Tak, pamiętam. Rozsypała kilka setek worków 50 kg Nie jest śnieżno biały, tylko taki jak piszesz. Dawnej sprzedawany jako rzeczny biały. Teraz sprzedają go jako żwir kremowy. W wiadomości napisałam Ci gdzie jest bezpośrednie źródło sprzedaży, ale jest też sprzedawany w niektórych centrach ogrodniczych. Tam jest najtaniej, bo w inny punktach sprzedają znacznie drożej. Mają tam też ogromny wybór innych kamieni.
Anitko podziwiam twój ogród. Jest dopieszczony w każdym calu. Dobór roślin, dbałość o szczegóły oraz ciężka praca jaką włożyliście dają wspaniałą inspirację dla pozostałych. Właśnie jestem na początku swojej ogrodowej przygody i chciałam się dopytać jakiego rodzaju kamienia użyłaś przy tworzeniu ścieżek, murków oraz jako elewacje na domek i pergolę. Jaki byś poleciła A jaki odradziła. Z góry ślicznie dziękuję i pozdrawiam gorące buziaki.
Kasiu dziękuje za miłe słówka. U mnie jest monochromatycznie pod względem doboru materiałów. Jak już coś użyję to raczej tego się trzymam. Ścieżki to jasne płyty betonowe z Libetu. Wszyscy mi je odradzali, ale sprawdzają się. Można chodzić na bosaka, myjemy je tylko karcherem na wiosną.
Na murkach przy domu, elewacji domu, domku i pergoli mam trawertyn. Gdy szukałam kamienia w jednym z miejsc, gdy sprzedawca pokazywał mi kolejne kamienie moim oczom rzucił się ten kamień. Gdzieś na końcu, nie pozorny, nie biały, nie żółty i nie pomarańczowy. Gdy zapytałem Pana - A ten? odpowiedział, że tego nikt jeszcze nie kupił, że to odpady z Chorwacji z cięcia trawertynu na bloki. Ktoś mu przywiózł i tak sobie leży. Spojrzałam na męża i padła decyzja, że bierzemy. Pan próbował nas przekonać do innych opcji, które wszyscy kupują, ale tak jak mówi mój mąż, że ja zawsze coś wynajdę dziwnego.
Gdy później sprzedawca przyjechał do nas sam nie mógł uwierzył, że tak to wygląda, bo znał tylko kamień ze swojego placu. Powiedział, że też Pani wiedziała, że coś z tego wyjdzie, bo ja nie wierzyłem, że będzie dobrze.
Niestety nie ma go w większych formatach, więc kamienny okrąg musiał powstać z innego kamienia. To andezyt ze Słowacji. Jest mocny i nie wietrzeje.
Kasiu wszystko zależy co pasuje do stylu ogrodu i od budżetu. Nie ma jednej odpowiedzi. Te co są trwałe z reguły są droższe. Sprawdź ofertę Libetu, bo maja ciekawe rozwiązania imitujące kamień, a wychodzi taniej.