Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 08:10, 06 sty 2019

Grażynko, wróbelki, mazurki biesiadują u mnie... pod karmnikiem. Z przykrością na to patrzę, bo jedzą tylko to, co spadnie z ptasiego stołu. No, ale widać taka jest u nich hierarchia. Czasem, gdy nie ma w pobliżu innych ptaków, decydują się na posiłek prosto z karmnika. Jakoś mi wówczas weselej na duszy, bo wiem, że nie tylko mogą sobie wybrać z karmnika ulubione nasionka, ale i są znacznie bezpieczniejsze (jest u nas dużo kotów chętnych na ptasią przekąskę).

Wlecze się u mnie net (w weekend mieszkam w domku rekreacyjnym) - bardzo długo wgrywają się zdjęcia. Wstawię więc na razie zdjęcia czarnogłówki. Ona jest bardzo podobna do sikorki ubogiej. Na tych zdjęciach będziesz mogła dokładnie zobaczyć różnicę między nimi (m.in. białe wstawki, przejaśnienia na skrzydełkach). Reszta wczorajszych ptaszków w następnej wolnej chwili

Pięknej niedzieli!

gogo 11:21, 06 sty 2019

Jest piękna, nigdy nie widziałam.
Choć ostatnio mignął mi ptaszek z bielą na wierzchu ogonka, oczywiście nie wiem jaki.
U mnie z wróblami i mazurkami jest odwrotnie, zdominowały wszystkie karmniki, to sikorki korzystają ze stołówek, gdy tamte odlecą.
Widać to na moich zdjęciach.
Muszelka 13:20, 06 sty 2019

gogo napisał(a)

U mnie z wróblami i mazurkami jest odwrotnie, zdominowały wszystkie karmniki, to sikorki korzystają ze stołówek, gdy tamte odlecą.
Widać to na moich zdjęciach.

Rzeczywiście! U Ciebie wróbelki rządzą!
U mnie sikory to paniska Może chodzi o liczebność? W kupie siła? Do mojego ogródka przylatuje zdecydowanie więcej sikorek niż wróbelków.
Muszelka 13:29, 06 sty 2019

A teraz kolejna porcja ptaszków.

Modraszek – tego pięknisia nikomu przedstawiać nie trzeba. Mały, śliczny rozbójnik. On rządzi stołówką. Gdy modraszek zajada, inne sikorki siedzą posłusznie na brzegu karmnika i przełykają ślinkę. Albo odlatują na pobliskie gałązki i gapią się, kiedy jaśnie pan modraszek skończy.

Oczywiście zdarza się, że modraszek zajada nasionka w towarzystwie innych sikorek. Zauważyłam, że dzieje się to wtedy, gdy w karmniku jest świeżo wysypany pokarm i modraszek pewnie ocenia, że nie da rady wszystkiego łyknąć, więc „nie ma po co kruszyć kopii”

Modraszek jest niesamowicie ruchliwy. W ogóle sikorki są ruchliwe, ale modraszek w szczególności. Trudno go sfotografować.

Najczęściej sikorki na zdjęciach wychodzą jak duszki Na zdjęciu poniżej modraszek lekko poruszony, cóż... zdjęcie oddaje naturę tego wiercipięty

Muszelka 13:36, 06 sty 2019

Sosnówka. Na pierwszy rzut oka jest bardzo podobna do czarnogłówki i sikorki ubogiej. Sosnówka odróżnia się od nich przede wszystkim dwoma poziomymi, białymi paseczkami na skrzydełkach i innym kształtem czarnej czapeczki na głowie (ma na karku długą białą plamę).
Cdn.

Muszelka 13:57, 06 sty 2019

Wczoraj roztopy, dzisiaj mały mrozik, - 1 st. W nocy spadło z nieba trochę cukru pudru

Żurawki jakby podupadły na duchu

anabuko1 16:17, 06 sty 2019

Muszelka napisał(a)

Piękne ptasie kadry.I Sosnówki też
Wszystkiego dobrego w 2019 roku!
pozdrawiam
gogo 16:46, 06 sty 2019

Muszelko, dzięki Tobie poszerzyłam wiedzę o ptakach
Zwróciłam uwagę na bardzo duże łapki kowalika, choć i sikorki mają spore, jak na małe ciałka.
Patrzę na moje wróble i mazurki, jest ich tak dużo, że masz rację " w kupie siła ".
Tak głośno świergolą, bardzo lubię słuchać ptasiej muzyki, dodaje skrzydeł
A moje żurawki mają daszki nad sobą i jest im tam dobrze na duchu
anka_ 17:07, 06 sty 2019

Muszelka napisał(a)
Grażynko, wróbelki, mazurki biesiadują u mnie... pod karmnikiem. Z przykrością na to patrzę, bo jedzą tylko to, co spadnie z ptasiego stołu. No, ale widać taka jest u nich hierarchia.
Chyba niepotrzebnie ci przykro. One tak lubią. Moje maja dwa duże karmniki, ale mazurki (wróbli niestety nie mam) sporadycznie z nich korzystają (nawet jak sikorek jeszcze nie ma), zdecydowanie wolą buszować na niskim poziomie- tak gdzie karma dla bażantów. Do karmnika zaglądają w zasadzie jak się ziarenka na dole skończą.

Zdjęcia cudowne. Ja muszę spróbować lepszą fotkę cyknąć moim czarnogłowym sikorom. Może wreszcie doję czy mam czarnogłówki czy ubogie. Choć wszystkie cieszą.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Muszelka 16:28, 07 sty 2019

Anabuko, bardzo mi miło, że zajrzałaś do mnie.
Niechaj ten rok będzie dla Ciebie i Twoich Bliskich szczęśliwy i radosny.
Spełniaj marzenia!