Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

anuska2507 15:26, 13 paź 2023

Muszelka napisał(a)

A może spróbuj jednego zakopać do doniczki. W okresie zimowym będzie rósł w domu jako ozdobne pnącze, a w maju zielone pędy przesadzisz do gleby.

A gdybyś zimą zmieniła zdanie, to w każdej chwili będziesz mogła go wykopać i zjeść

Ale zakopać jak ziemniaka czy zakopać, żeby urosły mu pędy, które potem ukorzenię, tak jak ty to robiłaś?
Muszelka 18:33, 13 paź 2023

Bulwę połóż płasko w doniczce i 1/3 przykryj ziemią. Doniczkę ustaw w jasnym, ciepłym miejscu. Utrzymuj lekko wilgotną ziemię. Z "oczek" wyrosną pędy. Powodzenia!
asiak 21:11, 13 paź 2023

Dziękuję Muszelko
Magara 23:08, 13 paź 2023

Muszelka napisał(a)

Dlatego Magaro: witaj w Klubie Wyleczonych !

Wyleczona się do końca nie czuję, raczej ten etap bym określiła jako schyłek działań terapeutycznych No i mam u boku bardzo chorego Małżonka - hamuje to mój proces terapeutyczny bardzo
Muszelka 08:10, 14 paź 2023

Magara napisał(a)

Wyleczona się do końca nie czuję, raczej ten etap bym określiła jako schyłek działań terapeutycznych No i mam u boku bardzo chorego Małżonka - hamuje to mój proces terapeutyczny bardzo

Mój nie chory, ale wspierający chorobę
Cokolwiek kupię, chętnie stoi z łopatą i pytaniami: W którym miejscu kopać? Jaki głęboki dołek?

Tak więc widzisz, to ja muszę trzymać ogrodowy kręgosłup i racjonalizować wszelkie chciejstwa
Muszelka 10:53, 14 paź 2023

Odkrycie sprzed chwili - zaczynają kwitnąć szafrany.

Muszelka 11:37, 14 paź 2023

I jeszcze jedno odkrycie! Ciemierniki mają pączki kwiatowe!

Basieksp 15:43, 14 paź 2023

Pierwszy moment myślałam, że u Ciebie wiosnę kliknęłam, że strony pomyliłam a tu naprawdę wiosna jesienią a powiedz jak smakowały bataty, jestem ciekawa czy one smakują tak samo jak te kupne zachęciłaś mnie do ich uprawy
Kokesz 17:27, 14 paź 2023

Ooo, już szafrany, szybko sadziłaś w tym roku, czy masz je już któryś sezon?
Moje posadzone ze dwa lata temu, tylko w pierwszym roku zakwitły
Muszelka 18:51, 14 paź 2023

Basieksp napisał(a)
Pierwszy moment myślałam, że u Ciebie wiosnę kliknęłam, że strony pomyliłam a tu naprawdę wiosna jesienią a powiedz jak smakowały bataty, jestem ciekawa czy one smakują tak samo jak te kupne zachęciłaś mnie do ich uprawy

Basiu, to prawdziwe szafrany, które kwitną jesienią. Właśnie z nich uzyskuje się szafran, "najdroższą przyprawę świata" (widoczne na zdjęciach długie czerwone pręciki).

Bataty w smaku nie różnią się od "sklepowych". Z pewnością są zdrowsze, bo bez środków ochrony roślin i bez środków konserwujących.