Z placykiem pomógł specjalista. Ta kostka była przeznaczona do układania łuków, więc docinek było mało i szybko poszło. Kółko wytycza się dość prosto - wbija się kołek w środek i za pomocą sznurka, jak cyrklem wyznacza się okrąg.
W kwestii piwonii drzewiastych - nie znam się. Pierwsze posadzone zakwitły teraz, po 8 latach, jedną zamordowałam kiedyś, no i ta w jasnym różu zapowiada się obiecująco, ale mam ją dopiero od roku. U mnie pąków do tej pory nie zawiązywały. Sam krzew rósł słabo, ale zimował bez problemu.
Mam też piwonię ITOH, urosła ładna kępka i ani jednego kwiatka od 4 lat. W przyszłym roku daję jej ostatnią szansę. Jak się nie poprawi to czeka ją wyprowadzka.
Pragnię syberyjską mam od dość dawna. Z uwagi na słabą i piaszczystą ziemię jaką mam w ogrodzie utrzymuje się wyłącznie w miejscach ocienionych pod drzewami i krzewami. W te słoneczne raczej się nie zapuszcza. Nigdy nie czyściłam jej z opadających resztek, sama sobie radzi. Bardzo ją lubię. Podobnie zachowuje się dereń kanadyjski.
Mam jeszcze pragnię kuklikowatą - jest większa, zimozielona i rośnie w kępkach, bardzo ładna. Kwitną w podobnym terminie. Na wiosnę stare liście giną i wypuszcza młode. Niezawodna roślina.
Czy na forum jest jakiś wątek z rozpoznawaniem roślin? Kupiłam bardzo dziwny lilak (w sklepie najpierw ku mej radości twierdzili, że to brzoza

) Chciałabym go oznaczyć.