Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 07:55, 13 paź 2018

Gosialuk napisał(a)

Zachwyciłam się tymi astrami. Sprawiają wrażenie obłoczków, tyle że wśród zieleni.

Gosiu, ładnie to ujęłaś, będę teraz na nie patrzyła Twoimi oczami ☺
Dzisiaj szalejesz na działeczce?
marba 12:35, 13 paź 2018

Doranma napisał(a)

Kocham jesień za jej kolory, za łagodne światło, za przyjazne temperatury, za ostatnie kwiaty, za wspomnienie lata, pełną spiżarnię i nadzieję kolejnej wiosny A Wy?

A ja kocham jesień za to że pozwala cieszyć mi się przyjemnym ciepełkiem i odpocząć od męczących mnie bardzo, letnich upałów. No i te jesienne przebarwienia. Piękne, jaka szkoda, że tak szybko ustępują jesiennej szarudze. Chociaż ten rok jest na razie bardzo łaskawy. Cieszmy się pięknem jesieni, póki trwa.
Doranma 20:54, 13 paź 2018

marba napisał(a)

A ja kocham jesień za to że pozwala cieszyć mi się przyjemnym ciepełkiem i odpocząć od męczących mnie bardzo, letnich upałów. No i te jesienne przebarwienia. Piękne, jaka szkoda, że tak szybko ustępują jesiennej szarudze. Chociaż ten rok jest na razie bardzo łaskawy. Cieszmy się pięknem jesieni, póki trwa.

Oj tak, ja też nie znoszę upałów i jesienne ochłodzenie zawsze witam z ulgą. Ale nie każda jesień nas tak rozpieszcza przyjemnym ciepłem, jak tegoroczna, oby więc trwała jak najdłużej
Doranma 21:18, 13 paź 2018

Tak piękny, ciepły, kolorowy jesienny dzień jak dzisiejszy, to rzadkość! Nie mogłam przestać podziwiać drzew mijanych po drodze na działkę, a potem roślin na działce. Mam wrażenie, że mój ogródek najkorzystniej wygląda właśnie jesienią. A do tego to lazurowe niebo! I ciepełko, miłe ciepełko
Przybyło żółci i czerwieni, zeszłotygodniowe żółcienie przechodzą już w brązy, wśród marcinków uwijało się tyle pszczół i trzmieli, że rośliny się po prostu ruszały, mimo braku wiatru Do tego owady dawały tak głośny koncert, jakiego można by się spodziewać raczej wiosną wśród kwitnących drzew, a nie teraz. Dzień stanowczo za szybko się skończył! Tym bardziej, że cały czas miałam dylemat, czy podziwiać, czy pracować Bo pogoda do pracy też była wyśmienita. Tegoroczna susza jest dla mojej działki błogosławieństwem - unormował się poziom wód gruntowych, a glina i tak trzyma dostateczną ilość wilgoci, by rośliny dobrze rosły. Poranna rosa na pewno im w tym pomaga. Jednocześnie podczas kopania ziemia łatwo się oddziela od korzeni, więc nie trzeba się zbytnio namęczyć. Oj, tak pracować mogłabym jeszcze długo, długo Ale trzeba było wracać, bo zmrok zapadł. Pozostały więc jeszcze na deser zdjęcia, które pomagają mi przedłużyć w pamięci atmosferę tego dnia.

Pobyt na działce zaczynam zawsze pewnym rytuałem - najpierw obchód, a potem kawa i coś słodkiego, nie może być inaczej

Zapraszam na niemal te same widoczki, co sprzed tygodnia, ale w słońcu wyglądają dużo lepiej

Ciekawe, że ten sam oczar Diane w tym roku wybarwił się zupełnie inaczej, niż w ubiegłym. Rok temu liście były cieniowane, z przewagą czerwieni, teraz żółciutkie, niczym kurczaczki

Doranma 21:21, 13 paź 2018

Borówki amerykańskie uwielbiam nie tylko za smak i bezproblemową uprawę, ale i za ich jesienną czerwoną suknię Nasycenie czerwieni w ich liściach jest wyjątkowo mocne.

No a teraz seria marcinkowych chmurek, jak to określiła Gosia. Gosiu, myślałam o Tobie robiąc te zdjęcia

Doranma 21:23, 13 paź 2018

Doranma 21:25, 13 paź 2018

Doranma 21:26, 13 paź 2018

Doranma 21:29, 13 paź 2018

Doranma 21:31, 13 paź 2018

Natura jest wspaniałym malarzem Przypadkowy melanż liści zachwyca mnie.