Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 11:21, 06 lis 2017

Kasia_CS napisał(a)
A czytałaś to co pisałam o tej zdartej darni, że można pod rabatę zakopać?

a swoją drogą, to ja nawet nie mam miejsca do pochowania ogrodowych odpadów i innych pierdół u siebie, bo wszystko jest na świeczniku. Tyle, ze u mnie duże drzewa to tylko u sąsiadów i na ulicy, więc dużo mi liści na trawnik nie leci - nie wiem czy jest w ogole sens grabić co mam.. tyle mojego farta

Czytałam , tylko teraz dla mnie to podwójna robota będzie. Jak bym wiedziała to zanim zaczęłam A tak teraz musiałabym przywieźć wszystko to co wywiozłam i układać...A poza tym i tak mam nowo powstałe rabaty przekopać z obornikiem i mączką to będzie mi łatwiej .
Poczekam do wiosny. Jeżeli się nie rozłoży to wywiozę na łąkę do sąsiada
Kasia_CS 11:37, 06 lis 2017

Moze będzie eM chętny do pomocy, to zawsze szybciej pojdzie robota do takiego zakopywania to eM mi udzielal swych sil, bo ja jak sie na wiosnę po przerwie zabralam, to od łopaty stanu zapalnego ściegna czy przyczepu mięśnia w okolicy nadgarstka się nabawilam było to tak uciążliwe w codziennym życiu, ze eM już sam z siebie mi kopał, bylebym znowu takiej kontuzji nie miała
DorKa 11:49, 06 lis 2017

Kasia_CS napisał(a)
Moze będzie eM chętny do pomocy, to zawsze szybciej pojdzie robota do takiego zakopywania to eM mi udzielal swych sil, bo ja jak sie na wiosnę po przerwie zabralam, to od łopaty stanu zapalnego ściegna czy przyczepu mięśnia w okolicy nadgarstka się nabawilam było to tak uciążliwe w codziennym życiu, ze eM już sam z siebie mi kopał, bylebym znowu takiej kontuzji nie miała

Szkodliwe powinnyśmy dostawać za pracę w ogrodzie Zbyt kontuzjogenna jest. Swoją drogą eMy wszystko zrobią,żeby sprawną kobietę mieć. Zbyt duża strata
makadamia 12:48, 06 lis 2017

DorKa napisał(a)

Chyba,że będzie on typowo dekoracyjny bez funkcji wypoczynkowej, wtedy może byc mniejszy.

Ale jak będzie zbyt mały, to też nie będzie dekoracyjny
Takie kółko dookoła samych pni, co to nie wiadomo po co jest, będzie wyglądało "ni przypiął, ni wypiął".
DorKa 12:56, 06 lis 2017

makadamia napisał(a)

Ale jak będzie zbyt mały, to też nie będzie dekoracyjny
Takie kółko dookoła samych pni, co to nie wiadomo po co jest, będzie wyglądało "ni przypiął, ni wypiął".

nie no aż tak małe to nie Takiego cudaka nie chcemy Zobacz na to zdjęcie. Te 3 drzewa powinny chyba znaleźć się na środku podestu, żeby to jakoś wyglądało. Więc musimy wyjść z tym podestem zarówno w lewo jak i prawo :

Tylko to drzewo z lewej takie samotne bez sensu stoi...Tam gdzieś trzeba będzie zrobić tajemne przejście do drewutni.
makadamia 13:03, 06 lis 2017

DorKa napisał(a)

Super! Kółko faktycznie trzeba będzie poprawić, ale ogólnie koncepcja się się sprawdza. Dobra robota

Na powyższym zdjęciu widać tylko, że ta duża rabata przed domem jest niezbędnie potrzebna.
Jeżeli byś robiła według planu (mimo wątpliwości dotyczących funkcjonalności jestem za ścieżką mocno zakręcającą) to powinno to wyglądać tak:
makadamia 13:08, 06 lis 2017

Strasznie mała ta rabata

frontowe koło :

Pod ogrodzeniem rabata wyszła fajnie, tą pod domem faktycznie warto by powiększyć, ale zostawiłabym to na sam koniec prac.
makadamia 13:48, 06 lis 2017

DorKa napisał(a)

nie no aż tak małe to nie Takiego cudaka nie chcemy Zobacz na to zdjęcie. Te 3 drzewa powinny chyba znaleźć się na środku podestu, żeby to jakoś wyglądało. Więc musimy wyjść z tym podestem zarówno w lewo jak i prawo :

Tylko to drzewo z lewej takie samotne bez sensu stoi...Tam gdzieś trzeba będzie zrobić tajemne przejście do drewutni.

Ja bym zrobiła tak:

DorKa 14:14, 06 lis 2017

makadamia napisał(a)

Ja bym zrobiła tak:

Muszą z perspektywy tarasu zobaczyć jak to wyjdzie. I miejsce do siedzenia się znajdzie
DorKa 14:24, 06 lis 2017

makadamia napisał(a)

Strasznie mała ta rabata

No zgadzam się,że to raczej rabatka będzie ale tu musi być ścieżka. Poza tym jak powiększę to koło jeszcze bardziej to z prawej strony będzie nie proporcjonalnie mniejsze od lewej.Tutaj od płotu do tarasu jest zaledwie 6m. Myślę,żeby dojechać tujami jako tło a potem w rogu tak jak zaplanowałaś drzewko wsadzić. Muszę się pogodzić z tym,że ta prawa strona będzie taka uboższą kuzynką lewej rabatki Zobaczymy jak to wygląda na dachowych zdjęciach z góry. Wtedy wprowadzimy jeszcze jakieś poprawki.

frontowe koło :

Tak myślałam powiększe kółko ale na wiosnę jak będziemy się pozbywać grysu. Teraz to bezsensowna robota.Ale fajne te Twoje kółka