Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tu na razie jest klepisko....

Tu na razie jest klepisko....

kasiab 19:52, 02 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Ładna ta różyczka.

Domówiłam róże te co mam.
Żeby było po 3.
Bede potrzebować jeszcze ze 6 nowych ale to juz na jesień kupie.

Kasia ja nie mam ślimaków. Nie wiem od czego to zależy że masz ich tyle.

Ja chciałam brać takie same róże jednak tyle mi się podoba że się nie zmieszczę stąd będzie dużo różnych

U mnie jest full ślimorów bo mam z 2 stron puste, zarośnięte działki (uważam, że to może być główny powód). Do tego mam olbrzymie mrówki (takie chodzą w lesie) i są bardzo agresywne i waleczne. Rozsypałam kwas borowy już i zostaje czekać na jego działanie
kasiab 08:16, 06 paź 2024

Przez cały wrzesień oprócz zbioru malin i truskawek nie miałam totalnie czasu na nic. Wczoraj w końcu poszłam przycinać trawy i spotkało mnie zaskoczenie... Wszystkie śmiałki suche... Chciałam wyciąć je krótki z nadzieją, że odrosną bez problemu na wiosnę a tam wszystkie wyszły całkowicie bez korzeni... Na rabacie same pędraki miejsce po trawniku w 90% same chwasty a tam co? Pędraki.... Czym sensownym opryskać? Samo zbieranie niestety nie przejdzie bo najzwyczajniej w świecie się brzydzę. Z małej rabaty wyciągnęłam tyle ile dałam rady małą łopatką sztuka po sztuce. Bleeee
kasiab 08:19, 06 paź 2024

Miałam szykować miejsce pod nową rabatę bo zamówiłam kilka róż z gołym korzeniem. Miałam przeryć miejsce na rabatę, przekopać z obornikiem 2 Letnim bo mam jeszcze beczkę, żeby miały dobry start. I pomyśleć co posadzić dookoła nich.
Wpis ku pamięci co się działo w moim ogrodzie ☺️
kasiab 08:37, 06 paź 2024

Z róż na rabatę wybrała:
Blue moon
Honey Dijon
Lady Capri
Makarosa
Koko Koko
Lady perfume
Lavender Ice
Nautica
Wiolka5_7 19:16, 06 paź 2024

kasiab napisał(a)
Przez cały wrzesień oprócz zbioru malin i truskawek nie miałam totalnie czasu na nic. Wczoraj w końcu poszłam przycinać trawy i spotkało mnie zaskoczenie... Wszystkie śmiałki suche... Chciałam wyciąć je krótki z nadzieją, że odrosną bez problemu na wiosnę a tam wszystkie wyszły całkowicie bez korzeni... Na rabacie same pędraki miejsce po trawniku w 90% same chwasty a tam co? Pędraki.... Czym sensownym opryskać? Samo zbieranie niestety nie przejdzie bo najzwyczajniej w świecie się brzydzę. Z małej rabaty wyciągnęłam tyle ile dałam rady małą łopatką sztuka po sztuce. Bleeee

Też miałam śmiałki na nowej rabacie i patrzę latem , że takie suche się zrobiły. Myślę, że sucho było i one jednak wola wilgoć.

Raz mama u mnie była i jakoś złapała za kępę tego śmiałka i lekko bo wyciągnęła z ziemi.Byłyśmy w szoku, bo wyszly lekko bez korzeni!

Czyli to samo co u ciebie

A wcześniej na innej rabacie tak samo wyciągnęłam seslerie jesienne bez korzeni! Dziady jedne pędraki!

kasiab 19:31, 06 paź 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Też miałam śmiałki na nowej rabacie i patrzę latem , że takie suche się zrobiły. Myślę, że sucho było i one jednak wola wilgoć.

Raz mama u mnie była i jakoś złapała za kępę tego śmiałka i lekko bo wyciągnęła z ziemi.Byłyśmy w szoku, bo wyszly lekko bez korzeni!

Czyli to samo co u ciebie

A wcześniej na innej rabacie tak samo wyciągnęłam seslerie jesienne bez korzeni! Dziady jedne pędraki!

Bardzo współczuję... Ja dzisiaj z rabatki 4m x1m wyjęłam ok 80 pędraków
Zaczęłam przycinać selerie jesienne i niektóre również wyłaziły a tam pędraki... Druga strona ogródka
Wiolka5_7 19:57, 06 paź 2024

kasiab napisał(a)

Bardzo współczuję... Ja dzisiaj z rabatki 4m x1m wyjęłam ok 80 pędraków
Zaczęłam przycinać selerie jesienne i niektóre również wyłaziły a tam pędraki... Druga strona ogródka

Śmiałków mi nie szkoda ,bo i tak mi się nie podobały
Ale seslerię lubię i mam jej duuużo.Widze , że zrobiłam pędrakom stołówkę ,wrr!

Z dobrych środków był Dursban ,ale wycofali. Teraz to tylko chyba jakieś eko zostały, typu wrotycz itp.
kasiab 20:04, 06 paź 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Śmiałków mi nie szkoda ,bo i tak mi się nie podobały
Ale seslerię lubię i mam jej duuużo.Widze , że zrobiłam pędrakom stołówkę ,wrr!

Z dobrych środków był Dursban ,ale wycofali. Teraz to tylko chyba jakieś eko zostały, typu wrotycz itp.

Na razie je będę zbierać bo i tak muszę przeryć całość także jak coś znajdę to wyciągnę. Przeczytałam że one nie lubią zapachu mięty i samiczka w "smrodzie" nie składa jajek. Najwyżej będę miała na rabatach miętę
kasiab 20:05, 06 paź 2024

Wiolu i niekoniecznie zrobiłaś im stołówkę! U mnie dookoła nie ma innych roślin niż te polne łącznie z erotyczne także u mnie mają swoją bezpieczną przystań
kasiab 15:28, 12 paź 2024

Rabata na Różankę przekopana wyrównana. Jeszcze chwasty w tujach i obornik do dołków

Wymiary:
7,5m szerokości i po odliczeniu 1m dla tujek mam 3 m głębokości