Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

BKosimkArt 20:43, 26 mar 2020

A te jagodziny to teraz plotłas czy na jesieni?? Nigdy z leszczyny nie robiłam wianķów... do dzisiaj, dzięki Anitko, fajne krztałtne wychodzą
KasiaBawaria 10:42, 27 mar 2020

Tez mam ta leszczyne, przed oknem kuchennym i ja uwielbiam
A starce czesto wiosna brzydko wygoadaja a potem stybciutko odbijaja.
Urszulla 12:24, 28 mar 2020

Anitka napisał(a)

Jesteś Artystką o wózeczku poczytałam - trzeba sobie radzić
A skąd masz tę jagodzinę do wianków?
basia3012 20:17, 28 mar 2020

Anitka napisał(a)

Ta leszczyna to jedna z pierwszy roślin w ogrodzie. Tu jeszcze posadzona obok docelowego miejsca, bo wory z kostką stały.

Teraz ma chyba ponad 3 metry. I szukając teraz wianków dla Gosi zobaczyła,że już w grudniu kwitła. W nóżkach ma opaskę z ciemierników. Potem jest tłem dla lawendy.

To Ty Anitko na etapie budowy już wiedziałaś gdzie jest miejsce dla tej leszczyny? Dla mnie to mistrzostwo świata. Bo ja to latam z tymi moimi roślinami po całym ogrodzie. Dzisiaj posadzę a jutro przesuwam o 5 cm w prawo, a może w lewo. I tak wkoło. Ktoś tańczył z wilkami a ja tańczę z roślinami.
Anitka 09:15, 31 mar 2020

Alicja169 napisał(a)
Sciana zielona w orientalnej ramie robi ogromne wrażenie Niemniej urocze są wszystkie niebieskości.
Porządki wiosenne (nie wiem jak to zrobiłaś?) też pokazują pracowitość i zamiłowanie do porządku i harmoni właścicielki ogrodu.
Ogród wypucowany i to jak !!
Serdeczności

U mnie wiosna na niebiesko
Sprawy zawodowo mocno ograniczone, dzieci same zdalne nauczanie ogarniają, ale mój zegar biologiczny wciąż działa, więc o 7 już mnie w ogrodzie można zobaczyć. Pogoda też dopisywała. W obecnej sytuacji ogród lub choć skrawek ziemi bezcenny. Jeszcze nigdy nie była tak wyrobiona i nawet okna mam przed świętami umyte co u mnie nie miało miejsca nigdy. Fakt, że pracowita jestem jak pszczółka, zamiłowanie do harmonii też posiadam i sprawia mi przyjemność porządkowanie, segregowanie rzeczy, ale bałagan również toleruje. Potrafię przymknąć na wiele rzeczy oko, np. brudna kula
Anitka 09:19, 31 mar 2020

Katkak napisał(a)
Uwielbiam Twój ogród, Twój gust i Ciebie Anitko.

Kasia wywielbiona pod niebiosa się czuje
Anitka 09:29, 31 mar 2020

agata19762 napisał(a)
Długa cisza na forum, a tu nagle taka petarda, ogród wypucowany, odżywiony i przygotowany na wiosnę
wianek superowy, mech także uwielbiam, u siebie zrobiłam jajka z mchu.

U mnie pada śnieg
pozdrawiam

Teraz za chałupę się zabrałam. Piwnica jeszcze czeka. Ja z mchu coś jeszcze robię. Jajka super pomysł. W sumie z mchu wiele można zrobić.

Wczoraj zabrałam się za coś co powiedzmy miało być " marchewką na kijku " dla pewnego "upartego osiołka" Ale okazało się, że nic z tego nie będzie. Życie płata nam różne niespodzianki, więc trzeba marchewkę zamienić na "jajko niespodziankę" Ale mam nadzieje, że doczekam efektu, który "marchewka na kijku " miała zainicjować

Anitka 09:46, 31 mar 2020

Kojak napisał(a)
Piękne widoki siedzę I podziwiam. Gratuluję I po cichu zazdroszczę.

Dziękuje. Ja jakoś nie mogę usiedzieć na wiosnę. ADHD mam.

I te moje kochane pyski też. Nie przypadły im do gustu zabezpieczone przed przymrozkami roślinki. Jakie pracusie - błyskawicznie pościągały zabezpieczenia

Anitka 09:58, 31 mar 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Już na ćmę pryskać? Musze przeglądnąć swoje

Ja ślepa jestem już i nie wiem czy zobaczyłabym takie malutkie. Opryskałam, bo miałam jedno opakowanie Lepinoxu. Są już małe opakowanie, produkowane w Polsce. Jest nawet u mnie gdzie mieszkam w szkółce.
Tylko jak zwykle dawkowanie mnie rozbroiło. Zero informacji na ile litów wody te 10 g zastosować.

Sprzedawane po 3 saszetki 10 g.

Znalazłam na Al informacje, że rozpuszczać tą saszetkę 10 g w 4-6 litrach wody.
Takie samo miał stężenia Lepinox kupowany w Czechach w 10 g opakowaniach - 375g/kg
i ten podawali by rozpuszczać 10 g w 10 l wody. I teraz masz tu babo placek
Anitka 10:18, 31 mar 2020

basia3012 napisał(a)
Anitko, jak zwykle przepiękny ogród. Wysprzątany, dopieszczony, eleganckie dekoracje wiosenne. Po prostu cudny. Nigdy nie mam dosyć oglądania takich perełek.
Gratulacje po raz kolejny.
Anitko, a tą ćmę to Lepinoxem pryskałaś?

Tak, Basiu Lepinoxem, odpisałam u ciebie, ale teraz za zimno, sprawdź czy masz gąsienice.