Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tu na razie jest klepisko....

Tu na razie jest klepisko....

kasiab 20:08, 14 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Kasia a pokażesz wiecej ogrodu?

Nie ma czego pokazywać ☺️ jak coś się zmieni to chętnie pokaże
Gosialuk 20:25, 14 paź 2024

Zaglądam i jak Sylwia podziwiam za rozwagę. Ja swoje róże w kolorach żółtym i pomarańczowym posadziłam w zbyt cienistym miejscu i słabo kwitną. Pasuje je przenieść i nie wiem gdzie, bo te kolory mi nigdzie indziej nie pasują.
kasiab 06:29, 15 paź 2024

Gosialuk napisał(a)
Zaglądam i jak Sylwia podziwiam za rozwagę. Ja swoje róże w kolorach żółtym i pomarańczowym posadziłam w zbyt cienistym miejscu i słabo kwitną. Pasuje je przenieść i nie wiem gdzie, bo te kolory mi nigdzie indziej nie pasują.

Żółcie i pomarańcze to moje chciejstwo ogromne... Jak to zwykłe bywa ogród jest za mały, a to co aktualnie próbuje ogarną będzie widoczne z każdego miejsca i chciałabym
by był spójne.
Nowa rabata będzie w różu z dodatkami (nie wiem jakimi)

Faktem jest że myślę intensywnie nad miejscem dla mężczyzn jej żarówy Augusty i do niej akurat te kolory będą dobrze pasowały może uszczknę miejsce w warzywniku na to zestawienie, tym bardziej że chce mieć bardzo słoneczniki ozdobne do ścinania do wazonu
LIDKA 18:59, 05 sty 2025

Hey Kasia,
Spełniania planów nie tylko ogrodowych i zdrowia na Nowy Rok.

Jako lubuszanka licze że w tym roku bedzie Cie tu więcej i pokażesz co nieco bo zdjęć skąpisz. ;]

Widze u Asi że w gościach nawet plany i zakupy ....a tu cicho.
Rojodziejowa 19:06, 05 sty 2025

No właśnie. Może wrzuć tutaj te swoje poczynione zakupy
kasiab 19:57, 05 sty 2025

Dziekuję Lidio!
Jakoś wolę bywać na Waszych wątkach niż na swoim...

U Asi to się zakochałam w daliach i piwoniach i tak, jakoś naturalnie napisałam u Niej.

W tym roku planów ogrom dotyczące głównie podwórka:
Bruk wokół domu
Zejście z tarasu
Rozprowadzenie wody i instalacji elektrycznej w ogrodzie
Skrzynie warzywne
Zagon z kwiatami jednorocznymi
Zagon z daliami (na razie zamówiłam 16 karp)

Czeka mnie walka z pędrakami w 'trawniku' i założenie go od nowa

Generalnie planów sporo realizację zaczynamy już teraz (skrzynie warzywne)

W międzyczasie wypełnienie Różanki nowej (sadzona w połowie października): weryfikacja koloru kwiatów, pokroju krzewów i dopiero decyzja co dalej: czy byliny czy dodatkowe róże i byliny.

Z niepokojących rzeczy mam 3 graby od 5 lat. Jeden piękny wysoki, gęsty, pień gruby. Pozostałe 2 wyglądają jakby miały w nosie rośnięcie: stoją jak zaklęte. Do tej pory były wykopane, obejrzane korzenie, wsypany kompost, obornik, mączka bazaltowa; podlewane gnojówkami z pokrzywy i mniszka. Nie mam pojęcia co dalej robić żeby zechciały rosnąć. Szkodników na nich brak
Obok podobna sytuacja z 2 bukami: jeden wygląda niczym 100 nieszczęść, drugi jak dziesięć
To moje pierwsze drzewa i mam do nich sentyment i najzwyczajniej w świecie szkoda mi je wyrzucać

Gdyby Ktoś miał pomysł co dalej z nimi począć będę wdzięczna za sugestie
LIDKA 20:38, 05 sty 2025

Ja słabo sie znam na drzewach.
Raczej nie sadze wymagających gat.

Glina sie rzadzi innymi prawami. Moim bukom sypie mączke bazaltową wiosna. Bo podobno nie lubią kwaśno a mam skrzyp to zakładam ze jest troche kwaśna gleba. No i są blisko tuj a tym sypie nawóz do kwadolubnych.

Kasie Pestke lub Ele może zapytaj o te drzewa.
Moje rosną . Chyba umiera jeden buk ale to ewidentnie skutek przesadzania w upały. I wywaliłam lilaka na pniu bo mnie wkurzały odrosty, jaśmin na pniu z powodu mszyc no klona jesionolistnego bo łapał mączniaka. Reszta żyje.

Może trzeba podlewać te drzewa lub dac im jakiś stymulator wzrostu.

Masz foty?
kasiab 20:59, 05 sty 2025

Nie mam. Teraz ciemno niestety. Jutro postaram się pstryknąć fotki. Nie będę Dziewczynom zawracać głowy dzieki
LIDKA 21:08, 05 sty 2025

Kasia popytaj tu na forum. Może coś doradzą. Szkoda żeby sie męczyły Twoje drzewa.
kasiab 21:10, 05 sty 2025

Jeszcze daje im jedną szansę. Od wiosny chce jeszcze raz je wyciągnąć z ziemi i przesadzić obok, gdzie miałam tak czy siak kupić dodatkowe graby. A w mniejscu tamtych wymienię ziemię i kupię nowe. Zobaczymy