Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 08:35, 06 lis 2017

Kasia_CS napisał(a)
Wiadomo, że to Twoje miejsce na ziemi i najlepiej wiesz jak to wygląda - ale czasem jest tak, że u kogos cos zobaczymy i chciałoby się mieć to u siebie - ja już zaczęłam kombinować, czy nie zrobić sobie w ramie gdzieś na ogrodzeniu takiego kawałka z poobcinanych pni tylko u mnie to chyba nie pasuje.. a potem by się tak chcialo uszczęsliwić kogos innego Nie miej nam tego za złe, że tak drązymy w tej drewnianej ściance

No to czekam na weekendowe zdjęcia

No coś Ty Taka burza mózgów zawsze urodzi jakiś fajny pomysł
Ale wracając do drewna to można faktycznie pomyśleć o jakimś kompromisie ale w innym miejscu. Zostawmy ten barłok ale Twój pomysł przy altanie jest warty rozważenia. Można pomyśleć o takiej ścianie już typowo dekoracyjnej .
DorKa 08:40, 06 lis 2017

Dobra dziewczyny. Po obejrzeniu tego zdjęcie wycofacie się ze swoich pomysłów dot drewutni

i dalej widok ze strony altany na kolistą :

tutaj widać,że poptrawki będą nieuiknione ale czekam na dachowe zdjęcia.

Zana 08:42, 06 lis 2017

Przeczytałam wczoraj wieczorem cały Twój wątek i na razie po takiej dawce kółek jaki z Asią porysowałyście czuję się nieco zakręcona. Aśka jest niesamowita z tą wyobraźnią na papierze, cuda wianki wyrysuje. Ale powoli sobie układam to Twoje miejsce. Fajnie, że masz tyle zapału, oby go na jak najdłużej wystarczyło. Co do drewutni to się nie wypowiadam, rozumiem Twoje argumenty. Podoba mi się pomysł z drewnianym placykiem wokół drzew. Ja na pewno widziałbym na nim poduchy, żeby można było wygodnie oprzeć się o pień drzewa, położyć, zrelaksować w upalny dzień w cieniu drzew. To może być też fajne miejsce dla dzieciaków do twórczego relaksu
Magleska 08:44, 06 lis 2017

DorKa napisał(a)

To tak jak z tymi moimi białymi kaflami w salonie. One super wyglądają do 5 minut po umyciu. Jak się tylko zacznie po nich chodzić to masakra. A juz teraz kiedy moja suczka 45kg dostała pierwszej cieczki to już możecie sobie wyobrazić Krew, piach sierść..Masakra.
I tak z tą ścianą. Super wygląda na zdjęciach, gdzie wszystko równiutkie i odpowiednio "oprawione". Ale oprócz funkcji dekoracyjnych to przede wszystkim funkcjonalne musi być. I jak się zacznie z tego korzystać to już nie będzie tak równiutko.

Podłóg współczuje ,bo to faktycznie upierdliwe ......i jeszcze sunia z cieczką ....( zmówiły się czy co - moja też ma )
Są takie majtki dla suczek z cieczką specjalne ..........co prawda ja nie używam dla swojej - raz spróbowałam ze starymi majtkami i mieliśmy z niej ubaw ...... tak cudowala ,że w końcu i tak je ściągnęła hihi........... ,ale wyobraź sobie wilka w gaciach
A co do ścianki z drewnem - masz racje ...super wygląda równiutko idealnie poukładane ,a na codzień w życiu nie da sie tego tak utrzymać , sama to widzisz na codzień i na pewno wiesz jak będzie lepiej
Ps . Fotki dotarły jak pisałam
Super te koła będą,świetnie od strony altany już wygląda
DorKa 08:45, 06 lis 2017

i dalej wejście na ogródek tymczasowym płotkiem :

tutaj muszę zrobić ścieżkę ale nie wiem jak daleko ze żwirem wyjść a gdzie się będzie kończyła rabata

widok o strony tarasu :

frontowe koło :

i frontowa rabata przerobiona zgodnie z projektem. To koło chyba większe powinno być.

DorKa 08:47, 06 lis 2017

a i odkryłam,że mam u siebie cudnego berberysa schowanego za rozplenicą

DorKa 08:48, 06 lis 2017

A teraz czekam na wszelkie uwagi, pomysły, krytykę i takie tam
DorKa 08:56, 06 lis 2017

Magleska napisał(a)

Podłóg współczuje ,bo to faktycznie upierdliwe ......i jeszcze sunia z cieczką ....( zmówiły się czy co - moja też ma )
Są takie majtki dla suczek z cieczką specjalne ..........co prawda ja nie używam dla swojej - raz spróbowałam ze starymi majtkami i mieliśmy z niej ubaw ...... tak cudowala ,że w końcu i tak je ściągnęła hihi........... ,ale wyobraź sobie wilka w gaciach
A co do ścianki z drewnem - masz racje ...super wygląda równiutko idealnie poukładane ,a na codzień w życiu nie da sie tego tak utrzymać , sama to widzisz na codzień i na pewno wiesz jak będzie lepiej
Ps . Fotki dotarły jak pisałam
Super te koła będą,świetnie od strony altany już wygląda

o majtkach słyszałam ale nie wyobrażam sobie ,że da radę w nich wytrzymać.
To berneńczyk z ADHD i może być cięźko W każdym razie to jej pierwsza a potem za namową weterynarza ją wysterylizujemy.Podobno jest dużo mniejsze ryzyko zachorowań na wszelkie badziewia po sterylizacji.A póki co to latam z mopem

W kwestii drewna. Otóż to-w szędzie dobrze gdzie nas nie ma
Kasia_CS 09:16, 06 lis 2017

DorKa a widzisz - to przejście z płotkiem myślałam, że luźne jest, niezagrodzone. Będziecie to potem całkowicie zdejmować? A wiesz co? bo nie wiem, czy wolisz ekran z jakiejś rośliny, żeby przedzielić, czy może takie jakieś przejście "konstrukcję", które też oddzieli część za domem?
HannaR 09:21, 06 lis 2017

No i po ściance, . .