Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

m_gocha 22:15, 11 kwi 2023

Muszelka napisał(a)
Całą kępę siup na łopatę, duży nóż do ręki i ciach (jak hosty).
Czasami fajnie się dzielą (widać jakby osobne karpy), a czasem tnę jak leci (rozcinam w poprzek korzenie, gdy nie ma innej możliwości). Przyjmują się. To terminatorki.

Ponoć nawet dzielone wiosną (podczas kwitnienia) dają radę
Udaje ci się wykopać całe korzenie? Ciemierniki mają długie korzenie
Muszelka 22:32, 11 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja dzieliłam z 6 lat temu jednego ciemiernika dostanego od znajomej, tak się obraził, że dopiero w zeszłym sezonie zakwitł po raz pierwszy. Więc u mnie z siewek wcześniej się kwiatów doczekuję niż z podziału

Hmmm... może go jakoś niechcąco skrzywdziłaś? Może za głęboko posadzony?
Albo coś mu w nogach niepodpasowało, albo podgryzło?

Mnie jeszcze nigdy żadna sadzonka ciemiernikowa nie zawiodła...
Muszelka 22:39, 11 kwi 2023

m_gocha napisał(a)
Udaje ci się wykopać całe korzenie? Ciemierniki mają długie korzenie

Bez problemu.
Nie zauważyłam, żeby ciemierniki miały jakieś specjalnie długie korzenie... bo ja wiem... ok. 20-30 cm?
Nawet nie zwróciłam na to uwagi.
Ewa777 23:08, 11 kwi 2023

A u Twojej córci ziemia w ogrodzie też jest popieczarkowa? Bo podejrzewam, że ona dobrze wpływa na rozrost ciemierników. U mnie dużo wolniej rosną.

Pomysł na podział bardzo dobry. Jesienią też odcięłam kawałek karpy ciemiernika, bo już za bardzo się rozrósł (wchodził na ścieżkę). Odciętą część oddałam znajomej i u niej się przyjął.
Muszelka 08:08, 12 kwi 2023

Oni założyli ogród rok temu. I podobnie jak ja, wzbogacili glebę "ziemią popieczarkową". Z tą różnicą, że ja ściółkuję, a oni mieli możliwość przekopania. Może rzeczywiście ciemiernikom ten nawóz wyjątkowo pasuje? Ale innym roślinom chyba też pasi, bo wszystko im doskonale rośnie.

Muszelka 09:44, 12 kwi 2023

Zawilec grecki 'Blue Shades'
vita 09:47, 12 kwi 2023

Bardzo dziękuję za instrukcję dzielenia ciemierników. Czy dzieliłaś tylko H. ericsmithii, czy też orientalne? Ericsmithii jest gatunkiem dosyć wrażliwym, dlatego też nigdy go nie kupiłam, chociaż kusiło mnie bardzo. Oczywiście skorzystam z Twojej metody, bo to kusząca alternatywa mnożenia ciemierników, chociaż niezbyt popularna
Muszelka 11:13, 12 kwi 2023

Dzieliłam w podobny sposób ciemierniki orientalne.
Osobiście nigdy nie zauważyłam żadnych trudności z przyjęciem się nowych sadzonek.

Powodzenia!
Muszelka 13:16, 12 kwi 2023

Albo zabiłam swoje wysiewy, albo nie zabiłam. Ufam, że raczej to drugie

Przed chwilą część mojej plantacji podlałam wodą brzozową (oskołą).  W nocy, jedną z przyczepionych do gałązki butelek przesunął wiatr i oprócz oskoły napadał do niej deszcz. Szkoda było wylewać. Podlałam więc  roślinki!

A teraz myślę: co to będzie?, co to będzie?
Teoretycznie powinny być wdzięczne, nie?
April 13:55, 12 kwi 2023

Muszelka napisał(a)
Tak, tak. Czasami, poświątecznie, obdarowują mnie znajomi takimi zdechlakami w doniczkach: "ty masz ogródek, może ci się przydadzą". Dopytuję tylko, w jakim kolorze były kwiaty i w odpowiednim miejscu sadzę do ziemi. W następnym sezonie niezawodnie kwitną.

Mam tak samo też pytam tylko o kolor i w ten sposób powiększają się poletka hiacyntowe

Podział ciemierników podziwiam, jeszcze nigdy nie próbowałam. Nawet nie ze strachu, tylko u mnie one nie tworzą tak pięknych kęp. No cóż, piaseczek. Z pewnością twoje odwdzięczają się za pyszności którymi je karmisz.
Inna sprawa że piękny ten ciemiernik, warto zaryzykować żeby powiększyć ilość zasobów