Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Iwonka 11:16, 11 lip 2017

Anitka napisał(a)

Iwonko, musimy polubić te nasze niektóre iglaki, może mody ogrodowe się znowu zmienią Ja jak tylko skończą się te burze też diabła do się przywołuje i idę ciąć.

Ja właśnie chciałam dzisiaj walczyć z kolejną moją "strictą" ale na szczęście pada deszcz! Oglądam zatem ogródki na forum i płaczę A z cięciem uważaj, np moje kule danica dopiero po kilku latach zakryły dziury, które im zafundowałam. Człowiek uczy się na błędach, niestety niektóre nadal powtarza. Świerkom nidiformis w tym roku też zrobiłam krzywdę. Trzeba przycinać tylko do "zielonego". Tego się trzymaj, bo twoje są piękne
Anitka 15:29, 11 lip 2017

Iwonka napisał(a)

Ja właśnie chciałam dzisiaj walczyć z kolejną moją "strictą" ale na szczęście pada deszcz! Oglądam zatem ogródki na forum i płaczę A z cięciem uważaj, np moje kule danica dopiero po kilku latach zakryły dziury, które im zafundowałam. Człowiek uczy się na błędach, niestety niektóre nadal powtarza. Świerkom nidiformis w tym roku też zrobiłam krzywdę. Trzeba przycinać tylko do "zielonego". Tego się trzymaj, bo twoje są piękne

U mnie też po nocnych burzach ciągle pada z krótkimi przerwami. Udało mi się na razie częściowo wyciąć przekwitnięte kwiaty róż i bylin. Zastanawiam, się nad moimi świerkami 'Nidiformis' czy je ciąć, bo na razie ich nie cięłam i myślę jak się do nich zabrać. Agnieszka z Jurajskiego ogrodu mi pisała, że je tnie. Myślę, że u mnie też przyjdzie na nie pora.
Anitka 16:10, 11 lip 2017

Dla Iwonki i pozostałych odwiedzających kolejne brzydactwa dziś pokazuję ku pokrzepieniu serc Przy śmietniku mam sporego cyprysika Lawsona. Kilka lat temu był piękny od samego dołu, ale to był pierwszy rok przebywania naszego psa w ogrodzie, a że to terrier to miał nieodpartą potrzebę zaglądania do wszystkich gniazd ptasich. Drozd upatrzył sobie tego cyprysika na miejsce na gniazdo na wysokości 1,5 m, jako pierwszy wypatrzył to miejsce mój pies i postanowił odwiedzić nowego sąsiada. A że gałązki mocno mu w tym przeszkadzały to je odgryzł Długo dochodziła czyja to sprawka.
Gałązki nie odrosły i pozostała dziura. To też jest jego miejsce spotkań przy ogrodzeniu z pieskiem z sąsiedztwa i nie przeżywa tam nic, wszystko połamane. Udało mi się tam jedynie wcisnąć w dosłownym tego słowa mniemaniu bukszpana oraz przeniosłam ceramiczne kule, ale i tak dziura pozostała

Anitka 16:15, 11 lip 2017

Dobrze, że nie widać tego miejsca z daleka. Na dalszym planie mój drugi cyprysik nutkajski 'Pendula'.

Anitka 16:35, 11 lip 2017

Graby pospolite 'Fastigiata' prze domem posadzone co 240 cm.

Anitka 16:39, 11 lip 2017

I graby pospolite 'Fastigiata' od zachodniej strony posadzone co 200 cm.

Anitka 16:56, 11 lip 2017

I z dzisiejszych brzydkich rzeczy jeszcze róża 'Heidi Klum' do wymiany. Metrowe dzikie pędy, a właściwych prawie brak
Anitka 17:10, 11 lip 2017

Dla odmiany coś miłego: żywotniki zachodnie 'Golden Tuffet' pod klonem palmowym.

Anitka 17:14, 11 lip 2017

Kosodrzewina ' Pumilio' i świerk pospolity 'Acrocona Push', który nie miał w tym roku po raz pierwszy nowych, różowiutkich szyszek. Chyba zostały uszkodzone przez wiosenne przymrozki.

Takie były w zeszłym roku.

Iwonka 22:49, 11 lip 2017

Anitka napisał(a)
Dobrze, że nie widać tego miejsca z daleka. Na dalszym planie mój drugi cyprysik nutkajski 'Pendula'.

A mnie ten zakątek bardzo się podoba! I "Pendula" pasuje. Nie lubię jedynie "bałwanków" czyli 3 kulek na patyku, które widać po lewej stronie. Mam też takie coś w kolorze żółtym i sama nie wiem dlaczego, ale mnie drażni. Jeśli znajdę zdjęcie to wkleję u siebie.
A czy graby przycinasz? Kupiłam w tym roku fastigatę i zależy mi aby zasłoniła nas przed inwestycją, która niestety powstanie w sąsiedztwie. Mam buka fastigatę i jest mega szczelny bez przycinania. Nie mam natomiast żadnego graba, stąd pytanie.