Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 11:55, 29 cze 2018

Toszka napisał(a)
Aniu, moja kora była w workach...tzn. pan kupił wywrotek kilka i u siebie pakował w worki (tak to działa).

Najlepszy system to kupowanie kory na zapas i zlewanie jej gnojówkami - wystarczy dziury porobić w workach, nalać gnojówki i niech leży i kompostuje się. W cieniu musi leżeć, bo musi być w workach wilgoć niezbędna do kompostowania.

Ja 2 lata temu kupiłam paletę kory przekompostowanej (tak bynajmniej było napisane i cena też nie mała ) to też była brązowa. Czy to oznacza że mnie oszukali ?
Wani 11:56, 29 cze 2018

DorKa napisał(a)

Dzięki za pocieszenie ale kac i tak pozostanie Wydaję mi się ,że robię wszystko jak należy, sąsiedzi śmieją się ,że tak chucham na wszystko a tu same porażki Nie mówiąc o ciągłym tłumaczeniu dlaczego sobie tyle roboty przysparzam nie stosując szmaty( jako jedyna w sąsiedztwie jej nie używam)
Pokornie wszystko notuję i wbijam do głowy. A do Polinki potuptam oczywiście Dzięki Toszko.

DorKa ja mam podobne odczucia u siebie. Wlożyliśmy już w tę działkę ogrom pracy a jak patrzę na nią to nie wiem czy śmiać się czy płakać. Chwasty szaleją, trawnik fatalny, kształt głównej rabaty nadal wywołuje u mnie mieszane uczucia a ostatecznej koncepcji brak. Także wydaje mi się że Ty jesteś kawał drogi przede mną, ładnie u Ciebie i czysto. Będzie dobrze
DorKa 12:18, 29 cze 2018

Wani napisał(a)

DorKa ja mam podobne odczucia u siebie. Wlożyliśmy już w tę działkę ogrom pracy a jak patrzę na nią to nie wiem czy śmiać się czy płakać. Chwasty szaleją, trawnik fatalny, kształt głównej rabaty nadal wywołuje u mnie mieszane uczucia a ostatecznej koncepcji brak. Także wydaje mi się że Ty jesteś kawał drogi przede mną, ładnie u Ciebie i czysto. Będzie dobrze

Mam tylko nadzieję,ż ta cała nasza praca włożona w ogród , ten poświęcony czas nie odbije się kiedyś rykoszetem Mam na myśli utracone zdrowie, czas poświęcony rodzinie a raczej jego brak Póki co sprawia mi to mnóstwo ochoty. Uwielbiam to ale w takiej chwili nachodzą mnie myśli pt po co to wszystko ?
Sąsiedzi wszyscy maja ogrody założone przez ogrodników, rośliny w dołki sadzone z taką ilością ziemni ogrodowej co kot napłakał. Wszędzie szmaty i wszystko ładnie rośnie a sąsiadki na leżaczkach odpoczywają.

Mam nadzieję,że te tony przerzuconej ziemi, ból kręgosłupa i wieczny niedoczas zaowocują w przyszłości...

Tak melancholijnie się troszkę zrobiło... Czekam na kopniaki w dooopke pt oczywiście ,że ma to sens!
Toszka 12:31, 29 cze 2018

Pewnie, ze ma sens. Pierwsze 3 lata byliśmy sensacją okoliczną jak zaczęliśmy zakładać ogród. Tez płakać mi się chciało od ilości chwastów.
Życie rodzinne przeniosło sie do ogrodu...syn lekcje pod altaną odrabiał, a obiady nauczyłam się robić w 10-15min. To tzw. letni zestaw
Ale miało to też wielkie plusy, bo pomimo pozorów rodzinnie spędzamy więcej czasu...w ogrodzie właśnie Plus tez taki, że w sezonie ogrodniczym w ogółe tv nie oglądamy...i żyjemy

Chwasty...nasiona chwastów mają wielką żywotność. Np. gwiazdnica nasiona mają żywotność od 2 do 68lat. Inne chwasty podobnie.
Pierwsze lata to pokłosie wcześniejszego zachwaszczenia. Ważne by wzrastającym chwastom nie dawać zakwitnąć. Żywopłot z czasem jak urośnie i jest szczelny jest przede wszystkim parawanem od nasion.

A co do ogrodów sąsiadów - idź w gości i z bliska zrób ogląd zdrowotności roslin...jak to mówią "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma"

Z sąsiadkami pewnie o porażkach ogrodowych nie rozmawiasz. A na forum przede wszystkim o tym rozmawiamy, to co się dziwisz?

