Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Katkak 07:56, 21 lip 2018

Pomysł z miejscem na ognisko super. Jednak nawet najfajnuejszy grill nie zastąpi ognia- tych rafosnych, tańczących płomieni
Doranma 22:02, 22 lip 2018

Katkak napisał(a)
Pomysł z miejscem na ognisko super. Jednak nawet najfajnuejszy grill nie zastąpi ognia- tych rafosnych, tańczących płomieni

Oj, tak I smak kiełbaski, i pieczonego na patyku chlebka nic nie zastąpi
Doranma 22:18, 22 lip 2018

A co w Czubajkowym? Trochę nowego i trochę starego

Nowa różyczka o cudownym, mocnym zapachu, niestety bez etykietki, ale może ktoś z Was zna imię tej mocnej piękności?

Nie wszystkie róże zniosły z godnością prawie 2-tygodniowe opady.

Driakiew też nowa, bo ona woli raczej suche warunki, ale ponieważ ją lubię, więc co kilka lat kupuję kolejną, gdy mi wpadnie w ręce. Podobają mi się kwiaty w kolorze niebieskim, może dlatego, że nie jest ich zbyt wiele.

Doranma 22:23, 22 lip 2018

Pryzmy kompostowe zostały nareszcie zastąpione 3-komorowym kompostownikiem z prawdziwego zdarzenia. Otoczenie jeszcze wymaga trochę pracy, ale powoli zakątek z furtką przestaje być najbrzydszym zakątkiem działki.

Pomimo suszy języczka kwitnie wyjątkowo obficie, jak nigdy dotąd. Muszę ją jednak zamienić miejscami z rdestem, bo przestaje się mieścić pod kaliną na pniu. Ach, te plany, plany... może kiedyś uda się zrealizować.

A kalina Eskimo postanowiła ponownie zakwitnąć - jakby mało jej było w maju
Doranma 22:26, 22 lip 2018

Odnowiona ławeczka wróciła na swoje miejsce pod domkiem.

Nowe okiennice też mnie cieszą swoją zielenią.

Ogród spłakany deszczem tydzień temu.

Guzikowiec bardzo szybko przekwitł

Doranma 22:29, 22 lip 2018

W tej żółtej rudbekii z jasnym środeczkiem zakochałam się rok temu podczas wizyty w Ogrodzie Botanicznym UW, więc gdy tylko ją zobaczyłam w sklepie, od razu złapałam w objęcia

Doranma 22:33, 22 lip 2018

Rododendron coraz większy i większy, chyba niedługo dosięgnie żywotnika, chociaż dzieli je dystans kilku metrów ...

Doranma 22:38, 22 lip 2018

A teraz porcja zdjęć wczorajszych, gdy ponownie zaświeciło nad nami słońce
Zawilce otwierają pierwsze kwiatki - dla mnie to zwiastuny jesieni ...

Doranma 22:44, 22 lip 2018

Róże z pomidorami ...

Moja ulubiona rabata - może dlatego, że najbardziej uporządkowana. Poza tym, nie stwarza problemów z pielęgnacją, powstała kilka lat temu w miejscu, które wcześniej było przez ćwierć wieku regularnie koszone, dzięki czemu perz zupełnie zanikł. Pielenie więc tej grządki, to prawdziwa przyjemność. Inaczej się ma sprawa z rabatami zakładanymi na początku istnienia działki, na zaoranej dawnej łące - tam dotąd nie udało mi się pozbyć perzu, pomimo dokładnego przekopywania co parę lat. Czasami myślę, że mniej bym się narobiła zakładając nowe rabaty na miejscu trawnika, a na obecnych siejąc trawę, niż usiłując dbać o obecny stan rzeczy, ale cóż, aż taka odważna nie jestem

Przeprosiłam się z lwią paszczą - taka wesoła jest
Doranma 22:46, 22 lip 2018

Można zbierać, już ...