Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

MartaCho 09:01, 22 lis 2024

Iwonko pięknie u Ciebie w całym roku!
Uważaj tam dziś na siebie, bo u nas strasznie ślisko, a u Ciebie dodatkowo dość stromo
Miłego dnia!
Rumianka 10:34, 22 lis 2024

Piękne, klimatyczne miejsce stworzyłaś Iwonko... Ogród zachwyca urodą nietuzinkową.
Wszystkie rabaty skomponowane gustownie i ze smaczkiem...Brawo!
Juzia 12:30, 22 lis 2024

Ogród ideał!
Iwonka 09:45, 24 lis 2024

Magara napisał(a)
Hmmmm. A co z tym kartonem zrobisz wiosną???

Ja tak przygotowywałam, lat temu kilka już, rabaty wokół domu, m.in. jesienią dałam karton na wierzch. Karton częściowo się rozmoczył, trochę dżdżownice wyszarpały dla siebie, trochę po wsi latało
Bardzo jestem ciekawa efektów Twojego eksperymentu Przy moich wiatrach nie mam szans na takie coś Liście natychmiast by były wszędzie

Sama z rabat zbieram jesienią tą najgrubszą warstwę liści i igliwia, ale u mnie to około 20 albo i 30 cm jest jak zaczyna wszystko opadać. Zbieram, żeby się rośliny nie podusiły i żeby mieć łatwiej na wiosnę z robotą
Pamiętam, że kiedyś Toszka pisała, że igły sosnowe do wiosny znikną - u mnie nie znikają

Karton zostaje przykryty liśćmi.
Na fotkach które wrzuciłam wcześniej widać głównie karton, teraz raczej tylko liście.
Karton w zależności od grubości rozłoży się przez rok, szybciej lub wolniej.

Układam karton na zakładkę, czasem coś podwieje, ale jak są liście na nim i wszystko wilgotne to stabilne

Wydaje mi się, że teraz mam rabaty bardziej osłonięte niż kilka lat temu, dużych wywiewów nie zauważyłam.

Każdy z nas musi temat na swoim terenie wypróbować.
Jeśli masz większy przewiew to póki liście czy karton są suche to faktycznie mogą fruwać i to bardzo.

Przy grubej warstwie liści dobrze że oczyszczasz nieco rabaty.
U mnie po remontach dostrzegam bardziej braki liściowe niż nadmiar

Gosialuk napisał(a)
Iwonka piękne listopadowe kadry. Nawet z tym cukrem pudrem.
Gosiu w piątek i sobotę troszkę więcej pudru spadło, ale dzisiaj już śladu po nim nie ma. Nawet nie zdążyłam obfocić
Wczoraj byłam w Bielsku, bliżej gór, no piękny śnieg mają.

MartaCho napisał(a)
Iwonko pięknie u Ciebie w całym roku!
Uważaj tam dziś na siebie, bo u nas strasznie ślisko, a u Ciebie dodatkowo dość stromo
Miłego dnia!
Tak moja góra bywa wyzwaniem, szczęśliwie po tylu latach już nieco oswojona.
W ostatnich dniach nie było źle, kolejność odśnieżania czy sypania zbliżona do głównej.
I oby tak zostało

Rumianka napisał(a)
Piękne, klimatyczne miejsce stworzyłaś Iwonko... Ogród zachwyca urodą nietuzinkową.
Wszystkie rabaty skomponowane gustownie i ze smaczkiem...Brawo!
Uwierz dużo miejsc jest mało fotogenicznych, ale lenia mam żeby je focić
Brakuje mi remontowych rewolucji, mam nadzieję, że wiosna będzie sprzyjać i dokończę obszar od ławki do tarasu.

Juzia napisał(a)
Ogród ideał!
Wieje nudą Juzia, ale jak już wyjdę to napstrykam jak głuuupia i katuję fotkami
sylwia_slomc... 12:46, 24 lis 2024

Magara napisał(a)
Hmmmm. A co z tym kartonem zrobisz wiosną???

Ja tak przygotowywałam, lat temu kilka już, rabaty wokół domu, m.in. jesienią dałam karton na wierzch. Karton częściowo się rozmoczył, trochę dżdżownice wyszarpały dla siebie, trochę po wsi latało
Bardzo jestem ciekawa efektów Twojego eksperymentu Przy moich wiatrach nie mam szans na takie coś Liście natychmiast by były wszędzie

Sama z rabat zbieram jesienią tą najgrubszą warstwę liści i igliwia, ale u mnie to około 20 albo i 30 cm jest jak zaczyna wszystko opadać. Zbieram, żeby się rośliny nie podusiły i żeby mieć łatwiej na wiosnę z robotą
Pamiętam, że kiedyś Toszka pisała, że igły sosnowe do wiosny znikną - u mnie nie znikają

A próbowałaś liście na jeden sezon spakować do worków, zostawić pod chmurka i dopiero po tym czasie wysypać na karton. Powinny przez ten czas zmienić się już częściowo w ziemię liściową, wtedy nie ma już jak wywiewać nawet najsilniejszy wiatr. Ja tak robię u nas z rabatami powstającymi metodą kartonową
Urszulla 14:05, 24 lis 2024

Iwonko, jesteś perfekcjonistką. Cudna porcja zdjęć, u Ciebie rośliny się fantastycznie przenikają
A z kartonami też jesteś perfekcyjna