Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

MagdaLenka 15:25, 30 kwi 2025

Cudne! To była dobra decyzja, żeby je posadzić.
Patrycja_KG_Lu 16:50, 30 kwi 2025

Czemu usuwasz żurawki? Laurowiśnia zakwitła Ci mocno obficie. Przedogródek uroczy.
ajka 17:05, 30 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czemu usuwasz żurawki? Laurowiśnia zakwitła Ci mocno obficie. Przedogródek uroczy.

Bo ich nie lubię już. Bardzo mnie denerwują w przedogródku, podsychają, wypiętrzają się, robią się w nich łyse dziury, trzeba je odmładzać. Próbowałam kilka lat je ogarnąć, dosadzałam nowe, przesadzałam, ale powiedziałam dość i doszło do wymiany. Na razie bardzo mnie ta wymiana satysfakcjonuje.
Patrycja_KG_Lu 19:33, 30 kwi 2025

Dzięki, zastanowiło mnie to, bo kiedyś planuje kilka na wschodzie u siebie na bordowo-białej.
mrokasia 20:22, 30 kwi 2025

Ja też mam na pieńku z żurawkami. W tym roku po zimie po prostu nisko je przycięłam i powoli sobie odbijają.
Aniu, wszystko Ci ładnie rośnie . Drzewa już spore. Miałaś jakieś straty mrozowe?
ajka 06:45, 01 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dzięki, zastanowiło mnie to, bo kiedyś planuje kilka na wschodzie u siebie na bordowo-białej.

Ja na początku ogrodowania zachwyciłam się zdjęciem ogrodu wypełnionego żurawkami w różnych kolorach, który mnie zachwycił. I od tego zaczęłam. To był zły pomysł przyznaję. U mnie żurawki wszędzie rosną bardzo słabo. Wyjątkiem są na razie Brownies przy tarasie. Mam nadzieję że się uchowają, bo uwielbiamy je za zmienne kolory przez cały rok.
Kasya 06:48, 01 maj 2025

ajka napisał(a)

Ja na początku ogrodowania zachwyciłam się zdjęciem ogrodu wypełnionego żurawkami w różnych kolorach, który mnie zachwycił. I od tego zaczęłam. To był zły pomysł przyznaję. U mnie żurawki wszędzie rosną bardzo słabo. Wyjątkiem są na razie Brownies przy tarasie. Mam nadzieję że się uchowają, bo uwielbiamy je za zmienne kolory przez cały rok.

Nie lubie wiekszosci zurawek za pienki
Pooddawalam wszystkie i mam tylko 1-2 odmiany
ajka 06:55, 01 maj 2025

mrokasia napisał(a)
Ja też mam na pieńku z żurawkami. W tym roku po zimie po prostu nisko je przycięłam i powoli sobie odbijają.
Aniu, wszystko Ci ładnie rośnie . Drzewa już spore. Miałaś jakieś straty mrozowe?

Mrokasia jest tyle piękniejszych roślin, że nie ma sensu się z nimi męczyć. Może cięcie to dobry pomysł, ja tylko oczyszczałam je po zimie. Te co wykopałam, podzieliłam i przeniosłam w inne miejsce, bo szkoda było wyrzucić. Ale w sumie jak zdechną płakać nie będę.

Co do strat mrozowych, w tym roku jest bardzo dobrze. Przymarzł mi winogron i judaszowiec eternal flame -ponownie jak w zeszłym roku. Zostały mi dwie gałązki. Jest bardzo wrażliwy. Za to klony palmowe bardzo ładnie odbiły po zimie co mnie mega cieszy. Jeszcze jedna róża Stadt rome mi nie odbiła. Chyba dokupię.
ajka 06:57, 01 maj 2025

Kasya napisał(a)

Nie lubie wiekszosci zurawek za pienki
Pooddawalam wszystkie i mam tylko 1-2 odmiany

Kasya te wystające pieńki faktycznie najbardziej mnie denerwują.
ajka 07:07, 01 maj 2025

Roocika napisał(a)

Pięknie zielono i to drzewo kwitnące na różowo bardzo reprezentacyjne

Roocika to jabłonka royal raindrodps.