Ja chciałam brać takie same róże jednak tyle mi się podoba że się nie zmieszczę stąd będzie dużo różnych
U mnie jest full ślimorów bo mam z 2 stron puste, zarośnięte działki (uważam, że to może być główny powód). Do tego mam olbrzymie mrówki (takie chodzą w lesie) i są bardzo agresywne i waleczne. Rozsypałam kwas borowy już i zostaje czekać na jego działanie
Przez cały wrzesień oprócz zbioru malin i truskawek nie miałam totalnie czasu na nic. Wczoraj w końcu poszłam przycinać trawy i spotkało mnie zaskoczenie... Wszystkie śmiałki suche... Chciałam wyciąć je krótki z nadzieją, że odrosną bez problemu na wiosnę a tam wszystkie wyszły całkowicie bez korzeni... Na rabacie same pędraki miejsce po trawniku w 90% same chwasty a tam co? Pędraki.... Czym sensownym opryskać? Samo zbieranie niestety nie przejdzie bo najzwyczajniej w świecie się brzydzę. Z małej rabaty wyciągnęłam tyle ile dałam rady małą łopatką sztuka po sztuce. Bleeee
Miałam szykować miejsce pod nową rabatę bo zamówiłam kilka róż z gołym korzeniem. Miałam przeryć miejsce na rabatę, przekopać z obornikiem 2 Letnim bo mam jeszcze beczkę, żeby miały dobry start. I pomyśleć co posadzić dookoła nich.
Wpis ku pamięci co się działo w moim ogrodzie ☺️
Bardzo współczuję... Ja dzisiaj z rabatki 4m x1m wyjęłam ok 80 pędraków
Zaczęłam przycinać selerie jesienne i niektóre również wyłaziły a tam pędraki... Druga strona ogródka
Na razie je będę zbierać bo i tak muszę przeryć całość także jak coś znajdę to wyciągnę. Przeczytałam że one nie lubią zapachu mięty i samiczka w "smrodzie" nie składa jajek. Najwyżej będę miała na rabatach miętę
Wiolu i niekoniecznie zrobiłaś im stołówkę! U mnie dookoła nie ma innych roślin niż te polne łącznie z erotyczne także u mnie mają swoją bezpieczną przystań