Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

eVka 09:53, 22 maj 2018

Bardzo dobry pomysł na ścieżke z długich płyt w grysie. Rzeczywiście, może byc na jesień trudna w utrzymaniu jak liście i żołędzie zaczna na nia ipadać. Magleska z ogrodu z wilkiem czyści odkurzaczem do liście i mówi, że to się u niej sprawdza.
Też chce wypróbować.
Te podłużne płyty to jakieś specjalne czy po prostu krawęzniki leżące bokiem?
DorKa 10:04, 22 maj 2018

effka napisał(a)
Bardzo dobry pomysł na ścieżke z długich płyt w grysie. Rzeczywiście, może byc na jesień trudna w utrzymaniu jak liście i żołędzie zaczna na nia ipadać. Magleska z ogrodu z wilkiem czyści odkurzaczem do liście i mówi, że to się u niej sprawdza.
Też chce wypróbować.
Te podłużne płyty to jakieś specjalne czy po prostu krawęzniki leżące bokiem?

To płyty kupione w markecie. Maja fajna strukturę kamienia z bliska. Odkurzacz jest pierwszy na liście jesiennych zakupów
makadamia 10:20, 22 maj 2018

JoannaDe napisał(a)

Znam ból.My mieliśmy szpaler lip wzdłuż podjazdu. Wielkich lip...Jesienią nie nadążałam sprzątać. Liście były wszędzie...

Asia, nie narzekaj na lipy - liście drobniutkie, łatwo się sprzątają, a nawet jak się nie sprzątnie, to szybko się rozłożą.
A takie dębowe.... to zupełnie inna para kaloszy.

Dorka, śliczny ogródek Ci się robi!
Tylko ta rabata pod oknem niezbędnie potrzeba
DorKa 10:34, 22 maj 2018

makadamia napisał(a)

Asia, nie narzekaj na lipy - liście drobniutkie, łatwo się sprzątają, a nawet jak się nie sprzątnie, to szybko się rozłożą.

no przeciż jest Co chcesz od niej
Kawa 10:39, 22 maj 2018

wykancikowane i porządeczek jak się patrzy
super Ci to wszystko wyschodzi
DorKa 10:55, 22 maj 2018

Kawa napisał(a)

wykancikowane i porządeczek jak się patrzy
super Ci to wszystko wyschodzi

dziękuję Coi bardzo grubsze tematy chciałabym w tym sezonie pochytać tak,żeby na wiosnę już tylko dopieszczać Co z tego wyjdzie czas pokaże
mrokasia 11:00, 22 maj 2018

DorKa napisał(a)

no właśnie z tym mam problem Dojadę do pewnego miejsca ścieżką i dalej nie mam pomysłu Najprościej byłoby dać płyty po całości, bez żadnych wolnych przestrzeni ,żeby liście łatwo zbierać. Jak zrobię tylko sam placyk pod altanę a dookoła rośliny ,o ten beton nie będzie chyba za bardzo dominował? Do tego to jestem w stanie sama zrobić a kostkę już nie

Wydaje mi się, że placyk z płyt ułożonych bez wolnych przestrzeni pod altaną będzie ok. A dookoła już rabaty z roślinami. I ta ścieżka będzie fajna.
Ewentualnie dookoła altany wąski margines też wysypany kamyczkami. Kamyczki od rabat oddzielone ecobordem.
DorKa 11:01, 22 maj 2018

makadamia napisał(a)

Asia a tak poważnie to planuje póki co ją powiększyć, otoczyć bukszpanem i uzupełnić nowymi trawkami ( te nie żyją ) i kulkami. Może być póki co ?
DorKa 11:07, 22 maj 2018

mrokasia napisał(a)

Wydaje mi się, że placyk z płyt ułożonych bez wolnych przestrzeni pod altaną będzie ok. A dookoła już rabaty z roślinami. I ta ścieżka będzie fajna.
Ewentualnie dookoła altany wąski margines też wysypany kamyczkami. Kamyczki od rabat oddzielone ecobordem.

Masz rację opaska z kamyczków może fajnie wyglądać . Ciekawe czy podołam sama... ale w końcu oglądam te wszystkie ogródkowe programy więc technicznie jestem przygotowana
DorKa 08:15, 23 maj 2018

Wczoraj ujrzałam coś dziwnego, do liścia nie podobnego na moich katalpach Czyżby po 5 latach postanowiła zakwitnąć ? Wystraszyła się następna ,że myślę o jej przeprowadzce Nie zapeszam ale będzie pięknie Ma ktoś doświadczenie jak długo taka katalpa kwitnie ?