Może zleci to do wiosny już nie dużo hehehe
Ja już świętami żyje dekoruje powoli wiec po niedzieli zaczynam pewnie już
A u cb kiedy jakieś świąteczne dekoracje pokażesz
Również czytałam, że drzewom należy podnosić poziom ziemi pomalutku, tak po 10 cm rocznie.
Pod dębem chyba niewiele roślin da radę. Myślę, że najpewniejsze będą Waldsteinia ternata - silnie rosnąca roślina, Luzula pilosa, Lamium maculatum 'White Nancy', Lamiastrum galeobdolon 'Florentinum' - silnie rosnąca odmiana.
Wacku, coś więcej możesz napisać o grobli? Przejrzałam zdjęcia stawu i tę groblę widać tylko szczątkowo. Czy ona ma być użytkowana? Przejezdna?
Coś bliżej napisz?
Tak powstają "miejskie legendy"
Zapewne zasypano szyjkę korzeniową. Żadne drzewo tego nie zniesie, bo prowadzi to do zgnilizny i powolnej, w agoniach śmierci.
Jednak możesz spokojnie ściółkować obornikowym kompostem (z dodatkiem dolomitu ale nie za dużo). To ważne bo dęby wrażliwe są na deficyt niektórych składników pokarmowych w glebie (N, P, Ca i inne).
Pod dębem spokojnie możesz sadzić hosty, a także np. pięciornik biały, dzwonki (np. brzoskwiniolistny), miodunki, jaskry, pierwiosnki, lilie złotogów, ciemierniki, brunnery, zawilce, przylaszczki, hakonechloa, kokoryczki, bodziszki, przytulie, carexy, żurawki. Większość z tych roślin naturalnie rośnie w świetlistych dąbrowach. Mozna posadzić rosliny cebulowe kwitnące przed rozwojem liści, np. krokusy, tulipany botaniczne, cebulicę syberyjską, żonkile.
Wybór jest spory, bo dąb to towarzyskie drzewo