtarzać. Normalnie jstem chora na Twoje wianki.. śnił mi się dzisiaj Twój parapet na tarasie.. naprawdę

Dorze, że to choroba uleczalna, ale może być zakaźna
Parapet To niezły sen miałaś.