Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Waclaw 22:01, 11 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Tak mi się przypomniało przy okazji, bo pamiętam, że oglądając byłam tym zaskoczona bo nie wiedziałam. Nie pamiętam czy tam chodziło o dęba, ale wiem, że to były wiekowe drzewa.

Dobrze że ostrzegłaś.
Toszka pewnie będzie wiedziała.
sylwia_slomc... 22:03, 11 gru 2018

Może jeszcze Danusię zapytaj, może ma jakieś doświadczenia w tym temacie, a Toszka na bank będzie wiedziała.
Piotr_ 22:10, 11 gru 2018

Może zleci to do wiosny już nie dużo hehehe
Ja już świętami żyje dekoruje powoli wiec po niedzieli zaczynam pewnie już
A u cb kiedy jakieś świąteczne dekoracje pokażesz
Waclaw 22:19, 11 gru 2018

Piotr_ napisał(a)
Może zleci to do wiosny już nie dużo hehehe
Ja już świętami żyje dekoruje powoli wiec po niedzieli zaczynam pewnie już
A u cb kiedy jakieś świąteczne dekoracje pokażesz

Ech, Piotrze!
Nie pokażę bo beztalencie jestem
Ja tylko drzewko z wnuczkami przystrajam w Wigilię ale ozdoby ze sklepu
Waclaw 22:20, 11 gru 2018

Może jeszcze Danusię zapytaj, może ma jakieś doświadczenia w tym temacie, a Toszka na bank będzie wiedziała.

Tak, Danusia na pewno też będzie wiedziała.
anabuko1 10:27, 12 gru 2018

Waclaw napisał(a)

no właśnie; cienia dużo bo dąb okazały a jeszcze modrzewie rosną

No to wybór do ciebie należy
ja kocham hosty. Ale i liliowce mam sporo
Anda 10:55, 12 gru 2018

Również czytałam, że drzewom należy podnosić poziom ziemi pomalutku, tak po 10 cm rocznie.

Pod dębem chyba niewiele roślin da radę. Myślę, że najpewniejsze będą Waldsteinia ternata - silnie rosnąca roślina, Luzula pilosa, Lamium maculatum 'White Nancy', Lamiastrum galeobdolon 'Florentinum' - silnie rosnąca odmiana.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Toszka 12:53, 12 gru 2018

Wacku, coś więcej możesz napisać o grobli? Przejrzałam zdjęcia stawu i tę groblę widać tylko szczątkowo. Czy ona ma być użytkowana? Przejezdna?

Coś bliżej napisz?

Pamiętaj tylko by ziemi dębowi dosypywać stopniowo, a nie od razu dużo i nie przy samiutkim pniu bo drzewo zacznie chorować. Najlepiej to by było nasypać wokół niego jakby taką oponkę i w niej sadzić byliny, wtedy korzenie nie byłyby zasypane w całości i miały czas się dostosować do zmiany warunków, ale tak by zostawić w oponce miejsce na przyrastający pień. Za rok oponkę można poszerzyć znowu i tak dalej. nie wiem czy zrozumiale piszę.
W którejś Mai chyba rok temu było jak takie właśnie stare drzewa zostały w korzeniu na raz grubo zasypane i zaczęły obumierać, a wiem, że tego byś raczej nie chciał.

Tak powstają "miejskie legendy"
Zapewne zasypano szyjkę korzeniową. Żadne drzewo tego nie zniesie, bo prowadzi to do zgnilizny i powolnej, w agoniach śmierci.

Jednak możesz spokojnie ściółkować obornikowym kompostem (z dodatkiem dolomitu ale nie za dużo). To ważne bo dęby wrażliwe są na deficyt niektórych składników pokarmowych w glebie (N, P, Ca i inne).

Pod dębem spokojnie możesz sadzić hosty, a także np. pięciornik biały, dzwonki (np. brzoskwiniolistny), miodunki, jaskry, pierwiosnki, lilie złotogów, ciemierniki, brunnery, zawilce, przylaszczki, hakonechloa, kokoryczki, bodziszki, przytulie, carexy, żurawki. Większość z tych roślin naturalnie rośnie w świetlistych dąbrowach. Mozna posadzić rosliny cebulowe kwitnące przed rozwojem liści, np. krokusy, tulipany botaniczne, cebulicę syberyjską, żonkile.
Wybór jest spory, bo dąb to towarzyskie drzewo
Waclaw 15:55, 12 gru 2018

anabuko1 napisał(a)

No to wybór do ciebie należy
ja kocham hosty. Ale i liliowce mam sporo

Pomogłyście. I Ty i Ewa i Toszka. Dziękuję
Przez zimę się zastanowię
sierotka 15:57, 12 gru 2018

Witaj Wacławie miło Ciebie wciąż widzieć na O i na Twojej działeczce