Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 08:01, 29 cze 2018

Dziewczyny nie będzie mnie 2 tygodnie i nie wiem czy będę odpalać komputer dlatego aktualna relację z ogródka przekazuje i powrócę niebawem
Dziś same zbliżenia. Jeżówka NN. I co Ty na to Wiolu ?

Twister zaraz będzie kolorowy :

anabelka w końcu znalazła odpowedni miejsce i kwitnie obficie :

DorKa 08:04, 29 cze 2018

diamantino :

vanilka ( czy to na pewno vanilka ? Dziwnie jakoś wyglda..):

derenie szaleją ( maja już ok 80 cm szerokości :

DorKa 08:05, 29 cze 2018

rozwary całe w pąkach. Kupiłam je 2 lata temu jako chwilowe uzupełnienie kolorystyczne i rosną pięknie od tego czasu :

DorKa 08:07, 29 cze 2018

limki też zaraz się rozkręcą :

i moje chwasty wywalałam je kilka razy z tego miejsca a one powracają jak bumerang
DorKa 08:08, 29 cze 2018

a na koniec pytanie dot rozplenic. Zauważyłam ,że żółkną Czy możliwe ,że padający od tygodnia deszcz im zaszkodził? Nic innego nie przychodzi mi do głowy..

eVka 09:46, 29 cze 2018

O jakie cudne ujęcia ogrodowe! Pięknie
Jeżówka twisterowa u mnie też w tej fazie, już nie mogę się doczekać jak w pełni rozkwitnie.
Co do rozplenicy, ja jestem zła na nie, bo wogóle nie chca rosnąć u mnie, i to w kilku miejscach. Chyba, że one tak wolna się rozrastają. Czemu twoje żółkna nie mam pojęcia, myślisz, że od nadmiaru wody? Tak sucho było, ż cała woda wsiąka szybko. A może jakiś grzyb? Chyba mądre głowy musza się wypowiedzieć.

Chwasty! Taka piękna lilia, no wiesz co!

Rozumiem, że urlopujesz się za chwile, miłego wypoczynku!!!
Toszka 09:58, 29 cze 2018

Odsuń korę od nasady rozety. Po pierwsze to nie przekompostowana kora i kradnie azot roslinie, a po drugie utrudnia przewiew.

Nie wiem jak dołek przygotowałaś i kiedy sadzone.

Jesli tak się dzieje to wina źle przygotowanego stanowiska przed sadzeniem. Brutalna prawda...

Podlej topsinem. Oczyść z suchego (bo widać, że dużo zalega i gnije). Sprawdź czy ślimaków nie ma w rozecie.
Rejzi 09:58, 29 cze 2018

DorKa napisał(a)
Cześć dziewczyny Nie zaglądałam tyle czasu bo w robocie miałam sajgon a w domu po 8 godzinach spędzonych przy komputerze nie odpalam już żadnych sprzętów. I tak mój wzrok powinien już pójść na emeryturę Ale wracam na normalne obroty i zaraz zaglądam co u Was. Pewnie się dzieję Nie wiem jak nadrobię te dwa tygodnie nieobecności
U mnie z nowości to podeścik, który eMuś zrobił nie mogąc słuchać juz moich narzekań Zostały tylko kosmetyczne wykończenia spodu i finito

a tak się prezentuje :

a taki widok z podesty leżąc na hamaczku

Cudownie wyszlo. Chwile mnie nie bylo a tu takie zmiany. Ja bym tylka z hamaku nie odrywala, szkoda ze nie posiadam takiegoz
jedyna uwaga to czy bedziesz cos wokolo podestu sadzic? Jakies cos, cos niskiego i jasnego by tam pasowalo
DorKa 10:18, 29 cze 2018

effka napisał(a)
O jakie cudne ujęcia ogrodowe! Pięknie
Jeżówka twisterowa u mnie też w tej fazie, już nie mogę się doczekać jak w pełni rozkwitnie.
Co do rozplenicy, ja jestem zła na nie, bo wogóle nie chca rosnąć u mnie, i to w kilku miejscach. Chyba, że one tak wolna się rozrastają. Czemu twoje żółkna nie mam pojęcia, myślisz, że od nadmiaru wody? Tak sucho było, ż cała woda wsiąka szybko. A może jakiś grzyb? Chyba mądre głowy musza się wypowiedzieć.

Chwasty! Taka piękna lilia, no wiesz co!

Rozumiem, że urlopujesz się za chwile, miłego wypoczynku!!!

dzięki Ewcia
DorKa 10:27, 29 cze 2018

Toszka napisał(a)
Odsuń korę od nasady rozety. Po pierwsze to nie przekompostowana kora i kradnie azot roslinie, a po drugie utrudnia przewiew.

Nie wiem jak dołek przygotowałaś i kiedy sadzone.

Jesli tak się dzieje to wina źle przygotowanego stanowiska przed sadzeniem. Brutalna prawda...

Podlej topsinem. Oczyść z suchego (bo widać, że dużo zalega i gnije). Sprawdź czy ślimaków nie ma w rozecie.

Dzięki Toszko a błyskawiczną odpowiedź
Kora at..a ( za 13z myślałam ,że jest niezła )

Rozplenice były dzielone i wsadzane ok 2 miesiące temu. Dołki głęboko zaprawione ziemia ogrodową , kora , obornikiem granulowanym i mączką bazaltową. Wszystkie rośliny sadzone w tym roku miały taką mieszankę.

Rosły bardzo ładnie do tego tygodnia. Leje non stop więc nie wychodzę na ogród i dziś dopiero zobaczyłam To zdjęcie robiłam 2 tygodnie temu i było super.