Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 22:41, 14 lis 2018

Myślę, że po tym spacerze po kolorowym ogrodzie będzie się dobrze spało Pa!
Doranma 22:47, 14 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czytam o tej wodzie utlenionej i mam obawy by nie było tak jak z octem który zastosowałam za przykładem tego programu na rododendronach, omal ich nie straciłam skutki się pojawiły dopiero po przeszło pół roku.

Co do karmnika jesteś pewna, że to sikorki?Mam dwa podobne karmniki i najbardziej zaszkodziło im pozostawienie na lato na polu. Wszystkie okienka się odkleiły trzeba takerem przyszywać.

Co do wody utlenionej, to jestem spokojna, bo skoro dobrze działa na ludzi, to i roślinom nie powinna zaszkodzić, tym bardziej, że rozcieńczenie było duże - mała apteczna buteleczka na 10-litrową konewkę wody. Odwrotnie, raczej obawiam się, że to za mało, by poradzić sobie z chorobą grzybową

Natomiast co do sikorek, to wcale nie jestem pewna - wyobraziłam sobie, że siedziały na brzegu i rozbijały dziobkami ziarna słonecznika, a jeżeli drewno z którego zrobiony jest karmnik jest miękkie, to uległo zniszczeniu. Jednak może to nie one, tylko koty, które usiłowały dostać się do środka w poszukiwaniu ptaków i drapały pazurami? Tak, czy siak, nastawiłam się, że domek trzeba będzie wiosną wyszlifować i pomalować na nowo

Pozdrawiam Cię, Sylwio, bardzo serdecznie i dziękuję za odwiedziny
anpi 23:56, 14 lis 2018

Bardzo barwna ta jesień w Twoim ogrodzie ,nawet w listopadziePięknie przebarwiły się te dwa duże liście,to tarczownicy?
Zagadkowa historia z tym domkiem-karmnikiem...ale bardzo dekoracyjny
Doranma 14:31, 15 lis 2018

Aniu, tak, to jest tarczownica. Bardzo mi się podoba od wczesnej wiosny, gdy najpierw wypuściła pędy kwiatowe.
Zima podobno idzie, więc skończą się kolorki, ale w sumie to już czas☺ Żebym jeszcze zdążyła resztę cebulek posadzić i okryć rośliny
anabuko1 15:10, 15 lis 2018

Piękne zestawy jesiennych zdjęć
Z przyjemnością je obejrzałam.

Historia z karmnikiem bardzo zabawna.
Ale Piękne to domku szkoda. Masz rację. Ja też taki piękny zostawilabym to jaki dekorację
Gosialuk 17:28, 15 lis 2018

Popieram Anię. Ptaszkom ziarenka albo inne specjały wystarczą. Domek przemaluj na biało i będzie miniaturka.
Doranma 23:52, 15 lis 2018

anabuko1 napisał(a)
Piękne zestawy jesiennych zdjęć
Z przyjemnością je obejrzałam.

Historia z karmnikiem bardzo zabawna.
Ale Piękne to domku szkoda. Masz rację. Ja też taki piękny zostawilabym to jaki dekorację

Dziękuję Fajnie, że się rozumiemy
Doranma 23:53, 15 lis 2018

Gosialuk napisał(a)
Popieram Anię. Ptaszkom ziarenka albo inne specjały wystarczą. Domek przemaluj na biało i będzie miniaturka.

Chyba nie, bo bardzo mi się podoba taki kolorowy w duńskim stylu. Jeden biały chyba wystarczy
Doranma 23:55, 15 lis 2018

Mam pytanie z innej beczki - czy ktoś z osób tutaj zaglądających uprawiał buraki na nasiona? Mam w gruncie ostatniego buraczka z nasion sprowadzonych kilka lat temu z Anglii i bardzo chciałabym pozyskać nasiona. Zastanawiam się jednak jak go przechować do wiosny nie mając ani garażu, ani piwnicy. Czy w lodówce się uda, jak myślicie? Może macie swoje doświadczenia?
anpi 00:25, 16 lis 2018

Czyli chcesz przechować bulwę buraka i go na wiosnę posadzić ,aby wypuścił kwiatostan?Moim zdaniem w lodówce nie ma szans przetrwania do wiosny. Raczej zwiędnie,albo zgnije. Chyba że spróbujesz umieścić go w wilgotnym piasku tak jak przechowuje się w piwnicy w jakimś pojemniku,ale bez przykrywki,żeby był dostęp powietrza.Temperatura przechowywania buraków jest między +1 a +4.
Ale to nic pewnego,nieraz w piwnicy nie wszystkie się dobrze przechowają.
A w domku letniskowym nie masz pomieszczenia gdzie byłaby taka temperatura?