Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 10:11, 12 paź 2023

Magara napisał(a)
Muszelko, piękne octowce Osobiście jestem już chyba (?) pogodzona z myślą, że nie będę ich oglądać we własnym ogródku Podobnie jak wielu innych roślin

Magaro, pogodzenie się z tym, że nie będziesz oglądać w swoim ogrodzie "wielu innych roślin" jest wyrazem Twojej mądrości, umiejętności antycypacji oraz realnego spojrzenia na świat przyrody

Znasz opowiastkę o żółwiu i skorpionie?
Genów nie oszukasz

Muszelka 21:32, 12 paź 2023

Basieksp napisał(a)
Te duże w dodatku, często mają ładny pokrój

Tak, również zwróciłam na to uwagę

W ogóle, w drzewach fascynuje mnie ich pokrój. Uwielbiam patrzeć na nie w okresie bezlistnym. Potrafię np. specjalnie stanąć w polu i dłuuuugo gapić się na samotne drzewo zachwycając się jego budową

Często też podczas oglądania amerykańskich filmów zatrzymuję kadry, by dokładniej przyjrzeć się drzewom, które rosną w przedogródkach domów na przedmieściach
Muszelka 21:45, 12 paź 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
O! Trafiłam na ogłoszenie wyników eksperymentu. Jakże się cieszę, że zakończył się takim sukcesem.

Myślę, że batatom przydałoby się jeszcze parę tygodni ciepła.

W weekend będą wykopki u latorośli. U nich jest inna gleba, słońce od rana do zmierzchu.
Zdam relację
Kordina 22:15, 12 paź 2023

Muszelka napisał(a)

Tak, również zwróciłam na to uwagę

W ogóle, w drzewach fascynuje mnie ich pokrój. Uwielbiam patrzeć na nie w okresie bezlistnym. Potrafię np. specjalnie stanąć w polu i dłuuuugo gapić się na samotne drzewo zachwycając się jego budową

Często też podczas oglądania amerykańskich filmów zatrzymuję kadry, by dokładniej przyjrzeć się drzewom, które rosną w przedogródkach domów na przedmieściach

Ja też lubię wyszukiwać w naturze kształty fraktali
Magara 23:46, 12 paź 2023

Muszelka napisał(a)

Magaro, pogodzenie się z tym, że nie będziesz oglądać w swoim ogrodzie "wielu innych roślin" jest wyrazem Twojej mądrości, umiejętności antycypacji oraz realnego spojrzenia na świat przyrody

Znasz opowiastkę o żółwiu i skorpionie?
Genów nie oszukasz

Opowiastki nie znałam, ale już poznałam
Ja skorpion zodiakalny, mus znać takie opowiastki
Muszelka 01:35, 13 paź 2023

U roślin więc, jak u skorpiona. Natury nie oszukasz Jak drzewo ma zapisane w genach, że dorasta do 20 m., a korona do 5 m., to tak się stanie (no, mniej wiecej).

Jak ma zapisane w genach, że korzenie lubią zwiedzać okolicę i rodzić młode, to będą zwiedzać i rodzić.

Można, oczywiście, zakasać rękawy i  dzielnie z tym walczyć. Ale czy gra jest warta świeczki?

Mam okazję obserwować ogród (1000 m2) założony 8 lat temu. Właścicielka kupowała wszystkie cuda na kiju, jakie wpadły jej w oko i sadziła. Jak dopadła ją myśl: "klon palmowy", to sprowadziła do siebie co najmniej 10 odmian, podobnie było z dereniami, kalinami, judaszowcami, pęcherznicami, itd. Posadziła masę drzew i krzewow. O bylinach i trawach nie wspomnę.

Szybko, bo chyba po 2, 3 latach, pojawił się  w jej ogrodzie poważny problem z chorobami. Musiała (i musi do dnia dzisiejszego) notorycznie lać chemię.

Po ok. 5, 6 latach posadzone "patyczki" zaczęły się rozrastać w drzewa i krzewy. Nastąpił więc u niej czas przycinania. I nie ma się co łudzić - ten czas będzie już trwał i trwał...

Czasem wyraża szczere zdziwienie, że 20 cm. krzaczek wajgeli po 8 latach zmienil się w 200 cm. krzaczor (a przecież od początku  miał do tego pełne prawo i chyba jeszcze nie wykorzystał wszystkich swoich możliwości).

Dlatego Magaro: witaj w Klubie Wyleczonych !
asiak 08:03, 13 paź 2023

100 lat mnie nie było A u Ciebie nadal pięknie
Muszelko widzę, że masz dużo hortensji bukietowych. Które według Ciebie mają najbardziej sztywne pędy, żeby nie trzeba było ich podwiązywać.I żeby ładnie się przebarwiały. Mam u siebie Moonlight, ale bardzo mi się pokładają i trochę mnie to irytuje
Pozdrawiam cieplutko

Muszelka 13:24, 13 paź 2023

asiak napisał(a)
100 lat mnie nie było A u Ciebie nadal pięknie
Muszelko widzę, że masz dużo hortensji bukietowych. Które według Ciebie mają najbardziej sztywne pędy, żeby nie trzeba było ich podwiązywać.I żeby ładnie się przebarwiały. Mam u siebie Moonlight, ale bardzo mi się pokładają i trochę mnie to irytuje
Pozdrawiam cieplutko

Asia! Wszelki duch...!

Hmmm... 'Magical Moonolight' zaliczam do hortek o silnych pędach. Nie rozumiem więc, dlaczego u Ciebie pokładają się... To na pewno ta odmiana? A może za dużo je nawozisz...?

U mnie z bukietówek najsłabsze pędy mają 'Limelight' i 'Vanille Fraise'.

Odmiany o silnych pędach, które długo utrzymują biały kolor to: 'Mont Blanc', ' Silver Dollar', 'Polar Bear', 'Phantom'.

Natomiast pięknie przebarwiają się: 'Fraise Melba', 'Sundae Fraise' (niższa kuzynka Melby), 'Wim's Red'. Te również mają u mnie proste, bardzo silne pędy.
Muszelka 13:37, 13 paź 2023

Dzisiejsze zdjęcia mojej alejki. Taki mam widok po otwarciu furtki. Wybaczcie spam

Ku pamięci. Październik '2023.

Muszelka 13:47, 13 paź 2023

Makao napisał(a)
Ja muszę najpierw spróbować batatów. Nigdy nie jadłam
Jak najlepiej je spróbować? Normalnie do mięsa jak zwykłe?

Nam zdecydowanie najbardziej smakują jako frytki. Z ziół dodajemy świeży rozmaryn. Pyszota!