Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Maciej31 01:10, 08 sie 2016

Witam,

to mój pierwszy post na forum.

Przedstawię mój trawnik w kilku slowach: siany w maju 2016, oryginalna ziemia raczej słabej klasy, oczyszczona z chwastów, przekopana, na to siatka i ok 10-12cm warstwa żyznej, dobrze uprawionej ziemi przywiezionej ze wsi - 3 klasa, ziemia tzw. buraczana - dość ciężka z małymi korzonkami burakow, rozwieziona w ogrodzie po około roku leżakowania na pryzmie.

Trawa iławska, mieszanka sportowa.

Po tygodniu trawa wzeszła, po 2-3koszeniach ładnie się rozkrzewila. Byla przepiekna Podlewana co drugi dzień późnym wieczorem, chyba że popada, wtedy 1-2dni po deszczu zależnie od intensywności opadów. Koszona co 3-4 dni, czasem raz w tygodniu.

Około miesiąc temu pojawiło się sporo zasychajacej trawy w dolnych partiach trawnika, który automatycznie zaczął sie przerzedzać. Obszar zasychanie był dosyć rozległy, w tej chwili mam wrażenie ze trochę się zmniejsza ale nie jestem pewien czy to nie tylko wrażenie.

Póki co nawozu nie stosowałem, wyszedłem z założenia, nie wiem czy słusznego, że skoro ziemia pochodzi z pola to ma w sobie spora dawkę nawozów.

Proszę o radę, czy powinienem się niepokoić i działać czy raczej czekać aż trawa sama się odrodzi?

Gardenarium 10:09, 08 sie 2016

Pierwsza sprawa.
Za nisko kosisz Podnieś o jeden- a nawet dwa stopnie. Ona nie ma siły odrastać.
Kiedy ostatnio nawożona? Jeśli wcale, to nawóz i woda, i zostawić ją wyższą bo masz rżysko nie trawnik.

Instagram Ogrodowiska
Maciej31 11:36, 08 sie 2016

Nawozu jeszcze ani razu nie dawałem. Koszona na 5-6cm (3 stopień na kosiarce).

Taki efekt mam tylko na jednym kawałku trawnika, około 100 m2 (siany jako pierwszy w połowie maja). Na kolejnych polach sianych 2 tyg. później w dokladnie ten sam sposób traktowanych trawa jest moim zdaniem ładna, wygląda tak:

Gardenarium 16:42, 08 sie 2016

Tu jest ładna, to zastanów się jaka tam jest ziemia, czy coś budowlańcy tam wylewali? No i widać, że za krótko koszona.

A może tam woda stoi czyli za mokro? Czli wygniła a nie wyschła, a skoro wyschła to może nawadnianie nie dociera?

Instagram Ogrodowiska
Maciej31 17:05, 08 sie 2016

Budowlańcy nic tam nie wylewali, jestem pewien na 100%. Ziemia jest taka sama.

Co do podlewania - nie mam instalacji nawadniającej, podlewam z węża, rownomiernie w miarę możliwości oczywiście.

Gardenarium 17:09, 08 sie 2016

Próbuję dociec, skoro mi się nie udaje, poddaję się.

Instagram Ogrodowiska
ziolas84 17:17, 08 sie 2016

Witam, pani Danusiu proszę poradzić jak odratować trawę. Po pani radach na wiosnę zrobił mi się piękny trawnik, gęsty zielony a od 2 tygodni szok. Trawa miejscami jest jakby sucha choć pada prawie co dzień, jeśli nie to chodzi podlewanie. Czyżby za dużo wody i gnije? Miejscami widać ziemie. Nie wiem co się dzieje. Proszę o pomoc.
Maciej31 17:19, 08 sie 2016

Ok, ja również próbowałem znaleźć różnice pomiedzy trawnikami i tym samym przyczynę. Bezskutecznie, jedyna różnica do 2 tygodnie czasu od siewu.

A czy możliwe jest ze szkody wyrządza jakiś robak lub grzyb (zniszczona trawa jest sucha, bez żadnego widocznego nalotu)?
ziolas84 17:25, 08 sie 2016

Gardenarium 20:24, 08 sie 2016

Pędraki

Zdjęcia

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies