Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

gosika67 19:32, 13 sie 2018

Floksy masz piękne, zwłaszcza ten filetowy kolor.
Doranma 22:04, 14 wrz 2018

No to się porobiło ... prawie 2-miesięczna dziura we wpisach Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko napisać, że rok mamy wyjątkowo obfity w plony i pomimo, że od czerwca nie kupuję owoców, sporadycznie tylko warzywa, mimo że rozdaję nadwyżki, to i tak przez całe lato każdą wolną chwilę przeznaczam na robienie przetworów, by nie zmarnowało się to, co ziemia urodziła. Wpadłam więc całkiem w garnki i słoiki, a blog i forum poszły w odstawkę. Pozostaje mi więc tylko postarać się jak najszybciej nadrobić zaległości. I uzupełnić pamiętnik ogrodowy

Walka z dzikimi pszczołami, czy też osami, które zasiedliły poddasze ganku i gdy nadeszły upały, zaczęły nie dość, że się mnożyć, to jeszcze wylegać masowo na zewnątrz, trwała kilka tygodni. Tak jak mi poradzono, pryskałam okolice szczelin, przez które dostawały się pod deski, by je zniechęcić do powrotu. Uparte jednak były, ale ja również. W tej chwili jeszcze nieliczne wracają do gniazda, ale mam nadzieję, że i one rozmyślą się z mieszkania w tak nieprzyjaznym miejscu To, że zrobiłam im bogatą stołówkę na rabatach, nie oznacza bynajmniej, że je zaprosiłam do zamieszkania pod wspólnym dachem i mam nadzieję, że nareszcie to zrozumiały

A tu już inni goście, z którymi musiałam się podzielić liśćmi chrzanu ...

Doranma 22:09, 14 wrz 2018

Minioną zimę przetrwało tylko kilka lilii, wiosną więc nie oparłam się i dosadziłam ... warto było

Z końcem lipca rozpoczęły się zbiory ogórków, pomidorów, cukinii i patisonów, które trwają nieprzerwanie do tej pory. O doświadczeniach z pomidorami szczepionymi napiszę innym razem.

Doranma 22:14, 14 wrz 2018

Zawsze bardzo chciałam mieć ogórecznika w warzywniku. Kupowałam więc sadzonki, siałam, ale nic z tego nie wychodziło - ewidentnie nie odpowiadało im to miejsce. A w tym roku niespodzianka - po kilku latach ni z tego, ni z owego pojawił się ogórecznik sam! Nie siany, nie sadzony, ale za to baaardzo dorodny

Ogórki poprowadziłam w tym roku po sznurkach - chyba to dobry sposób, bo ładnie owocowały i długo miały zdrowe liście.

No i jeszcze ku pamięci trochę innych kwiatków z końcówki lipca

Doranma 22:17, 14 wrz 2018

CDN
sylwia_slomc... 22:19, 14 wrz 2018

No to dawaj sierpień
gosika67 23:03, 15 wrz 2018

Dawno tutaj nie byłam, też popatrzę na sierpień z przyjemnością.
marba 23:57, 15 wrz 2018

Dorotko, zawędrowałam do Twojego ogrodu, dobrze się w nim poczułam, więc będę częściej zaglądać.
Abisynki w ogrodzie zazdroszczę. Robi fajny klimat. Podoba mi się taki niewymuszony, swobodny styl ogrodu. W takim najlepiej się wypoczywa.
anpi 00:52, 16 wrz 2018

I ja czekam...a różyczki piękne i zbiory cieszą.
A czym pryskałaś zniechęcajacym te osy?
Gosialuk 07:58, 16 wrz 2018

Ja też czekam na ciąg dalszy.