Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Pokaż wątki Pokaż posty

Wzgórze chaosu

sylwia_slomc... 20:21, 22 maj 2024

Iwonka napisał(a)

Zachwycające te drzewa
sylwia_slomc... 20:23, 22 maj 2024

Iwonka napisał(a)

Nie do wiary
Juzia 21:08, 22 maj 2024

Iwonka napisał(a)

Józia ja też jestem tą chorobą zarażona
Bordo to relikt dawnych lat. Zaczynając remont chciałam dwa kolory przewodnie, zieleń i biel.
Z biegiem czasu nieco mi przeszło, mam to bordo, trzeba się z nim pobawić i wykorzystać dorodność okazów.

Widziałam po raz pierwszy chyba 30 letnią już doorenboskę. Byłam w ogrodzie prof z Akademii Rolniczej. Jego ogród to same rarytasy, sadzone w czasach, gdzie nie było nic.
Wygląda prześlicznie, ale... jest ogromna

PADA DESZCZ!!!!!!
normalny, bez armagedonu, pierwszy od 4, może 5 tygodni*

*dwóch króciutkich mżawek w międzyczasie nie liczę

Cieszę się bardzo, bardzo, bardzo

Co znaczy... jest ogromna????

Wypasiona ta rabata. Jakbyś rośliny co najmniej mięsem karmiła

Zazdro deszczu. U mnie straszy od kilku dni, wieje, grzmi...a nie pada nic.
Magara 22:50, 22 maj 2024

Iwonka napisał(a)
Kwintesencja Magarki, nawet gdyby kot spadł z płota i nick gdzieś przepał czułabym, że to Twoje zdanie Pytanie tylko czy dziecięciu swemu imię zmienić bo jakoś stare nie klika? No nie Mam sentyment do historii i wspomnień. Wzgórze chaosu to nie tylko ogród, trochę też ja. Taki nieco wyższy przepoczwarzający się chaosik

No nie mów, aż tak oczywista jestem???
Do zmiany imienia dziecięciu nie namawiam przecież, ino stwierdzam, że imię jest mocno mylące
Deszczu gratuluję Na wagę złota towar

Pisząc te słowa usłyszałam, że u nie lunęło. W żadnych prognozach nie było deszczu na dziś. Miał być jutro od 9tej. Nie żebym marudziła Ale nie kumam tego, że w PRLu jak była prognoza pogody to była one przewidywalna i sprawdzalna, a teraz NASA srasa, mierniki takie srakie, a o deszczu nikt nie ma pojęcia, że nadchodzi??? Rozumiem, że klimat się zmienia i wszystko się zmienia, ale błędów w prognozach pogody nie kumam. Czyli jednak sobie pomarudziłam w gościnie
Magleska 23:39, 22 maj 2024

U mnie też solidne popadało
Dawno się tak z deszczu nie cieszyłam
Gruszka_na_w... 19:47, 23 maj 2024

Iwonka napisał(a)
Dokumentacji ciąg dalszy. To już drugi wyjazd w ostatnich latach z powrotem 1 maja.
7 lat minęło, jak Taty nie z nami nie ma ... ale są kamienie przez niego układane, dom ręcznie stawiany, drzewa sadzone, zarys ogrodu który powstał.
Jego pomysły, praca. I niezapomniane wspomnienia nasze.

A wiesz, że tak mnie wzruszyła i tak mi zapadła w pamięć historia powstawania Twojego wzgórza rękoma Pana Józefa, że ilekroć nadchodzi 1 maja, to mimowolnie go wspominam.

Długotrwałego, spokojnego deszczu bardzo Ci zazdroszczę. Marzę o takim od dawna. Nawet noszę w sobie gotowość na kilka deszczowych dni pod rząd.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Iwonka 22:28, 23 maj 2024

Sylwia gaje oliwne na Korfu są niesamowite, jak z baśni. Na tej małej wyspie rośnie około 4 milionów drzew oliwnych. Są wysokie, z pokarbowanymi pniami. Czarne siatki okalają je niczym halloweenowe szale, na które jesienią spadają oliwki.

Zacytowane kwiaty pochodzą z dziedzińca prawosławnego klasztoru na skale z pięknym widokiem na morze.
Zapach szczególnie tych małych kwiatuszków i pnączy był niesamowity.

Józia brzoza u prof jest ogromna, ale piękna. Taka gwiazda, no i ten pień, mimo szerokości biel daje wrażenie lekkości drzewa.
Wypasiona rabata niczym nie karmiona, zero mięcha nawet ściółki czy kory tam nie ma.
Też jestem zdziwiona bujnością. Glina jej służy.
Mam nadzieję, że i do ciebie deszcz dotrze, piaszczyste tereny cierpią szczególnie w taką suszę.

Magara jesteś jedyna i niepowtarzalna, nawet marudzisz z klasą
I deszcz ci zrobił niespodziankę!!! Mam nadzieję, że dużo tego złota spadło.
Gaura już w słoikach, czekamy

Madzia ja też skakałam jak dziecko a dziś poszłam plewić. Sama przyjemność

Haniu wzruszyłaś i mnie... Bardzo. Dziękuję Ci za pamięć.
Życzę spokojnego deszczu.
"Nawet noszę w sobie gotowość na kilka deszczowych dni pod rząd" - urocze adoptuję jeśli pozwolisz
Iwonka 22:30, 23 maj 2024

3 maja, ogród kipi zielenią.
Cieszę się, że zamiast 2 brzóz na dużej rabacie są 4 cisy kolumnowe Robusta.
Jest więcej słońca i mniejsza konkurencja o wodę.

Iwonka 22:36, 23 maj 2024

Bordowe akcenty przełamują zieleń.

Iwonka 22:48, 23 maj 2024