Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 08:11, 20 paź 2018

mirkaka napisał(a)
Witaj Muszelko, zachwycam się Twoim ogrodem, jego przejrzystością i schludnością
Zdjęcia gór wspaniałe

Mirko, baaaardzo dziękuję za miłe słowa
Muszelka 08:16, 20 paź 2018

lutroja napisał(a)

Co ty robisz że masz takie piękne żurawki ????

Lusi, podkarmiam kompostem, ewent. gnojówką.
W tym sezonie wyłącznie wyściółkowałam je (grubo) ziemią po hodowli pieczarek. Nic więcej nie dostały, nie chciałam przedobrzyć.
Muszelka 08:39, 20 paź 2018

Ewa777 napisał(a)
Tak jak pisałam u siebie - stęskniłam się za Twoimi wpisami, zdjęciami i ogrodem

Jak sobie radzą hortensje wyhodowane z patyczków w tym roku?

Ale fajnie, że do mnie zajrzałaś

Ewuś, wszystkie patyczki wypuściły listki i ładnie rosły. Ale w pewnym momencie zmarniały. Niestety, z mojej winy. Gdybym miała możliwość codziennego spojrzenia na nie, to pewnie uratowałabym je przed zgubą. Na działkę przyjeżdżam zwykle tylko w czasie weekendu. Wiosna była upalna... chyba sie ugotowały Na szczęście, parę bidulek w agonii udało mi się reanimować i ładnie wydobrzały. Latem spodobały się mojej Bratowej i wydałam je.

Teraz, gdy o tym myślę, to dochodzę do wniosku, że może i dobrze, że nie zrealizowałam swojego pierwotnego planu posadzenia ich pod brzozami - na przeciw mojego ogrodzenia. Może i wyglądałyby fantastycznie, ale miałabym z nimi dodatkowe zajęcie - częste stanie przy drodze z wężem i podlewanie.

Tydzień temu posadziłam tam zamiast hortensji... nie wymagający dodatkowej pracy wrotycz W takiej masie też będzie ozdobą i w dodatku... jakże pożyteczną!

Muszelka 09:10, 20 paź 2018

A wracając do sposobu rozmnażania hortensji, to dla mnie jednak bardziej prostym i niezawodnym sposobem jest rozmnażanie "przez odkłady".

Moja Córka buduje dom, za rok powoli zacznie urządzać swój ogród (1000 m2), planuje m.in. posadzić 'misie polarne'. Latem przykopałam dla niej kilkanaście łodyżek. Przed chwilą z ciekawości rozgrzebałam ziemię - już są maleńkie korzonki! Za rok spokojnie będę miała dla niej kilkanaście misiowych sadzonek.

Anda 15:38, 20 paź 2018

Córa ma z Tobą dobrze I to jest super
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Muszelka 17:28, 20 paź 2018

Witaj Ando
Młodzi na razie zajmują się budową domu, zaczynają myśleć o aranżacji wnętrz. Na końcu chcą zająć się ogrodem. Sama jestem ciekawa, jak go zaplanują. Na razie wiem, że chcą by był jasny, pogodny, z enklawami cienia.

A wiesz, co pierwsze zrobił Zięć po zakupie działki? Załatwił wykopanie studni głębinowej, bo... "woda to życie" Nie było łatwo. Były dwa podejścia. Za drugim razem znaleźli wodę na głębokości 38 m. (sic!). Już bardzo przydała się podczas budowy domu.
Muszelka 17:32, 20 paź 2018

Zrobiłam dzisiaj zdjęcia odkładowi hortensji.

Przed wyjęciem z ziemi:

Muszelka 17:38, 20 paź 2018

I po wyjęciu z ziemi:

Odkłady robiłam w połowie sierpnia.
Mari 19:56, 20 paź 2018

Ja przez odkłady ukorzeniam ogrodowe które w ten sposób się z łatwością ukorzeniają tak samo jak i anabelki. Lecz bukietowe myślałam że tylko z patyków ciętych wiosną.
Muszę spróbować za rok twoim sposobem zrobić sadzonki bukietówki.
Muszelka 09:44, 21 paź 2018

Mari, bukietówki tak samo jak ogrodowe bardzo łatwo rozmnażają się przez odkłady.

A ja nie wiedziałam, że można je rozmnażać przez ukorzenianie patyczków. Wiosną zrobiły mi się oczy jak ping-pongi, gdy po zaledwie kilku dniach zobaczyłam na patyczkach listeczki.