Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 15:06, 11 lip 2023

I zdjęcie dzwonu z bliska. Tu z kolei widać tylko cukiniowe liściory

Muszelka 15:27, 11 lip 2023

Kokesz napisał(a)
I jeszcze pytanko o skrzynie warzywne, jakoś specjalnie przygotowałaś w nich ziemię?
Chcę starszej sąsiadce doradzić takie rozwiązanie, byłoby jej łatwiej bez schylania

Ziemia w skrzyniach, to w 100% ziemia kompostowa.
Muszelka 15:42, 11 lip 2023

Tadam! I placuszki z cukinii czekają na spałaszowanie

Ewa777 15:45, 11 lip 2023

Piękne zbiory

A jeszcze piękniejsze powojniki
Muszelka 17:58, 11 lip 2023

Bataty. Rosną sobie. Jestem ciekawa, co z nich wyrośnie

Makao 22:52, 11 lip 2023

Jak ja tęsknię za cukiniami. Tylko jeden sezon miałam. Fajnie jadło się takie małe na surowo. Wtedy miałam skrzynie a teraz mam foliak i nie mam gdzie wsadzać cukinie. Muszę nad tymi kastami budowlanymi pomyśleć na przyszły sezon
Magara 22:56, 11 lip 2023

Muszelko, a te cukinie w dzwonach, które mają rosnąć w pionie to jakaś specjalna odmiana???
Muszelka 23:58, 11 lip 2023

Makao napisał(a)
Jak ja tęsknię za cukiniami. Tylko jeden sezon miałam. Fajnie jadło się takie małe na surowo. Wtedy miałam skrzynie a teraz mam foliak i nie mam gdzie wsadzać cukinie. Muszę nad tymi kartami budowlanymi pomyśleć na przyszły sezon

Również lubię jeść maluszki cukiniowe na surowo. Kroję je w cienkie plasterki, dodaję cebulkę, pomidory i zioła. Można polać jogurtem. Prosta sałatka na letni wieczór.
Muszelka 06:57, 12 lip 2023

Magara napisał(a)
Muszelko, a te cukinie w dzwonach, które mają rosnąć w pionie to jakaś specjalna odmiana???

Nie, każda odmiana cukinii nadaje się do prowadzenia w pionie. Trzeba tylko zacząć to robić, gdy jest jeszcze młoda i ma dość plastyczną łodygę.

Wbijasz palik przy cukinii i w miarę jej wzrostu, systematycznie obcinasz dolne liście rosnące pod owocami (zwykle i tak brzydną), a łodygę przywiązujesz do palika.

Wypróbowałam, że fajnym przywiązywaczem jest kawałek z pociętej, starej rajstopy (mocny, elastyczny, nie rani łodygi).
Roocika 08:12, 12 lip 2023

Zbiorów cukiniowych zazdroszczę U mnie coś tam rośnie ale część małych cukini mi gnije.
Już przebieram nogami aż będę mogła przenieść warzywnik w nowe miejsce, mam nadzieję, że w nowym miejscu warzywa będą miały więcej słonka.

Cyprysik widać, potrzebuje czasu chłopak