Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 23:00, 10 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Widzę, że się transport udał Piotrek dobrze mówi rób beton i liść się nie zmarnuje, a poidełko oryginalne będzie, nikt nie ma z monstery

Tak, transport udany. Z liścia coś innego zrobię, ale poidełko może również. Poczekam tylko na emisje Waszego odcinka w Mai w ogrodzie z instrukcją wykonania w wydaniu twojego EMa
Anitka 23:03, 10 mar 2019

Agania napisał(a)

Pani na targach mi powiedziała, że ta oplątwa zwana jest brodą starca nie szewca
Masz ją już długo, jak ją utrzymać przy życiu i czy ją rozmnażasz?

Ale głupoty pisze, ale w sumie to jak to pisałam to prawie już zasypiałam. Miałam na myśli, żeby napisać starca, a napisała szewca
Trudno ją w mieszaniu utrzymać, trzeba codziennie zraszać. U mnie zasycha po pewnym czasie i taka zaschnięta sobie wisi.
Anitka 23:10, 10 mar 2019

Martita napisał(a)
Anitko czy ja też mogłabym uśmiechnąć się o namiar na Pana od donicy

Anda napisał(a)
Wysyła do Niemiec? To ja tez poproszę o namiar

Chodzi o koryto kamienne ?
My byliśmy u niego z 10 la temu.
Chcieliśmy w zeszłym roku do tego Pana pojechać i jak eM zadzwonił czy mam koryta to powiedział, że on już nie ma za bardzo, bo prawie wszystko wywiózł do Niemiec właśnie Niestety nie był zainteresowany naszym przyjazdem, kręcił coś, że on tam już nie jest, więc nie pojechaliśmy. Szukam teraz w internecie u osób prywatnych.
Anitka 23:13, 10 mar 2019

nicol21 napisał(a)
podziwiam zmysł artystyczny - no ale po ogródku przyznam, że to już aż takie zaskoczenie nie jest i ciekawość zżera gdzie to dzieło będzie - u Was w domu czy gdzieś indziej? nie doczytałam. tak czy innaczej super.
dekoracje pozostałe też simpatico.
miałam te ssame narcyze w domu ale już mi przekwitły. muszę nowe kupić .

To " dzieło" u nas w jadalni na ścianie
Narcyzki na zewnątrz będą znacznie dłużej niż w domu, bo w pomieszczeni mają za ciepło. W zeszłym roku bardzo długo kwitły w donicach.
sylwia_slomc... 23:13, 10 mar 2019

Zajrzyj do wątku spotkaniowego w Jasionce, bo trzeba godzinę ustalić jakoś, oby pogoda sie poprawiła do tego czasu
Anitka 23:17, 10 mar 2019

abiko napisał(a)
Genialna ta ściana..
Złamałaś liść no masz

Tak złamałam, przyznaje się bez bicia Ale coś z niego wykombinuję
Anitka 23:23, 10 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zajrzyj do wątku spotkaniowego w Jasionce, bo trzeba godzinę ustalić jakoś, oby pogoda sie poprawiła do tego czasu

Zajrzałam, targi pod dachem to damy radę
sylwia_slomc... 23:24, 10 mar 2019

A to ok
Anitka 23:35, 10 mar 2019

Iwonka napisał(a)

Jak dobrze, że córcia taka spostrzegawcza bo efekt wiosenny jak zawsze śliczny Zastanawiają mnie te ciemierniki, w zeszłym roku dzięki wam odkryłam urodę zawilcy a teraz coś czuję, że będą to ciemierniki. Jak jest z ich zimowaniem i czy tracą liście?

Przeczytałam całą relację z powstawania ścianki Masz talent!!!!! Niesamowicie pasuje do ogrodu zimowego, który jak pamiętam jest niedaleko. Dzięki takim dekoracjom łatwiej będzie przetrwać kolejną zimę Trwam w zachwycie jak wszyscy

Iwonko ciemierniki występują w różnych odmianach i różnie te odmiany zimują. Różnią się porą kwitnienia, jedne zaczynają kwitnąć wcześniej, inne później. Potrzebują zasadowego podłoża i stanowiska w lecie ocieniowanego, pod drzewami i krzewami liściastymi najlepiej, bo przepuszczają promienie słoneczne, gdy są im potrzebne. Nie lubią przesadzania. Liści nie tracą, niektóre starsze trzeba im wyciąć. Ale dużo zależy od odmiany.

Dlatego na ściance pojawia się ten nasz kamień, bo jest widoczny w ogrodzie zimowym i przez okno w jadani na tarasie. Lubię taką konsekwencję w doborze materiałów, ale z tego to mnie już znacie również W ogrodzie zimowym też szykują się zmiany, ale to za pewien czas.
sylwia_slomc... 23:39, 10 mar 2019

Co do przesadzania ciemierników zabiore głos bo dwukrotnie przesadzałam, a jak by policzyc siewki to trzykrotnie nawwet. Raz od sąsiadki do nas, drugi raz rok temu na rabatę pod jabłonią i od razu podzieliłam go na kilka. Przyjęły się bez problemu