Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 21:10, 18 paź 2018

Dorota123 napisał(a)
Twój ogród ubrał się w piękne kolory tej jesieni. Białe Marcinki masz śliczne.
Jak tam byłaś w Kazimierzu?

Dorotko, widzę nowy awatarek - to pewnie z ostatniej podróży? Piękny
Nie pojechałam do Kazimierza. Gród królewski przegrał z moją działką Pojechałam na nią dziś i wcale, wcale nie żałuję. Kazimierz poczeka ...
Doranma 21:24, 18 paź 2018

Cudowny miałam dzień!!! Wolny od pracy I spędzony w ukochanym miejscu Pełen słońca, brzęczenia pszczół, spokoju, radości Ech... żeby takich dni było więcej! Gdy przyjechałam na działkę, wyniosłam mebelki pod pergolę, usiadłam z kawą i kawałkiem ciasta, rozejrzałam się dookoła, pomyślałam, że nic więcej mi nie trzeba, bo moje małe chwile szczęścia mają na imię Ogród
I tylko się zastanawiałam jak to jest, że gdybym była w biurze w ten piękny, ciepły dzień, to bardzo by mi się nie chciało, a że byłam na działce, to baaardzo mi się chciało pracować

Dni ostatnio zaczynają się takimi fajnymi wschodami słońca. Lubię jesienne niebo o poranku.

A potem to już było tak:

Tydzień temu przekopałam ten mały kawałek pod borówkami, by uratować resztę rosnących tam wrzosów i prymulek z babcinego ogrodu. Z 2 metrów kwadratowych wyniosłam 8 wiader perzu! Tak wygląda rzeczywistość moich rabat ... Trzeba mieć do nich cierpliwość i naprawdę je kochać Trawa wokół stratowana, ale na wiosnę się zregeneruje. Najważniejsze, że perz już nie straszy. Na jakieś 2-3 lata wystarczy ...

Doranma 21:36, 18 paź 2018

Dzisiaj zajęłam się moim wyrzutem sumienia, czyli borówkami kamczackimi. Od lat nie były pielone, nawożone, a od kilku sezonów zaczęły im zasychać całe gałęzie. Mimo to bardzo obficie owocują. Myślałam, że dopadła je choroba grzybowa, jednak gdy dziś obcięłam kilka gałęzi, to drewno wyglądało na zupełnie zdrowe. Nie wiem, co o tym myśleć. Opieliłam je więc i podlałam wodą utlenioną. Potem jeszcze podsypałam obornikiem i korą. Może uda się je wzmocnić.
Ciekawa jestem, czy macie doświadczenie w stosowaniu wody utlenionej w ogrodzie? Ja jeszcze nie, eksperymentuję. Kilka tygodni temu w "Mai" ktoś wspomniał o tej metodzie i zaczęłam szukać informacji w internecie. Za wiele nie znalazłam. Najbardziej przydatna była dla mnie informacja o proporcjach - zastosowałam jedną apteczną buteleczkę na 5 litrów wody wygrzanej na słońcu. Lałam zarówno po krzaku, jak i glebę wokoło. W sobotę zamierzam jeszcze powtórzyć to podlewanie, a potem wiosną i będę czekać na efekty.
Doranma 21:47, 18 paź 2018

A to już inna roślinka - tojeść orszelinowata. Zobaczcie jak ładnie wybarwiły się jej liście.

Bardzo ją lubię, jak dla mnie ma same zalety - oryginalne, delikatne kwiaty, niepodobne do żadnych innych, przyciągające pszczoły i motyle, bezproblemowe w uprawie na mojej glebie, łatwo się rozmnażają (wiele lat temu ukorzeniłam maleńki kawałek zielnej łodygi skradzionej nie powiem gdzie ), no i te jesienne kolory. Poniżej widać ją trochę w lewym dolnym rogu na tle trawy.

A tu jeszcze jedno maleństwo, które pozytywnie mnie zaskoczyło - hosta Praying Hands. Pamiętam, jak kilka lat temu zobaczyłam ją w dużej ilości na stoisku wystawy Zieleń to życie. Zauroczyła mnie. Jednak okazała się nieosiągalna, bo ktoś już wcześniej wykupił całe to stoisko. Długo nie mogłam jej spotkać w okolicznych szkółkach i dopiero tej wiosny ją upolowałam. Teraz jest ostatnią hostą, która jeszcze trzyma kolor, inne już zrobiły się brązowe, a ta jeszcze świeci na żółciutko - tutaj w objęciach kaliny Watanabe, która nadal kwitnie. Na okoliczne zielsko proszę przymknąć oko

I jeszcze jedna ciekawostka, przynajmniej dla mnie. Nigdy nie widziałam nasion host. Może dlatego, że nie wszystkie je zawiązują, albo dlatego że przeważnie wycinam przekwitłe kwiatostany, a może rośliny potrzebują tak długiego i ciepłego lata, by je wytworzyć? Zobaczcie, jakie są ładne, duże, czarne - fajnie kontrastują z zamierającymi liśćmi.

Na dzisiaj już koniec. Jutro do pracy, a w sobotę - mam nadzieję - znowu w rabatki Kolorowych snów!
Doranma 21:48, 18 paź 2018

anpi napisał(a)
O jacie...jak romantycznie

Co ja zrobię, że tak mi w duszy gra
marba 22:03, 18 paź 2018

Doranma napisał(a)

Z takiej pięknej zastawy wszystko musi smakować wybornie.
Bajecznie kolorowa jesień u Ciebie, Dorotko.
anabuko1 12:21, 19 paź 2018

Mam nadzieję ;ze kawałek ciacha dla mnie jakiś został .
Siadam w tym twoim pięknym klimatycznym pięknym białym zakątku piję kawę I delektuje się widokami jesienego ogrodu
dana1s 19:04, 19 paź 2018

Doranma napisał(a)

Witaj, Dana Bardzo mi miło, że tak dobrze poczułaś się w moim ogródku Więcej zdjęć? Hmm, to miejsce nie ma jeszcze zbyt wielu zdjęć, ale zaraz coś odkopię ...
Czy takie mogą być?

Bardzo dziękuję za zdjęcia. Masz piękny domek i jeszcze piękniejszą werandę
Romantycznie, zwiewnie, cudownie!!
I jeszcze jedno...bardzo ładnie Ci w duszy gra
Gardener27 21:04, 20 paź 2018

Złota jesień rozgościła się w Twoim ogrodzie, cała paleta słonecznych kolorów.

Smakołyki na werandzie serwujesz aż ślinka cieknie.

Przepiękne duże plamy astrów, znasz odmianę przy furtce ?
Doranma 11:16, 14 lis 2018

Ojojoj, ale mi "chwastami" wątek zarósł, cisza, wiatr hula- wstyd mi, obiecuję poprawę☺