Gruszka_na_w...
12:38, 21 wrz 2023

Pięknie! Najbardziej Ci zazdroszczę tego, że Twój ogród pokochały odmianowe jeżówki. U mnie okazały się jednorocznym bytem (niezależnie od terminu sadzenia).
Mimo wielu zacienionych zakątków udało Ci się zachować słoneczne stanowiska dla wyeksponowania bylin. Te bylinowe rabaty wprowadzają do ogrodu sporo kolorów i lekkości. Są cudowne!
Cięcie wieloletnich hortensji w ogóle nie jest uciążliwe. Moje mają 10 lat i tnie się je zupełnie normalnie. Zdecydowanie łatwiej niż inne krzewy liściaste. Wciąż wystarczy do tego jednoręczny sekatorek.
Odnośnie kwiecia hortensji; absolutnie nie mam skojarzeń z kalafiorami.
Ich jest u Ciebie tyle odmian, skomponowane są z lekkimi trawami i dzięki temu same nabierają subtelności mimo sporych rozmiarów. Czy one są nudne?
Gdyby przez cały okres kwitnienia kwiat wyglądałby tak samo, to może tak, ale dzięki zmienności kolorystycznej kwiatostanów wygląd rabaty nabiera innego charakteru. Faza bieli wprowadza elegancję, ale późniejsze wybarwienia to zupełnie inna jakość odbioru.
Mimo wielu zacienionych zakątków udało Ci się zachować słoneczne stanowiska dla wyeksponowania bylin. Te bylinowe rabaty wprowadzają do ogrodu sporo kolorów i lekkości. Są cudowne!
Cięcie wieloletnich hortensji w ogóle nie jest uciążliwe. Moje mają 10 lat i tnie się je zupełnie normalnie. Zdecydowanie łatwiej niż inne krzewy liściaste. Wciąż wystarczy do tego jednoręczny sekatorek.
Odnośnie kwiecia hortensji; absolutnie nie mam skojarzeń z kalafiorami.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz