Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 23:44, 01 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Zostaw dobrze jest za chwilę czosnkom zżólkna liście i oberwiesz je, a turzyce będą sobie rosły. Zaznacz sobie patykiem gdzie są i jesienią przenieś z tyłpu turzycy teraz je zostaw.

Dereń pagodowy lubi zaciszne miejsca, jak u ciebie posądzony na wydmuchow będzie przymarzł co roku.

Tulipany sądź w dwóch rzędach na przemian co 15 cm

Poza tym wszystko pięknie wyglada

Tulipany dosadzę na jesieni. Pierwszy raz sadziłam cebulowe i to na rabacie, która dopiero zaczynała się tworzyć, więc miałam miejsce tylko na jeden rząd. Ale zakochałam się w tych kolorach i chcę więcej

Czosnki też przesadzę na jesień, ale za turzycami już mi się chyba nie zmieszczą. Muszę pomyśleć o innej miejscówce, gdzie będą mieć odpowiednią ilość słońca.

Z dereniem pagodowym zaryzykuję. Wygwizdajewo z tej strony coraz mniejsze, a planuję jeszcze nowe nasadzenia, więc powinno być lepiej. O ile odżyje oczywiście.

Dziękuję za wskazówki !
Agatorek 23:56, 01 maj 2021

Ale ładnie trzcinnik się rozrósł.
I jak masz równiutko na rabatach, wow.
Tawułę też taką planuję, też z tyłu domu
Agatorek 23:57, 01 maj 2021

ajka napisał(a)

Super wyglada ta rabata po prawej. Idealne kształty
kasia1 08:43, 02 maj 2021

Aniu, ale pięknie. Jakie masz graby - Fastigiata?
U Ciebie już tak wszystko pięknie ruszyło. Tak Ci zazdroszczę, bo ja jeszcze czekam na wiosnę ...
sarenka 08:48, 02 maj 2021

ajka napisał(a)
Małe porównanie, trzcinnik KF rok temu

i dziś

Właśnie dlatego lubię trzcinniki. Wcześnie ruszają, a na miskanty i rozplenice czekam i czekam, a na rabatch łyso

Ania, bardzo ładnie u Ciebie. Dużo masz planów ogrodowych na ten rok ?
ajka 14:41, 02 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Super wyglada ta rabata po prawej. Idealne kształty

Planuję ją połączyć z rabatą z szafirkami przy ognisku, będzie jedna ciągła linia.
ajka 14:43, 02 maj 2021

kasia1 napisał(a)
Aniu, ale pięknie. Jakie masz graby - Fastigiata?
U Ciebie już tak wszystko pięknie ruszyło. Tak Ci zazdroszczę, bo ja jeszcze czekam na wiosnę ...

Tak to graby fastigiata. Ostatnio z mężem stwierdziłam, że trzeba mieć jednak ogromną wiedzę, by połączyć rośliny tak, by ogród zdobił przez wszystkie pory roku. Trudna sztuka do ogarnięcia.
ajka 14:50, 02 maj 2021

sarenka napisał(a)

Właśnie dlatego lubię trzcinniki. Wcześnie ruszają, a na miskanty i rozplenice czekam i czekam, a na rabatch łyso

Ania, bardzo ładnie u Ciebie. Dużo masz planów ogrodowych na ten rok ?

Dokładnie, u mnie miskanty i rozplenice też daleko w tyle. To był dobry pomysł z tymi trzcinnikami.

A co do innych planów to mam ich dużo na ten rok: chcę zrobić całą rabatę po lewej stronie przy platanie, i na końcu działki za linią drzew oraz przerobić rabatę trawiastą pod oknem, poszerzyć część przy tarasie, ale nie wiem czy pogoda będzie na tyle łaskawa. Nawet nie mam jak umówić się na glebogryzarkę, bo u mnie wciąż mokro, robi się błoto i urządzenie zalepia ziemią. W trawie nie da się wszystkiego posadzić. A latem jest już za sucho by robić nowe nasadzenia.

A dziś leje, niestety ..
sarenka 15:16, 02 maj 2021

U nas też leje cały dzień. Śnieg w majówkę pamiętam, ale żeby tak lało ciągle to nie bardzo ...
Zostało mi parę doniczek do posadzenia i nie ma jak
Yenna 19:56, 05 maj 2021

Witaj Aniu, wpadłam z rewizytą i nadrobiłam Twój wątek

ajka napisał(a)

drzewa owocowe są u mnie od 3 do 4m od siebie, w zależności od drzew, 3 m to raczej takie minimum mnie się zdaje, w większości mam 4m i to też nie wydaje się jakoś dużo

a masz "normalne" drzewka? Czy może karłowate lub półkarłowate?

ajka napisał(a)

A u nas piękne słonko, był kociołek i obiad w ogrodzie

Czy te białe meble to są te z palet co Twój mąż miał robić?