Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 17:04, 08 sty 2019

gogo napisał(a)

... a ptaszki będą bezpieczne w czasie kąpieli.

Choć oczywiście licho (czytaj: kot) nie śpi

W zeszłym roku, zimą, miałam taką historię...
Rano się budzę, zaglądam przez okno, co słychać na bożym świecie...
Szybkie spojrzenie na karmnik i co widzę? Wewnątrz karmnika olbrzymią białą płachtę.
Myślę sobie, co to wielki ptak odwiedził karmnik!? Rybitwa? Ale dlaczego nie widzę dzioba? Ani ogona?

Przecieram oczy i myślę, myślę... Może to nie ptak, tylko torba foliowa, rzucona przez kogoś niedbale, przyfrunęła do karmnika?

Wysilam wzrok, i o zgrozo, spostrzegam, że sytuacja jest dramatyczna dla moich skrzydlatych pupili.
W środku karmnika siedział biały kot i czekał na ptasi kąsek.
Muszelka 17:09, 08 sty 2019

gogo napisał(a)

Ja też poczyniłam obserwację sikorek: wlatują do karmnika, porywają nasionko i jedzą go na drzewach.
A wróble siedzą i jedzą

O to, to. Sikorki właśnie tak niespokojnie spożywają jedzonko z karmnika.
Wróbelki i mazurki znacznie spokojniej, wręcz radośnie, biesiadują
Muszelka 17:10, 08 sty 2019

Milka napisał(a)
Piękne zdjęcia

Dziękuję
Milka 17:14, 08 sty 2019

Warto aparat z łapć w dłoń
anka_ 17:27, 08 sty 2019

Na wieść o samodzielnej budowie tak wypasionej ptasiej stołówki jestem pod jeszcze większym wrażeniem.

I poproszę o tajniki konstrukcyjne- tzn jak te poziome deseczki (półokrągłe) są montowane?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
gogo 18:24, 08 sty 2019

Jeśli dobrze widzę, karmnik ma drewnianą nogę.
Obij ją blachą, a żaden kot się nie wdrapie
Chyba, że wskoczy, bo nie wiem jak tam wysoko.
Mary 15:58, 09 sty 2019

Muszelka napisał(a)

Choć oczywiście licho (czytaj: kot) nie śpi

W zeszłym roku, zimą, miałam taką historię...
Rano się budzę, zaglądam przez okno, co słychać na bożym świecie...
Szybkie spojrzenie na karmnik i co widzę? Wewnątrz karmnika olbrzymią białą płachtę.
Myślę sobie, co to wielki ptak odwiedził karmnik!? Rybitwa? Ale dlaczego nie widzę dzioba? Ani ogona?

Przecieram oczy i myślę, myślę... Może to nie ptak, tylko torba foliowa, rzucona przez kogoś niedbale, przyfrunęła do karmnika?

Wysilam wzrok, i o zgrozo, spostrzegam, że sytuacja jest dramatyczna dla moich skrzydlatych pupili.
W środku karmnika siedział biały kot i czekał na ptasi kąsek.

Dokładnie taką samą przygodę miałam.
Wyglądam przez okno, a tu w karmniku jakoś tak ciemno. Coś chyba z moim wzrokiem źle, bo widzę czarną dziurę.
Ciemność widzę, ciemność.... a ta ciemność mieszka po drugiej stronie płotu i swoim niemałym ciałem wypełniła cały karmnik. Jakby przodem do domu wlazła to byłoby przynajmniej białe plamy na pyszczku widać.
Muszelka 17:34, 09 sty 2019

Milka napisał(a)
Warto aparat z łapć w dłoń

Miłko, kiedyś w ogóle nie robiłam zdjęć ogródka. Jakoś w ogóle nie widziałam takiej potrzeby. Nawet mi do głowy nie przychodziło, żeby pochylać się w ogródku nad kwiatkami i cykać im zdjęcia. Pod wpływem Ogrodowiska zaczęłam Niestety, nie mam do tego typu fotografii odpowiedniego obiektywu. Jakoś nie mogę się zebrać i kupić.

Zanim tu trafiłam wykonywałam fotografie pejzażowe oraz zdjęcia pamiątkowe, rodzinne.
Choć do dzisiaj tak naprawdę „kręci mnie” jedynie pejzaż. Górski
Muszelka 17:37, 09 sty 2019

anka_ napisał(a)

I poproszę o tajniki konstrukcyjne- tzn jak te poziome deseczki (półokrągłe) są montowane?

Aniu, te „beleczki” (na zmianę dłuższa, krótsza) są przybite malutkimi gwoździkami od środka karmnika do narożnej ścianki konstrukcyjnej domku. Jeśli jesteś zainteresowana, to mogę Ci porobić zdjęcia - zbliżenia. Tylko musiałabyś uzbroić się w cierpliwość, bo mogę zrobić je dopiero po feriach (na ogródek pojadę pod koniec stycznia). Generalnie wszystkie elementy karmnika łączone są gwoździkami, nic nie jest klejone.

Karmnik przytwierdzony jest do kantówki (w trawnik wbita jest aluminiowa kotwa, żeby drewno nie stykało się z ziemią). Wszystkie te elementy zostały zakupione w Casto.

Widać na karmniku „ząb czasu”. Wiosną koniecznie muszę go pomalować. Od malowania jestem ja
I muszę wymienić „dywanik” – podstawę karmnika wykładam prostokątem wyciętym ze starego obrusu gumowego. Nie muszę więc wiosną czyścić karmnika od środka tylko wyrzucam stary „dywanik” i zakładam nowy.
sylwia_slomc... 17:38, 09 sty 2019

Muszelko robiąc tak cudne pejzaże górskie na pewno potrafisz cykać również pejzaż ogrodowy, nie da rady tego sknocić. Już ja jestem najlepszym przykładem , że nie umiałam a trochę mi już wychodzi, a sprzęt mam w ogóle byle jaki przy Twoim