Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Rojodziejowa 18:29, 09 sty 2024

No to orientalne to wiadomka - zawsze droższe
An_na 18:53, 09 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Cześć Aniu!
Chyba 7... jutro policzę.

Fiu fiu...7 sztuk poszukałam w necie z zamiarem kupna.
Pięknie wyglądają ale cena mnie "lekko" otrzeźwiła...45zł razy 7
Wrzuciłam do koszyka 1 szt
Muszelka 16:40, 10 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zdarza mi się dziękować losowi za dar urodzenia się w czasach mocno przedcyfrowych. Mniej więcej do 16 roku życia pacholąt można było robić dokumentację fotograficzną w wersji papierowych zdjęć. Minusem jest to, że te pierwsze są czarno-białe, ale marudzić zbytnio nie będę. Na półce jest z pół metra albumów fotograficznych plus dwa spore zabytkowe albumy z czarnymi kartonowymi kartami, na których wklejało się zdjęcia.

Nie da się jednak ukryć, że te Twoje albumy powalają na kolana jakością i estetyką wykonania. Dziękuję za polecenie strony i instrukcję obsługi. Pewnie nadejdzie czas, że się skuszę. Robiłam już eksperymenty z zaprojektowaniem kalendarza ze zdjęciami ze swojego ogrodu.

Podobnie, jak Ty jestem z czasów aparatów analogowych. Kocham fotografię czarno-białą! Bardziej niż... hmm... równie bardzo... jak kolorową

Kiedyś sama wywoływałam w ciemni zdjęcia. Powiększalnika pozbyłam się dopiero kilka lat temu. Próbowałam jeszcze w czasach fotografii cyfrowej wywoływać filmy, ale... zmęczyło mnie poszukiwanie odczynników Wygrała wygoda W końcu, w programie graficznym mogę w kilka sekund zamienić kolor w bw

A już szczytem wygody jest to, że w ostatnim czasie zdjęcia robię głównie telefonem (tylko na wyjazdy zabieram aparat fotograficzny).

Padła już nazwa, gdzie drukuję fotoksiążki. Naprawdę polecam. Mają świetne odwzorowanie kolorów i jakość druku. Mam na bieżąco kalibrowany monitor laptopa. Wydruk (kolory) są niemal identyczne.
Muszelka 16:44, 10 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jeziorkowe okolice są śliczne o każdej porze roku. Jak dobrze, że są pod ręką.

O, tak!
Z dzisiejszego spaceru:

Muszelka 16:49, 10 sty 2024

Muszelka 16:55, 10 sty 2024

Darecka napisał(a)
Jakie ciemierniki! Wooow!
Sznaucerkowi Twemu pewnie chodził po głowie utwór Roberta Frosta (nazwisko też idealnie pasuje do zimowej scenerii) pt "Droga, której nie wybrałem"

https://wykop.pl/wpis/26883723/robert-frost-the-road-not-take-zbrodnia-na-poezji-

Dzięki, świetny tekst
Muszelka 16:57, 10 sty 2024

Makao napisał(a)
Muszelka to Ty miałaś pomidory Philovita f1?

Tak. Nasiona obrzydliwie drogie
Muszelka 17:06, 10 sty 2024

mirkaka napisał(a)
Hej Muszelko, Twoje zdjęcia ciemierników sprowokowały mnie do zakupów
Kupiłam 3 szt Ice N' Roses White' , Ice N' Roses Red'i Marlon'
Mam nadzieję że nie będzie pomyłki i przestanę wreszcie zazdrościć ich Tobie
Napisz ile lat trzeba czekać aby zbudowały takie ogromne karpy jak u Ciebie? I kiedy je zasilasz, wczesną wiosną czy jesienią?

Ciemierniki po kilku latach (ok. trzech) można już rozmnażać. Ja dzielę je tak samo, jak hosty. Niektóre odmianowe rozsiewają się też przez nasiona. Za kilka lat będziesz miała armię pięknych ciemierników

Pamiętaj o obcinaniu im wszystkich starych liści (gdy zawiążą pąki kwiatowe), podsypuj kompostem i popiołem z kominka. Robię to nieregularnie - i wiosną i latem i jesienią i zimą... jak mi przyjdzie melodia . Odwdzięczą się bogatym kwieciem
Muszelka 17:32, 10 sty 2024

An_na napisał(a)

Fiu fiu...7 sztuk poszukałam w necie z zamiarem kupna.
Pięknie wyglądają ale cena mnie "lekko" otrzeźwiła...45zł razy 7
Wrzuciłam do koszyka 1 szt

Ano... one nigdy nie były tanie. Kupowałam je kilka lat temu od Zymona, kosztowały chyba 24 zł/szt. W tamtym czasie odmiana 'Niger' była w cenie ok. 6-8 zł.

Łatwo się rozmnażają. Sztuk 7, to kwestia czasu

Patrycja_KG_Lu 18:25, 10 sty 2024

Te Niger z marketu warto kupować? Czy odbiegają jakoś np.wzrostem/kwitnieniem?