Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Zana 22:03, 15 paź 2018

Muszelka napisał(a)
Moja ogrodowa Sąsiadka fascynuje się wszelkimi nowościami. Sprowadza rośliny z różnych stron świata, często sadzi rośliny egzotyczne. Każdorazowo po zakupie woła mnie "do płota" i z wypiekami na twarzy opowiada o nowym okazie. Bije od niej przeogromna radość. Uwielbiam patrzeć w jej pełne emocji oczy.

Większość tych roślin nie przeżywa zimy. Czasem przeżyją jedną, dwie lub nawet trzy. Za każdym razem, gdy sadzi roślinę nie nadającą się do naszego klimatu naprawdę ma nadzieję, że gdy ją "nowym sposobem" opatuli, to ona przeżyje.

Słucham i cieszę się wraz z nią. Nie miałabym serca zabijać w niej nadziei. Choć wiem, że z dużym stopniem prawdopodobieństwa wiosną roślinki już nie zobaczymy. Sąsiadka też to doskonale wie, ale... chce spróbować, ma nadzieję, że może akurat się uda. I wiecie, co? Czasami się udaje!

Na spektakularne zakwitnięcie judaszowca czekałyśmy 17 lat! Były wiosny, że było już bardzo blisko, bliziuteńko, miał mnóstwo pączków i przychodziła jedna mroźna noc

Ale w tym roku dał popis! Po 17. latach czekania! Cieszyłam się z nią jak wariatka

Pozwólmy innym marzyć

Bardzo się wzruszyłąm tą opowieścią. Mam w sobie chyba zbyt dużo pragmatyzmu.
Muszelka 22:10, 15 paź 2018

anka_ napisał(a)
Cuuuudowna okolica. Ale pewnie w lato spory ruch nad tym jeziorkiem?

Aniu, nad tymi jeziorkami raczej jest pustawo.

W mojej okolicy jest tez sporo innych jezior, znacznie większych, po których pływają żaglówki, jachty, uprawiany jest windsurfing. Nad nimi tętni latem życie.
Muszelka 22:47, 15 paź 2018

Zana napisał(a)

Bardzo się wzruszyłąm tą opowieścią. Mam w sobie chyba zbyt dużo pragmatyzmu.

Zano, też jestem osobą bardzo praktyczną. Nawet to widać po moim ogrodzie - mam w nim tylko takie rośliny, które nie wymagają specjalnej opieki - mają cieszyć, ładnie wyglądać i nie chorować
W życiu codziennym skupiam się na innych aktywnościach, ogród jest dla mnie miejscem relaksu. Dla Sąsiadki ogród jest, jak sama mówi, "całym życiem".

Z szacunkiem odnoszę się do "inności"... szeroko rozumianej (nie tylko ogrodniczej).
Wykonuję dość specyficzny zawód - bez tej cechy, nie dałabym rady jutro iść do pracy

Pozdrawiam serdecznie!
marba 23:33, 15 paź 2018

Muszelka napisał(a)

Jak pięknie!
anka_ 07:40, 16 paź 2018

Muszelka napisał(a)
Aniu, nad tymi jeziorkami raczej jest pustawo.
W mojej okolicy jest tez sporo innych jezior, znacznie większych, po których pływają żaglówki, jachty, uprawiany jest windsurfing. Nad nimi tętni latem życie.

To podwójnie zazdroszczę okolicy.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Muszelka 21:10, 17 paź 2018

Basiu, Aniu -> tak, w fajnej okolicy mieszkam.
Ach, gdyby tak jeszcze góry były na widnokręgu...

Muszelka 21:12, 17 paź 2018

Misiu polarny zaróżowił swe lico.

mirkaka 07:20, 18 paź 2018

Witaj Muszelko, zachwycam się Twoim ogrodem, jego przejrzystością i schludnością
Zdjęcia gór wspaniałe
lutroja 10:31, 19 paź 2018

Muszelka napisał(a)

Co ty robisz że masz takie piękne żurawki ????
Ewa777 18:04, 19 paź 2018

Tak jak pisałam u siebie - stęskniłam się za Twoimi wpisami, zdjęciami i ogrodem

Bardzo mi się podoba okolica, w której znajduje się Twoja działka. Jest tak malowniczo, nastrojowo, spokojnie. To miejsce na relaks i wyciszenie

Jak sobie radzą hortensje wyhodowane z patyczków w tym roku?

Bardzo mi się podoba Twoje podejście do "inności". Piszesz tak ciepło o sąsiadce. Od razu czuć, że lubisz ludzi