Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Gruszka_na_w... 12:38, 21 wrz 2023

Pięknie! Najbardziej Ci zazdroszczę tego, że Twój ogród pokochały odmianowe jeżówki. U mnie okazały się jednorocznym bytem (niezależnie od terminu sadzenia).

Mimo wielu zacienionych zakątków udało Ci się zachować słoneczne stanowiska dla wyeksponowania bylin. Te bylinowe rabaty wprowadzają do ogrodu sporo kolorów i lekkości. Są cudowne!

Cięcie wieloletnich hortensji w ogóle nie jest uciążliwe. Moje mają 10 lat i tnie się je zupełnie normalnie. Zdecydowanie łatwiej niż inne krzewy liściaste. Wciąż wystarczy do tego jednoręczny sekatorek.

Odnośnie kwiecia hortensji; absolutnie nie mam skojarzeń z kalafiorami. Ich jest u Ciebie tyle odmian, skomponowane są z lekkimi trawami i dzięki temu same nabierają subtelności mimo sporych rozmiarów. Czy one są nudne? Gdyby przez cały okres kwitnienia kwiat wyglądałby tak samo, to może tak, ale dzięki zmienności kolorystycznej kwiatostanów wygląd rabaty nabiera innego charakteru. Faza bieli wprowadza elegancję, ale późniejsze wybarwienia to zupełnie inna jakość odbioru.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 20:45, 21 wrz 2023

Iwonka napisał(a)

Aguś zapraszam!!! Byłoby super Cię poznać
A wena w ogrodzie to podstawa!
Do zobaczenia

Super
I oczywiście, gdybys kiedyś była na Mazowszu, to zapraszam serdecznie do siebie .

Agatorek 20:48, 21 wrz 2023

April napisał(a)

Może byśmy się jakoś razem zgrały bo ja też do Iwonki MUSZĘ BO SIE UDUSZĘ

Jola, jasne
Już się cieszę

Ja też muszę, bo się uduszę
Sierpniowe fotki rzucają na kolana ❤️
MagdaLenka 21:38, 21 wrz 2023

April napisał(a)

A w którą to stronę, bo ja bardzo chętnie dołączyłabym do takiej wycieczki...
sylwia_slomc... 22:05, 21 wrz 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cięcie wieloletnich hortensji w ogóle nie jest uciążliwe. Moje mają 10 lat i tnie się je zupełnie normalnie. Zdecydowanie łatwiej niż inne krzewy liściaste. Wciąż wystarczy do tego jednoręczny sekatorek.

Zgadzam się zmienia się jednak ilość gałązek do przycięcia na pojedynczej sztuce
Magleska 23:17, 21 wrz 2023

Iwonka wzdycham z zachwytu
kiedy masz jakieś wolne ,żeby wpaść na żywo się pozachwycać ?

Buziaki
Krakus 07:13, 22 wrz 2023

Iwonka napisał(a)
[size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/247/2473328/original.JPG[/img]

mam pytanko czy zabezpieczasz Judaszowca Hearts of gold na zime ? jęśli tak to jak ? mój sporo mniejszy wiec chyba trzeba...
Monia81 07:27, 22 wrz 2023

No nie będę fot cytować, bo nie wiem co wybrać, bo pięknie wszędzie. Iwonka odbierz priva
mrokasia 08:46, 22 wrz 2023

April napisał(a)

Weźmiecie mnie ze sobą???
MartaCho 09:02, 22 wrz 2023

Iwonko, to ja mam zapewne najbliżej, ale umówmy się, że też wtedy zajrzę, jak będzie reszta, ok?