Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 23:58, 23 wrz 2023

Kordina napisał(a)

Pani kochano! Jak cudnie, co ujęcie to zachwyt i szczęka na podłodze, a jeszcze na dodatek robisz piękne zdjęcia ale mam coś wspólnego z Twoim ogrodem... dwa białe ptaszki
Zawsze coś
Bożenko jak zwykle to tylko kadry, kadry, ładne światło i najzwyklejszy aparat małpka na automacie. Szczęki szkoda

Ptaszki są cudne prawda?! Bardzo je lubię, to już drugi taki zestaw. Pierwszy pod wpływem wody niestety rozleciał się.

Mam dla ciebie zdjęcie porównawcze kwiatów hortensji Great Star.
No faktycznie są wielkie!!!
Kwiat już przekwita, ale w zestawieniu z maleństwem Kyushu wygląda imponująco

A tak z moją dłonią, która jest dosyć długa i szeroka.

I dla przypomnienia cały bukiet w sierpniowej odsłonie

Kordina 00:06, 24 wrz 2023

Dzięki, teraz widać proporcje i wielkość
Iwonka 00:12, 24 wrz 2023

Kordina napisał(a)
Dzięki, teraz widać proporcje i wielkość

Tak jest ogromna, Krakus kiedyś miał fajne zdjęcie hortki Great Star uchwyconej w zieleni miejskiej. Biję się z myślami, czy dobrze ją posadziłam.
sylwia_slomc... 00:14, 24 wrz 2023

Iwonka napisał(a)
Sylwia przy hortensjach widzę, że ważne jest po prostu sam fakt cięcia.
Miałam okazję widzieć opuszczone, nie cięte hortensje. Bardzo marnieją, kilka kwiatów wydają, z każdym rokiem coraz mniejszych.

Moje na razie tak cięte jak tnę, są fajne, mają i konkretne gałęzie i kilka mniejszych.
Ty tniesz coraz wyżej, bo masz dużo nasadzone i musi je być widać w gąszczu roślin.

Tragicznym błędem może być gdybyś cięła nadal tak wysoko a po kilku latach uznała, że odmładzasz i ścinasz wszystko do tych najgrubszych na dole.
Tak zrobiła w tym roku koleżanka. W szpalerze 12 letnich vanilek przycięła wszystko nad ziemią, gałęzie były już bardzo grube. Niektóre przeżyły szok i w czerwcu jeszcze nic nie wypuszczały albo jakąś lichotę. Niektóre dały radę. Przyszły rok pokaże co z tego eksperymentu finalnie wyszło.

Daj koniecznie znać co wyjdzie z tego eksperymentu koleżanki
sylwia_slomc... 00:16, 24 wrz 2023

Iwonka napisał(a)
Rdesty w ogóle fajnie się komponują. Co do stip to jetem wdzięczna naszej Abiko, że mi je kiedyś przywiozła. Rosną w sam raz, nie za ekspansywnie ale systematycznie mam ich więcej. Lubią sucho, słonecznie i z innymi stipami w masie.
Pojedyncze nie robią szału. Nie lubią za mokro, bardzo nie lubią. Jak masz je w gęstwinie z innymi roślinami, mogą marnieć.

U mnie są na patelni przy wykuszu, w ziemię możesz pukać jak w beton. Tam im dobrze i mam ich coraz więcej.

Już w różnych miejscach ogrodu je sadziłam na brzegach rabaty i niestety na żyrafowej całe dwie sztuki i to wszystko po kilkanaście źdźbeł dosłownie
sylwia_slomc... 00:24, 24 wrz 2023

Iwonka napisał(a)

Iwonka co to za horensja???
Niesamowity ma kolor i fajny kształt Zrobisz mi ze trzy sadzoneczki z gałązek tego ciemnego rozchodnika proszę
Iwonka 07:56, 24 wrz 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Daj koniecznie znać co wyjdzie z tego eksperymentu koleżanki
Sama jestem ciekawa, poproszę o fotkę
Iwonka 07:59, 24 wrz 2023

Już w różnych miejscach ogrodu je sadziłam na brzegach rabaty i niestety na żyrafowej całe dwie sztuki i to wszystko po kilkanaście źdźbeł dosłownie
No widzisz, każdy ogród inny, musimy sami testować.
U mnie sadziec Baby Joe okazuje się być jak Big Joe, glina i miejscówka za bardzo mu służą.
Iwonka 08:14, 24 wrz 2023

Iwonka co to za horensja???
Niesamowity ma kolor i fajny kształt Zrobisz mi ze trzy sadzoneczki z gałązek tego ciemnego rozchodnika proszę

Hortensja to pospolita Pinky Winky, szybko rozwija kwiaty, wcześnie się przebarwia, pierwsze zdjęcie z lipca.
Dopiero niedawno ją polubiłam, to jej trzecia miejscówka.
Są tam dwie, jedna na pniu i jedna w klasycznej formie krzewu.

Sadzonki zrobię tylko czy zdążą przed chłodami ukorzenić się?
Agatorek 08:57, 24 wrz 2023

Iwonka, Twój ogród jest po prostu cudowny! ❤️
Niby busz, ale uporządkowany, wzięty w ostre ramy kancików.
Bujność na rabatach zachwyca.
Jest pięknie