Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 12:23, 07 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Dobrze pani Profesor

Zbieram materiały do habilitacji (praca pt. "Wpływ Ogrodowiska na rozwój pędów Ipomoea batatas").

... więc ten tego... ślij wieści i zdjęcia!
Będę do Ciebie zaglądać!
Muszelka 12:28, 07 kwi 2023

Agatorek napisał(a)
Muszelko, wszystkie Wasze domki są śliczne ❤️

Domki dziękują

Muszelka 15:25, 07 kwi 2023

malgorzatakarpacz napisał(a)
..no po prostu się nie godzi żeby tyle czasu zaglądać do Twego cudnego ogrodu i się nie przywitać-wiele pożytecznych porad tu znalazłam.
Na bazie Twoich porad względem batata wstawiłam u siebie do wody i widzę że białe korzonki już wyłażą-jak się górą odezwie to się pochwalę.
Serdecznie pozdrawiam z Mazur.

No, nie godzi się Cieszę się, że zostawiłaś literki

Korzonki - niteczki, to dobry znak. Za kilka/kilkanaście dni wypatruj "oczek". Koniecznie daj znać, z ciekawością zajrzę do Ciebie

Wstawiam zdjęcie - dowód, jakie warunki uwielbiają bataty. Floryda, Hawaje to ich klimaty
Wczoraj wieczorem ścięłam im 6 pędów i posadziłam do kolejnej doniczki.

Serdecznie pozdrawiam z Wielkopolski.
Muszelka 20:59, 07 kwi 2023

Makao napisał(a)
Domki cudne. Przydałby się i moim kotkom taki domek ale obawiam się że i okoliczne przybłędy by w nim sypiały. Tak jest latem gdy kanapy na taras wystawiany. Co rano to inny kot na nich śpi.

Nie przybłędy, tylko kanapowce! Kotki mądre sooom

U nas długo okoliczne koty miały darmowy bufet. Im więcej wydawaliśmy posiłków, tym więcej się ich schodziło. Hordy kotków różnej maści z maślanymi oczkami...

Odkąd na stałe zamieszkali nasi biało-czarni panowie nastał porządek. Pilnują swojego terenu. Czasem tylko (pod ich nieobecność) zajrzy do ogródka jakiś przypadkowy wędrowiec.

Piratek w tym roku, w marcu, zaczął chodzić na panienki. Czasem dwa, trzy, a nawet cztery dni nie wracał do domu.
Po powrocie jadł za trzech. Nie karmiły go
Muszelka 23:43, 07 kwi 2023

Zaczynają kwitnąć hiacynty. Pachnące dzwoneczki. Kocham.

Muszelka 00:36, 08 kwi 2023

Kordina 09:26, 08 kwi 2023

Też jestem miłośnikiem hiacyntów, kocham ich zapach, szkoda, że nie kwitną pół roku bez przerwy
Muszelka 09:54, 08 kwi 2023

Bożenko, kiedyś przeglądałam exify zdjęć hiacyntów. I wiesz co? One wcale nie tak krótko kwitną, bo ok. 2 miesiące. Biją na głowę tulipany i inne cebulowe. Zaczynają kwitnąć w marcu, a kończą pod koniec maja. A gdy chłodny maj, to ciągną nawet do czerwca. Mam różne odmiany i kolory. Najbardziej lubię pojedyncze, ubogie
Te wypasione, pełne po większym deszczu pochylają się smutno.

Makao 16:12, 08 kwi 2023

Ja po raz pierwszy jesienią posadziłam w ogrodzie hiacynty ale moje ledwo z ziemi wyszły.
Muszelka 00:34, 09 kwi 2023

Aniu, bo cebulki sadzone jesienią, później startują wiosną. Korzonki potrzebują czasu na zadomowienie się w glebie.
Zobaczysz, że za rok Twoje hiacynty szybciej wystawią z ziemi noski i zakwitną.