Do tej kory to pewnie jakiś duży, silny rozdrabniacz potrzebny. To chyba skórka za wyprawkę...jak by policzyć cenę zakupu.

DorKa 12:46, 29 cze 2018

Toszka napisał(a)
Pewnie, ze ma sens. Pierwsze 3 lata byliśmy sensacją okoliczną jak zaczęliśmy zakładać ogród. Tez płakać mi się chciało od ilości chwastów.
Życie rodzinne przeniosło sie do ogrodu...syn lekcje pod altaną odrabiał, a obiady nauczyłam się robić w 10-15min. To tzw. letni zestaw
Ale miało to też wielkie plusy, bo pomimo pozorów rodzinnie spędzamy więcej czasu...w ogrodzie właśnie Plus tez taki, że w sezonie ogrodniczym w ogółe tv nie oglądamy...i żyjemy

Chwasty...nasiona chwastów mają wielką żywotność. Np. gwiazdnica nasiona mają żywotność od 2 do 68lat. Inne chwasty podobnie.
Pierwsze lata to pokłosie wcześniejszego zachwaszczenia. Ważne by wzrastającym chwastom nie dawać zakwitnąć. Żywopłot z czasem jak urośnie i jest szczelny jest przede wszystkim parawanem od nasion.

A co do ogrodów sąsiadów - idź w gości i z bliska zrób ogląd zdrowotności roslin...jak to mówią "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma"

Z sąsiadkami pewnie o porażkach ogrodowych nie rozmawiasz. A na forum przede wszystkim o tym rozmawiamy, to co się dziwisz?

Do tej kory to pewnie jakiś duży, silny rozdrabniacz potrzebny. To chyba skórka za wyprawkę...jak by policzyć cenę zakupu.

No tu masz rację ,że paradoksalnie więcej czasu spędzamy ale... tylko w ogrodzie. jak mam się na jakąś wycieczkę,rower chociaż wybrać to szkoda pogody. Bo tyle można zrobić Dzieciom pewnie to egal czy w ogródku czy w terenie są ale ja wyrzuty sumienia zaczynam mieć.A co do porażek sąsiadów, no niestety rozmawiamy o wszystkim i takowych nie mają.Ja też obserwuję codziennie jak wszystko pięknie im rośnie. Może za mlody ogród może niedoświadczone oko nie dostrzega nieprawidłowości....

Piszesz pierwsze 3 lata. Czy to oznacza optymistycznie ,że kiedyś będzie mniej pracy ? Czy należy pogodzić suę na stałe ze skutkiem ubocznym ogrodomaniactwa ?
Rejzi 13:07, 29 cze 2018

Hakonki juz mi wyobraznia sie uruchomila. Bedzie bosko !
eVka 13:58, 29 cze 2018

Dorka pocieszam, każdy ma chwile zwątpienia. Wszędzie wokoło szmaty, beylajaka ziemia, zero kompostu, obornika, mączki, bylejaka kora i wydaje się, że jest ok. Ale z bliska już tak nie jest. Najbardziej nienawidzony przeze mnie widok, to jak plewię rabatę na styku z sąsiadką i moim oczom ukazuje się szmata wystająca spod kory. Wiadomo korę zawsze w końcu wywieje a że chyba nie dosysypuja, bo po co, skoro ogrodnika raz zrobił, to czarny plastik bije po oczach!
Rośliny chorują, rodki z żółtymi listkami, kulki buskowe nie docięte, ja już zboczenie mam.
Nie kopię cie w d..ę tylko mocno przytulam
Toszka 15:35, 29 cze 2018

Ostatnie dwa lata niewiele robiłam w ogrodzie...przycięłam kulki, żywopłot, wysypałam kompostem z korą, kosiłam trawniki. Lenia miałam, a ogród przeżył
Mniej przeżył odchowanie szczeniaków (trochę zniszczeń mam), ale w tym roku mam pretekst do zmian i chęci są
Magleska 21:57, 29 cze 2018

tulkam mocno ......ech te nasze dylematy ciągłe ......
.... czasem zastanawiam się czy warto tyle czasu poświęcać ogrodowi .....ale jak wyjdę na ogród ,to mi te dylematy przechodzą
na pewno nie mam idealnie ,ale i tak cieszę się z tego co mam ,a jak ktoś pochwali ,to zaraz mi lepiej

buziaki ,głowa do góry i jutro będzie lepiej
DorKa 18:11, 01 lip 2018

Rejzi napisał(a)
Hakonki juz mi wyobraznia sie uruchomila. Bedzie bosko !

będzie wszyscy mają podobne doświadczenia z hakonkami ,że nabierają masy dopiero po kilku latach. Muszę sadzić czym prędzej, niech zaczną nabierać masy