Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

sylwia_slomc... 20:31, 12 gru 2018

Pióropusznikiem się podzielę zaczyna rozłogami leźć dopiero w trzecim roku od sadzenia( u mnie tak było)rusza w różnych kierunkach, ale jest bardzo ładny w masie, ja w tym sezonie nasadziłam nad rowem od strony siatki

Gdyby go posadzić faktycznie w skrzyniach z orlikami i tulipanami na przykład to fajna kompozycja by była. Postawić 6 skrzyń trzy zrobić z kompozycja taką właśnie wiosenna, a trzy z letnio jesienną, różne gatunki liliowców i hosty załatwiają sprawę. Na przemiennie te donice obsadzić wiosna i latem, jedną tak druga tak i tak w koło drzewa, super by było. Tylko skrzynie wymagają podlewaniaZa to paprocie miały by teren ograniczony
Waclaw 21:37, 12 gru 2018

Ten pomysł mi się podoba.
Muszę podpatrzeć jak takie skrzynie zrobić. Czy folia od wewnątrz, aby drewno nie próchniało to dobry pomysł?
Nie robiłbym wysokich aby dębowi nie zaszkodzić. Max na 25 cm.
sylwia_slomc... 21:43, 12 gru 2018

Myślę, że i 30 cm może być, pomiędzy skrzyniami będą przestrzenie więc nie wszystkie korzenie i nie na całej powierzchni dostana nową porcje ziemi, a powietrze do reszty będzie docierało.

Tak sobie jeszcze pomyślałam, w mojej donicy w podwórzu w samym środku jest jabłoń, jak stawiałam donicę miałam nadzieję drzewo padnie
niestety na razie świetnie się trzyma mimo, że ziemi przeszło pół metra dostało na całe korzenie, ale pień ma zostawiona obudowaną wnękę. Później wystartowało, najpóźniej liście gubiło, ale chyba ta nowa ziemia dała mu świeże składniki pokarmowe i owoce były ogromne Po raz pierwszy
Więc takimi skrzyniami nie wysokimi nie powinieneś dębowi żadnej krzywdy zrobić
Waclaw 21:47, 12 gru 2018

Bardzo prawdopodobne, że zrobię
Kokesz 23:08, 12 gru 2018

Anda napisał(a)

Paproci zapomnialam dopisac Ladnie sie komponuja z hostami. Koniecznie sucholubne, bo nie wiadomo, jakie lato znow bedzie.

A jakie odmiany sucholubnych masz na myśli?
Może pod mój kasztanowiec się nadadzą?
gogo 23:34, 12 gru 2018

Wacku, folia koniecznie.
A skrzynie bez dna, nie będziesz musiał martwić się, czy korzeniom posadzonych w nich roślinom nie jest ciasno.
Bo przecież po jakim czasie dobrze wrosną w ziemię.
Skrzynie wielkością dopasuj do planowanych nasadzeń.
A jeszcze jeden pomysł, zamiast desek możesz użyć grubsze gałęzie.
Będzie łatwiej manewrować między wystającymi korzeniami.
Gałęzie łatwo połączysz i tu też folia / dodatkowo zabezpieczy wysypywanie się ziemi /.
A gałęzie masz za darmo
Anda 13:03, 13 gru 2018

Kokesz napisał(a)

Tak sobie troche podczytuje ostatnio o paprociach, bo zaczely mi sie podobac, ale takich naprawde sucholubych to nie ma. Troche mniej wilgoci potrzebuje Polystichum setiferum 'Plumosum Densum', Athyrium niponicum 'Metallicum' oraz malutka paproc Asplenium trichomanes.
Sylwia ze Szmaragdowej Doliny pokazywala ostatnio paprocie, a ona chyba za mocno nie podlewa. Irenka Milka chyba tez ma paprocie. Mozesz jeszcze ich podpytac
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AniazUroczyska 13:11, 13 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

W którejś Mai chyba rok temu było jak takie właśnie stare drzewa zostały w korzeniu na raz grubo zasypane i zaczęły obumierać, a wiem, że tego byś raczej nie chciał.

W tym odcinku też jest poruszany ten problem , warto zerknąć

https://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,36,1,0/minimalistyczny-ogrod-ze-strzyzonymi-cisami-odc-425,719014.html

Waclaw 15:47, 13 gru 2018

Kokesz napisał(a)

Paprocie lubią wilgoć. Na wyniesionej rabacie w skrzyni może jej brakować ale i tak będę montował system nawadniający to podciągne wodę pod dąb.
Waclaw 15:52, 13 gru 2018

gogo napisał(a)
Wacku, folia koniecznie.
A skrzynie bez dna, nie będziesz musiał martwić się, czy korzeniom posadzonych w nich roślinom nie jest ciasno.
Bo przecież po jakim czasie dobrze wrosną w ziemię.
Skrzynie wielkością dopasuj do planowanych nasadzeń.
A jeszcze jeden pomysł, zamiast desek możesz użyć grubsze gałęzie.
Będzie łatwiej manewrować między wystającymi korzeniami.
Gałęzie łatwo połączysz i tu też folia / dodatkowo zabezpieczy wysypywanie się ziemi /.
A gałęzie masz za darmo

Tak myślałem z tą folią. Gałęzi dawał nie będę, choć na pewno ciekawie by wyglądały bo uważam, że ich trwałość jest mała a na tym mi również zależy. Raczej zastanawiam się nad przeciętymi na pół świerkami lub sosnami. Takie cienkie pnie z przecinki nie powinny być drogie. Rozważę również wykonanie z krawędziaków lub brusów. To najdroższe rozwiązanie ale chyba najbardziej trwałe.