Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 11:59, 26 lip 2018

abiko napisał(a)
Bodziszek Rosanne mu uszczkniesz? nie mam.. ja tam nie wnikam w tajemnicy alkowy, bardziej się zastanawiałam czy mój eM łóżko ci zaścielił jak brał syna. hahahha

Co wy z tym wymienianiem buksów, u ciebie nic nie ma.. i szybko nie przyjdą. Jak moje jeszcze żyją mimo ataku to u Ciebie tym bardziej.

Łóżka nie ścielimy, ale ktoś nam wtedy pościelił Pozdrów eMa.

Była w wczoraj przejazdem z Grzegorzem z szkółce na Marchołta i duża część bukszpanów mają zjedzoną w ogrodzie.
Najbardziej zaskoczył mnie wczoraj Grzegorz, bo powiedział, że on się zachlasta, jak nam ta ćma bukszpany zmasakruje. Chłop przerażony bardziej o de mnie Dopiero jak zobaczył na własne oczy jak to wygląda to zrozumiał, bo ja mu już od zeszłego roku o tej ćmie mówię. Na razie nie mam i tego się trzymajmy.
A ja mu tłumacze, że z przyrodą nie wygrasz - pożary, powodzie, huragany ludzi nawiedzają, a my się ćmy boimy

Bodziszka ci dam, tylko on raczej na obwódkę rabaty i woli cień lub półcień. Słońca nie lubi. I wypatrzyłam w kole dla ciebie sadzonkę szałwii - samosiejka z zeszłego roku.
Anitka 12:00, 26 lip 2018

abiko napisał(a)
Anitka zobacz tutaj masz barbulę u mnie chyba 2 lata wstecz
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1091-ogrodkowe-perypetie?page=170

Śliczna, ta chyba będzie wyższa. Właśnie latam z doniczką po ogrodzie.
Anitka 12:06, 26 lip 2018

paulina_ns napisał(a)

Edit. Ale zacytowałam chodzi mi o tą roślinkę

To kalocefalus lub potocznie drut kolczasty, mrozek.
Wyczaiłam go w zeszłym roku w jakimś markecie. Niestety w naszym klimacie nie zimuje, wytrzymuje temperaturę do 4 stopni, ale susza mu żadna nie straszna, sadzę go nawet w płytkich misach. Lubi słońce i ciepło, może rosnąć w gruncie, ale nie znosi nawożenia.
Anitka 12:11, 26 lip 2018

Parno, duszno, chmurzyska krążą, ale nie pada

Nic mi się nie chce robić w ogrodzie, tylko fasolkę oberwałam, roślinki w doniczkach podlałam, leżakuje i myślę, gdzie nowinki umieszczę. Dziekuję za wszystkie skarby

Anitka 12:28, 26 lip 2018

Ptaszki lubię bardzo

Moje ulubione, nigdy dość

A to coś nieoczywistego. Z rdzą świetnie się będzie komponowało.

Zdjęć słodkości nie mam, bo wszystkie zjedzone dawno. Jadę do pracy, w Krakowie ponoć pada.

sylwia_slomc... 12:51, 26 lip 2018

Anitka napisał(a)

Nie przeganiaj, może się w pajęczyny złapią.
U mnie też podczas cięcia mnóstwo biedronek w cisach, tujach i bukszpanach siedzi. Nieźle się muszę z nożycami namanewrować.
Wiesz biedronki jak nie mają mszyc to przerzucają się na miodówki, roztocza, mączliki, czerwce, tarczniki, a nawet larwy muchówek, chrząszczy oraz niewielkie gąsienice. Ty może tego nie widzisz a one tak.
Tylko smacznego pozostaje im życzyć

W życiu tyle biedronek u mnie nie było, ale fajnie same o ogród zadbają, tak jak zwalczyły mszycę, gdzieś miałam fotkę z biedronami na ostropestach na mszycy, ale odszukać coś nie mogę, jak znajdę zawołam Cię
sylwia_slomc... 13:00, 26 lip 2018

U mnie też całe 5 minut popadało.....hm dobre i tyle, bo mogło nic, choć trawa i byliny skorzystają
To nieoczywiste to penie nachyłek od Kondzia i A
paulina_ns 15:21, 26 lip 2018

Anitka napisał(a)

To kalocefalus lub potocznie drut kolczasty, mrozek.
Wyczaiłam go w zeszłym roku w jakimś markecie. Niestety w naszym klimacie nie zimuje, wytrzymuje temperaturę do 4 stopni, ale susza mu żadna nie straszna, sadzę go nawet w płytkich misach. Lubi słońce i ciepło, może rosnąć w gruncie, ale nie znosi nawożenia.

A ta druga roślinka? Pięknie to skomponowałaś
Kondzio 20:21, 26 lip 2018

Anitko,

Bardzo dziękujemy za wystawne przyjęcie jakim nas wszystkich ugościłaś. Pokazałaś nam swoje wspaniałe przemyślane w każdym calu miejsce. Jesteś prawdziwą perfekcjonistką, ale perfekcjonistką, która szuka równowagi między pięknem a funkcjonalnością. Masz niesamowity zmysł organizowania przestrzeni, co widać zarówno w Waszym domu jak i ogrodzie. Tu wszystko jest na swoim miejscu, ale zawsze znajdzie się element frapujący, przyciągający wzrok, skupiający uwagę oglądającego.

Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem dzieła, jakie stworzyłaś. Zastanawiałem się jak nazwać styl Twojego ogrodu. To, że jest on ogrodem formalnym to oczywiste, ale bardzo przemyślane elementy architektury, użyte materiały, przybliżają Twój ogród do ogrodów włoskich czy hiszpańskich. Myślę, że właśnie mariaż tych dwóch stylów zdecydował o niepowtarzalnym charakterze ogrodu.

Nasze zdjęcia nie oddają jego piękna, bo słońce było ostre, gości masa, a zamknięta perspektywa utrudniają robienie szerokich ujęć.

Dziękujemy raz jeszcze i mamy nadzieję na jeszcze...

Kondzio 20:23, 26 lip 2018