Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miniaturowy ogródek

Miniaturowy ogródek

anieszka 08:37, 09 sie 2012

Ja mam kocimiętkę i rośnie jak szalona
agata_chrosc... 09:14, 09 sie 2012

Ja mam tylko kilka rodzajów szałwi. Niestety faktycznie po przekwitnięciu efekt znika. Kocimiętkę widziałam tylko i w sumie jest ok. ALe tak na prawdę to najfajniejsza z tego fioletowego towarzystwa to jest lawenda. Nie chcesz lawendy?
anieszka 09:17, 09 sie 2012

Piękna jest szałwia omszona Kocimiętka się pokłada
GabiK 09:18, 09 sie 2012

Mnie się właśnie lawenda jakoś niespecjalnie podoba. Ładna jest i pięknie wygląda u innych, ale jakoś tak nie mam do niej przekonania. No i ona lubi sucho i piaszczyście, a tego nie mogę jej dać. Nie będziemy się wzajemnie męczyć.

Bo tak myślę czy czegoś kwitnącego nie dać pod umbraculiferę w tę obwódkę bukszpanową zamiast host. Jarek apeluje o więcej kwiatów. I przy jeżówkach takie coś fioletowe dobrze by wyglądało.
Tak sobie gdybam, taka choroba ogrodowiskowa: co by tu jeszcze dosadzić/przesadzić.
GabiK 09:19, 09 sie 2012

I co ja mam zrobić - obie wersje mają zwolenników i przeciwników.
Mala_Mi 09:50, 09 sie 2012

Kocimiętkę mozesz częsciej przycinać i trzymać na odpowiedniej wysokości ..... i się nie położy......
Ja w takie jsytuacji robię coś nieogrodowiskowego..sadzę jedno i drugie
GabiK 09:55, 09 sie 2012

Aniu, ale ty masz miejsce, a ja mam kwadracik pod wiśnią, nawet nie wiem, czy tam metr na metr jest. Takie miejsce na 4 sadzonki - teraz są 4 hosty. To jak ja mam i jedno i drugie posadzić?
popcorn 09:57, 09 sie 2012

Gabrysiu szałwia omszona. Kocimiętka się pokłada (chyba rzeczywiście częściej trzebaby ciąć)... i w półcieniu wyciąga się do słońca...
też mam jedno i drugie ale z kocimiętką mniejsze doświadczenie...
magnolia 10:22, 09 sie 2012

wg mnie kocimiętka jest bardziej uniwersalna- po wiosennym kwitnieniu warto ją ściąć, wtedy bardzo szybko zrobi się znów ładna, bez pokładania się, wyrosnie z niej równiutka krągła kępka która zakwitnie latem i będzie kwitła długo. Ale ona jest szarawa- ma szarawe listki, jak nie ma dobrego tła to sprawia wrażenie mało wybarwionej, jakby przezroczystej. ja swoja przesadziłam przed świerk serbski i dopiero teraz wygląda.
A szałwia omszona ma mocną, wyraźną barwę, jest bardziej strzelista, kwitnie długo- kilka tygodni. Jednak właśnie miewa rdzawe liście, szczególnie w mokrych latach. Po kwitnieniu trzeba ja ściąć , bo się 'rozwala'. Teraz, po kilku tygodniach od ścięcia znów kwitnie i jest piękna, ale pod koniec kwitnienia miała kiepski czas.
Także każda ma swoje za i przeciw.

Gabik, a bodziszki? - np bodziszek czerwony?- kwitnie długo, liście ma ładne cały sezon. W tym roku u Melona też były piękne bodziszki 'Biokovo'. Oczywiście nie wiem co jest wokół, do czego to ma pasować. Zerknij sobie :
http://www.dobrepole.pl/Geranium%20sanguineum%20%22Compact%22_-_bodziszek%20czerwony_npol_860.html

i Biokovo-

http://www.dobrepole.pl/Geranium%20x%20contabrigiense%20%22Biokovo%22_-_bodziszek%20kantabryjski_npol_819.html
Ania 10:38, 09 sie 2012

Gabik szałwia kwitnie kilka tygodni, u mnie się nie pokłada, jest niska, wydaje mi się, że jej wysokość zależy od tego jak nisko ją na wiosnę przytniesz, rośnie na wystawie słonecznej, ale pod brzozą więc ta ją trochę cieniuje, faktycznie pod koniec kwitnienia potrafią jej liście trochę podsychać, ale bardziej w środku, napewno nie lubi polewania po liściach. U mnie było tak, że na bieżąco przycinałam uschłe kwiatostany dość nisko więc praktycznie przeszła z jednego kwitnienia w drugie, miała może ze 2 tyg przerwy i nawet wtedy już pojawiały się pojedyncze nowe kwiatuszki. Przyznam, że wygląda dość spektakularnie, dodam, że mam podobne podłoże do Twojego czyli glina Z kocimiętką niestety nie mam doświadczenia. Przyznam że to dobry pomysł z kolorem w tej obwódce