Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 21:03, 24 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kurcze a wiesz, że Marylka sąsiadka( poznałaś) też już ma tę cholerę w bukszpanach? wczoraj swoje patrzyłam nie ma na razie, ale jak długo?

Naprawdę, to tak niedaleko od waszego rancza. U teścia jeszcze tydzień temu nie było, a wczoraj patrzymy i się pojawiła. Ja też już czekam na nią u siebie. Stołówka przygotowana, równiutko jedzonko przystrzyżone, żeby się nie zadławiła

Monia81 21:26, 24 lip 2018

Anitko raz jeszcze wielkie dzięki za super spotkanie parę fotek wrzucę od siebie, dużo ujęć podobnych, więc wybrałam parę detalików do pokazania buziaki wielkie

Kokesz 21:26, 24 lip 2018

Anitko, wiem, że masz w ogrodzie pięknego klona o ciemnych liściach.
Czy to jest klon palmowy atropurpureum?
Monia81 21:27, 24 lip 2018

Monia81 21:29, 24 lip 2018

Kokesz 21:29, 24 lip 2018

Anitka napisał(a)

O ten pytałam
Monia81 21:30, 24 lip 2018

sylwia_slomc... 22:00, 24 lip 2018

Anitka napisał(a)

Naprawdę, to tak niedaleko od waszego rancza. U teścia jeszcze tydzień temu nie było, a wczoraj patrzymy i się pojawiła. Ja też już czekam na nią u siebie. Stołówka przygotowana, równiutko jedzonko przystrzyżone, żeby się nie zadławiła

U mnie nie będzie miała takiej stołówki, pajęczynami bukszpany poowijane i nie zamierzam pająków przeganiać niech tę cholerę wyłapują.

Za to mam ciekawe zjawisko w tujach i jałowcach, tak sobie myślałam gdzie te setki biedronek co róże i ostropesty z mszycy czyściły, znalazłam je w środku jałowców i tuj, w czasie cięcia owych, masowo w nich siedzą, nic tam nie widzę co by się im do żarcia nadawało, czyżby się już do zimy szykowały? Chyba niemożliwe nie?
07:18, 25 lip 2018
Anitka napisał(a)

Witaj Justynko,
Bardzo szalejemy z tymi spotkaniami ostatnio, aż mi syn uwagę zwrócił, że nie będę miała gdzie jeździć w kolejnych latach jak wszystkie ogródki zobaczę w tym roku
Ale on nie zna ogrodowiska i jego możliwości Mam wszystkiego po trochu - Toskanii, Anglii, Chorwacji, Holandii, Polski
Goście powiedzieli, żeby już trawnik zostawić w spokoju i nie zmniejszać. eM też powiedział, że trzeba dla wnuków zostawić. I ja już patrzę inaczej na ogród, nie dokładam sobie pracy tylko skupiam się na tym co jest.
Dygasz się o swój trawnik, bo myślisz, że przyjadę do ciebie z łopatą czy że sama się do niego dorwiesz? Bo według mnie to bardzo wymagająca "roślinka" w ogrodzie.

Te znajomości są bezcenne i mam nadzieje, że z czasem będzie ich coraz więcej.
Może jeszcze jakieś fotki się pojawią

u mnie trawnik pierwszy rok wyglada jako tako ....i dziewczyny jak go zobaczyły to chodziły boso ...bo rzeczywiście jest w niezłym stanie jak na susze bo zwykle w lipcu był ścierniskiem(ale podlewałam go sporo)

umniejszanie trawnika to jakby naturalny proces ogrodniczkowania i dlatego się zastanawiam ile jeszcze sezonów trawnik w tej wielkości u mnie wytrwa u ciebie też to był proces długoterminowy ...u mnie można powiedziec ze ogród 5 letni choć czesc rabat jest z tego sezonu czy 2-3 letnia ...wiec sama rozumiesz ze za kolejne 2,3,5 czy nawet 10 lat rabaty moga osiągnąc inny wymiar i kształt.....zwłaszcza ze nie mam w ogrodzie żadnych bruków czy zabetonowanych na stałe obrzezy
Urszulla 14:22, 25 lip 2018

Z przyjemnością się u Ciebie wszystko ogląda