Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 22:49, 22 lip 2018

Nieodmiennie ta odmiana kojarzy mi się ze zmokłą kurą

W minionym tygodniu znikła stara wierzba rosnąca u sąsiadów, robiąca piękne tło dla mojego ogrodu. Na horyzoncie zostało tylko usychające drzewo, które wkrótce też pewnie zostanie usunięte. Jakoś tak pusto się zrobiło, nie mogę się przyzwyczaić do tego widoku.

Doranma 22:51, 22 lip 2018

Latem głównej ścieżki praktycznie nie widać, mus ją poszerzyć.

Doranma 22:54, 22 lip 2018

Pergola pod przesadzone w maju winogrono (ma 30 lat - eksperyment udany!) jeszcze nie wykończona, ale nie mogłam się oprzeć, by nie wypróbować hamaka - wspaniały relaks, od razu odpływam

Nowa rudbekia raz jeszcze.

Cynie w warzywniku też lubię
Doranma 22:59, 22 lip 2018

I nagietki

Ogóreczki pną się po sznurkach, te mniej zdyscyplinowane pchają się na ścieżkę, ale generalnie z plonu jestem zadowolona

Z pomidorami sprawa ma się gorzej. Moje szczepione piękności po deszczach dopadła choroba. Dziś wycięłam całą siatę chorych liści. Czy jest to uratuje? Raczej wątpię. A szkoda, bo owoców zawiązały mnóstwo i są bardzo dorodne.

Ten ma tak duże i ciężkie owoce, że łodyga skręciła się niczym spirala i osiadła na ziemi - bałam się ruszać, bo prawdopodobnie by się połamała.
Doranma 23:04, 22 lip 2018

Papryka Nokturn to strasznie kapryśna panna. Wiosną musiałam siać dwa razy, bo nie chciała wschodzić (nasiona świeże, certyfikowane!), wreszcie po miesiącu pojawiły się dwie roślinki. Po wysadzeniu w maju do gruntu nie miała w ogóle chęci zacząć rosnąć. Wreszcie ni z tego, ni z owego na rachitycznym krzaczku pojawił się dość spory owoc. Ciekawa jestem co będzie dalej

Posadzone wiosną lilie zbierają się do kwitnienia.

Kule hortensji zielenieją jesiennie

Nie miałam wczoraj zupełnie sił do pracy, ale wierzbę przycięłam, by nie straszyła.
Doranma 23:06, 22 lip 2018

Ulubienica raz jeszcze.

I tym sposobem dotarliśmy do końca spaceru (kto dotarł???). I niech ktoś mi teraz spróbuje zarzucić, że zdjęć za mało

hanka_andrus 06:53, 23 lip 2018

Super zdjęcia! W ogrodzie aŻ się przelewa! Miły był spacer. Dziękuję.
Doranma 08:06, 23 lip 2018

hanka_andrus napisał(a)
Super zdjęcia! W ogrodzie aŻ się przelewa! Miły był spacer. Dziękuję.

I ja dziękuję za wspólny miły poranek Oby i dzień był tak miły!
paniprzyroda 08:09, 23 lip 2018

Wczoraj na dobranoc pobuszowałam u Ciebie, potem zahaczyłam o inną przestrzeń wirtualną Pięknie.
Doranma 09:50, 23 lip 2018

paniprzyroda napisał(a)
Wczoraj na dobranoc pobuszowałam u Ciebie, potem zahaczyłam o inną przestrzeń wirtualną Pięknie.

Dziękuję. ☺