Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

Zana 22:06, 06 lis 2017

makadamia napisał(a)

Super! Kółko faktycznie trzeba będzie poprawić, ale ogólnie koncepcja się się sprawdza. Dobra robota

Na powyższym zdjęciu widać tylko, że ta duża rabata przed domem jest niezbędnie potrzebna.
Jeżeli byś robiła według planu (mimo wątpliwości dotyczących funkcjonalności jestem za ścieżką mocno zakręcającą) to powinno to wyglądać tak:

Będę wstrętna i wtrącę swoje trzy grosze. Jakoś tak mi się wydaje, że ostatecznie wszyscy będą jednak schodzić schodami na lewo od rabaty i gnać do biesiadowiska przez trawnik. Może jednak zostawić tę rabatę pod domem i ją tylko zmodyfikować. Pisałaś, że taras będziesz jeszcze robić. Te schody schodzące na bok aktualnie na rabatę wydają się być trochę bez sensu. Może robiąc taras po prostu je zabudować, taras by się powiększył, można by było tam ustawić jakieś donice.
No dobra, to się wymądrzyłam, Aśka nie krzycz na mnie.
I zaznaczam, że absolutnie się nie obrażę jeśli uznacie, że moja propozycja jest do kitu.
makadamia 07:43, 07 lis 2017

Że ja będę krzyczeć? Nieee
Te kwestie, które poruszyłaś martwią także Dorkę: też sięboi, że wszyscy będą ganili przez trawnik.
Moim zdaniem, nawet jeśli by tak było, to nie szkodzi. Ścieżka funkcjonowałaby wtedy bardziej jako element ozdobny niż użytkowy

Schody w rabatę mi też zgrzytają, ale - jak rozumiem- w planach jest położenie drewna i lekka korekta kształtu, więc się to zmieni

DorKa 08:03, 07 lis 2017

Zana napisał(a)

Będę wstrętna i wtrącę swoje trzy grosze. Jakoś tak mi się wydaje, że ostatecznie wszyscy będą jednak schodzić schodami na lewo od rabaty i gnać do biesiadowiska przez trawnik. Może jednak zostawić tę rabatę pod domem i ją tylko zmodyfikować. Pisałaś, że taras będziesz jeszcze robić. Te schody schodzące na bok aktualnie na rabatę wydają się być trochę bez sensu. Może robiąc taras po prostu je zabudować, taras by się powiększył, można by było tam ustawić jakieś donice.
No dobra, to się wymądrzyłam, Aśka nie krzycz na mnie.
I zaznaczam, że absolutnie się nie obrażę jeśli uznacie, że moja propozycja jest do kitu.

Dokładnie tak jak pisze Asia, ja też się boję o funkcjonalność ścieżki
( chociaż względy estetyczne mnie kuszą ). Jestem prawie pewna,że ścieżka w takim kształcie będzie tylko dekoracyjna . I pytanie czy serca czy rozumu słuchać ?
W kwestii schodów. one takie bez sensu były robione wg projektu. Docelowo chcę je zrobić dokładnie tak jak opisałaś Czyli zabudować schody po całości i tylko na środkach zostawić zejścia(z dwóch stron )
A donice już mam
DorKa 08:07, 07 lis 2017

makadamia napisał(a)
Że ja będę krzyczeć? Nieee
Te kwestie, które poruszyłaś martwią także Dorkę: też sięboi, że wszyscy będą ganili przez trawnik.
Moim zdaniem, nawet jeśli by tak było, to nie szkodzi. Ścieżka funkcjonowałaby wtedy bardziej jako element ozdobny niż użytkowy

Schody w rabatę mi też zgrzytają, ale - jak rozumiem- w planach jest położenie drewna i lekka korekta kształtu, więc się to zmieni

Najgorsze jest to,że nie możemy za bardzo tej kwestii zostawić na później bo kształt rabaty wpływa znacząco na nasadzenia Wiem ,że nic nie wiem Serce czy rozum ? Za rozumem przemawia dodatkowo fakt, że się z eMusiem nie pokłócę o zabranie kolejnej partii trawnika

Na schody nie patrzymy przed wykończeniem ich będą modyfikowane.
Zana 08:15, 07 lis 2017

Ja osobiście postawiłabym na funkcjonalność ścieżki, jakoś nie przemawia do mnie ścieżka przecinająca trawnik i prowadząca donikąd.
Lulilaj 08:15, 07 lis 2017

Dorka, a z jakiego materiału macie zrobiony taras? (wiek już nie ten i trochę nie dowidzę )

U nas też ostatnio wypłynął ten temat. Początkowo byliśmy zdecydowani zrobić go z kostki ale ostatnio eM zaczął wspominać o konglomeracie. Dodatkowym plusem jest to, że sam mógłby go zrobić. Tylko boję się, żeby za bardzo nie namieszać i czy będzie to wszystko dobrze wyglądać...

