Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Iwonka 22:52, 03 lip 2017

Anitko, czy pamiętasz jaki to kamień, ten drobny? Bardzo ciekawy odcień, jasny ale nie za biały. I ma trochę odcieni beżu i szarości, prawda?

Anitka 23:51, 03 lip 2017

Iwonka napisał(a)

Anitko, czy pamiętasz jaki to kamień, ten drobny? Bardzo ciekawy odcień, jasny ale nie za biały. I ma trochę odcieni beżu i szarości, prawda?

Tak, pamiętam. Rozsypała kilka setek worków 50 kg Nie jest śnieżno biały, tylko taki jak piszesz. Dawnej sprzedawany jako rzeczny biały. Teraz sprzedają go jako żwir kremowy. W wiadomości napisałam Ci gdzie jest bezpośrednie źródło sprzedaży, ale jest też sprzedawany w niektórych centrach ogrodniczych. Tam jest najtaniej, bo w inny punktach sprzedają znacznie drożej. Mają tam też ogromny wybór innych kamieni.
Anitka 00:07, 04 lip 2017

AgnieszkaW napisał(a)
Anitko, napiszę tylko tyle: masz jeden z moich ulubionych i piękniejszych ogrodów na Ogrodowisku

Dziękuję Agnieszko za te komplementy, ale, że jeden z piękniejszych ogrodów to chyba mocno przesadzone
Iwonka 08:00, 04 lip 2017

Agnieszka ma rację! Twój ogród jest piekny! Dla mnie to "top" Ogrodowiska!
Katarzyna13 17:19, 04 lip 2017

Anitko podziwiam twój ogród. Jest dopieszczony w każdym calu. Dobór roślin, dbałość o szczegóły oraz ciężka praca jaką włożyliście dają wspaniałą inspirację dla pozostałych. Właśnie jestem na początku swojej ogrodowej przygody i chciałam się dopytać jakiego rodzaju kamienia użyłaś przy tworzeniu ścieżek, murków oraz jako elewacje na domek i pergolę. Jaki byś poleciła A jaki odradziła. Z góry ślicznie dziękuję i pozdrawiam gorące buziaki.
Anitka 18:44, 04 lip 2017

Iwonka napisał(a)
Agnieszka ma rację! Twój ogród jest piekny! Dla mnie to "top" Ogrodowiska!

Oj, dziewczyny. Bo się już cała zaczerwieniłam. Nie przywykłam do takich komplementów, ale bardzo dziękuję.
Anitka 19:20, 04 lip 2017

Katarzyna13 napisał(a)
Anitko podziwiam twój ogród. Jest dopieszczony w każdym calu. Dobór roślin, dbałość o szczegóły oraz ciężka praca jaką włożyliście dają wspaniałą inspirację dla pozostałych. Właśnie jestem na początku swojej ogrodowej przygody i chciałam się dopytać jakiego rodzaju kamienia użyłaś przy tworzeniu ścieżek, murków oraz jako elewacje na domek i pergolę. Jaki byś poleciła A jaki odradziła. Z góry ślicznie dziękuję i pozdrawiam gorące buziaki.

Kasiu dziękuje za miłe słówka. U mnie jest monochromatycznie pod względem doboru materiałów. Jak już coś użyję to raczej tego się trzymam. Ścieżki to jasne płyty betonowe z Libetu. Wszyscy mi je odradzali, ale sprawdzają się. Można chodzić na bosaka, myjemy je tylko karcherem na wiosną.
Na murkach przy domu, elewacji domu, domku i pergoli mam trawertyn. Gdy szukałam kamienia w jednym z miejsc, gdy sprzedawca pokazywał mi kolejne kamienie moim oczom rzucił się ten kamień. Gdzieś na końcu, nie pozorny, nie biały, nie żółty i nie pomarańczowy. Gdy zapytałem Pana - A ten? odpowiedział, że tego nikt jeszcze nie kupił, że to odpady z Chorwacji z cięcia trawertynu na bloki. Ktoś mu przywiózł i tak sobie leży. Spojrzałam na męża i padła decyzja, że bierzemy. Pan próbował nas przekonać do innych opcji, które wszyscy kupują, ale tak jak mówi mój mąż, że ja zawsze coś wynajdę dziwnego.
Gdy później sprzedawca przyjechał do nas sam nie mógł uwierzył, że tak to wygląda, bo znał tylko kamień ze swojego placu. Powiedział, że też Pani wiedziała, że coś z tego wyjdzie, bo ja nie wierzyłem, że będzie dobrze.
Niestety nie ma go w większych formatach, więc kamienny okrąg musiał powstać z innego kamienia. To andezyt ze Słowacji. Jest mocny i nie wietrzeje.

Kasiu wszystko zależy co pasuje do stylu ogrodu i od budżetu. Nie ma jednej odpowiedzi. Te co są trwałe z reguły są droższe. Sprawdź ofertę Libetu, bo maja ciekawe rozwiązania imitujące kamień, a wychodzi taniej.
20:36, 04 lip 2017
Witaj

dodałam twój watek do plusików ...mało stron to może nadrobię

dzieki za zamkowy watek
Anitka 08:13, 05 lip 2017

eee_taam napisał(a)
Witaj

dodałam twój watek do plusików ...mało stron to może nadrobię

dzieki za zamkowy watek

Witaj,
Działam oficjalnie na ogrodowisku od miesiąc, więc można jeszcze u mnie nadrobić
Dziękuje za wizytę w zamkowym
Anitka 08:19, 05 lip 2017

Pogoda nad Bałtykiem nie rozpieszcza, więc korzystam z nudy i dodałam relacje z ogrodów w Ogrody Świata po sugestii Andy, które zamieściłam w moim wątku:
- z Hummelo
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7276-ogrod-pieta-oudolfa-w-hummelo
- Arcen
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7814-zamkowe-ogrody-w-arcen-holandia

Dodałam też relację z Appeltern do istniejącego już wątku Magdy70:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3054-holandia-ogrod-w-appeltern