Ps. Takie wysokie tarasy bez schodków na całej długości bardzo fajnie wyglądają. Moja siostra ma tak zrobiony taras i wierz mi wolę przejść się po wąskich schodkach, które są trochę dalej niż skakać na trawę (chyba, że to też kwestia wieku )
DorKa 08:17, 07 lis 2017

Mary napisał(a)

A ja już tu byłam, więc witam Cię ponownie.

Zapytałam czy używałaś odkurzacza, bo też kiedyś sądziłam, że rozwiążę problem liści kupując odkurzacz. Rzeczywistość okazała się inna.
Wiele dziewczyn na forum kupuje odkurzacze i są zadowolone. U mnie jedynie funkcja dmuchawy się sprawdza. Samo odkurzanie działa bardzo słabo, bądź wcale. Odkurzacz wciąż się zapycha, trzeba wyłączać, wyciągać resztki i tak w kółko. Gdy na skutek wiatru spadną z dębu liście i drobne gałązki to nie da się odkurzać wcale, bo gałązki zapychają odkurzacz. Odkurzanie działa wolno i muszę odkurzać w sobotę. W ten sposób funduję sąsiadom kilka godzin hałasu.
Nie wiem, dlaczego u innych się to sprawdza, a u mnie nie. Może mam więcej liści? Może mam duże liście klonów i dębów, a nie drobne liście brzóz? Może za rzadko je zbieram, bo mogę tylko w sobotę i nie każdą, więc zbiera się gruba warstwa, często także mokra?
Więc, jeśli masz możliwość, spróbuj pożyczyć/wypróbować zanim podejmiesz decyzję o zakupie.
Zwróć uwagę, że odkurzacz jest ciężki i duży. Ciężar wzrasta wraz ze zbieraniem liści to worka. Są modele na kółkach. Ostatnio czytałam, że Angelika taki kupowała:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7289-na-zielonej-trawce?page=551#post_6

No to mnie nie pocieszyłaś Już myślałam,że jeden odkurzacz wszystko załatwi.Ja niestety (albo stety ) w większości tak jak Ty dęby mam więc liście spore. Muszę spróbować. Jak się nie sprawdzi to się z mini muszę zaprzyjaźnić Z żołędziami już sobie poradziłam. Zbieramy z rodzinką do worów i do mini zoo oddajemy. Zwierzęta szczęsliwe a my jeszcze bardziej

a ten odkurzacz Angeliki widziałam w necie. Faktycznie kółka mogą być przydatne.
DorKa 08:21, 07 lis 2017

Lulilaj napisał(a)
Dorka, a z jakiego materiału macie zrobiony taras? (wiek już nie ten i trochę nie dowidzę )

U nas też ostatnio wypłynął ten temat. Początkowo byliśmy zdecydowani zrobić go z kostki ale ostatnio eM zaczął wspominać o konglomeracie. Dodatkowym plusem jest to, że sam mógłby go zrobić. Tylko boję się, żeby za bardzo nie namieszać i czy będzie to wszystko dobrze wyglądać...

Ps. Takie wysokie tarasy bez schodków na całej długości bardzo fajnie wyglądają. Moja siostra ma tak zrobiony taras i wierz mi wolę przejść się po wąskich schodkach, które są trochę dalej niż skakać na trawę (chyba, że to też kwestia wieku )

Spokojnie , to nie kwestia wzroku tylko słabej jakości zdjęć
Schody mamy z ...betonu Cały czas wahamy się pomiędzy kompozytem a drewnem. Zgadzam się co do schodów. Mnie też się takie podobają i na pewno je zmienimy przed wykończeniem tarasu.
DorKa 08:22, 07 lis 2017

Zana napisał(a)
Ja osobiście postawiłabym na funkcjonalność ścieżki, jakoś nie przemawia do mnie ścieżka przecinająca trawnik i prowadząca donikąd.

Dzięki bardzo. Wszelkie opinie są na wagę złota
makadamia 08:28, 07 lis 2017

Zana napisał(a)

Jakie donikąd?! Z jednej strony na taras, a z drugiej - do altany.
Tylko prowadzi nie najkrótszą drogą

Jest jeszcze jeden argument funkcjonalny za tym kształtem ścieżki (pisałam już o tym wcześniej): obecna rabatka jest przy samej ścianie, pod okapem, ciężka tam będzie utrzymać rośliny. Ścieżka przy samej ścianie robiłaby jednocześnie za opaskę