Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowo zakręcona.

Ogrodowo zakręcona.

09:14, 14 cze 2019
Zakrecona napisał(a)
W toku...

Przy okazji zastanawiam się, czy w lukach między płytami nie dać folii pod kamienie, żeby chwasty nie przerastały, bo to nie będzie zbyt gruba warstwa?

ale będzie fajnie, ja bym dałam, ale folię folię nie maty, tak by korzenie chwastów nie miały szans. Tam tylko będziesz chodzić, więc żadnych roślin sadzić nie będziesz.

Pięknie będzie, lubię takie łuki
Roocika 11:44, 14 cze 2019

Z folii pod kamieniami gorzej się chwasty wyrywa, bo one ta folię i tak przerosną.
13:00, 14 cze 2019
Roocika napisał(a)
Z folii pod kamieniami gorzej się chwasty wyrywa, bo one ta folię i tak przerosną.

A jakby dać tekturę i czarną grubą folię?
polinka 13:19, 14 cze 2019

Toszka napisał(a)
Daszek jest mega. Zraszaj wieczorem cisy. Najpierw delikatnie, mgłą i stopniowo można większy strumień dać. Stopniowo, czyli np. po 10min. W ten żar okrutny aparaciki szparkowe są zamykane (tak roślina chroni się przed wyparowaniem nadmiernym) i zwilżanie pomoże odetchnąć roślinom. Tylko trzeba to stopniowo robić, by zimna woda nie była szokiem. Czyli trzeba delikatnie dać się ochłodzić roślinom.

to zraszanie cisów i innym roslinom pomoże, bo podniesie wilgotność powietrza i ciutkę obniży temperaturę.

Iwona, czy w taki sam sposób mogę potraktowac graby sadzone w tym roku?
AniazUroczyska 13:30, 14 cze 2019

Iwonko, korzystając z okazji ,że Cię tu spotkałam: Czy mogę poprosić o "Toszkowy przepis " na sadzenie jagód kamczackich?
Margerytka40 20:23, 14 cze 2019

Na folii też będą chwasty rosły i nie chodzi o przerastanie od spodu. Z czasem od góry wiatr nawieje drobinek między kamyczki a chwastom wystarczy minimum. Nie ma na to rady. Przy nieprzepuszczalnej folii tak mi przyszło na myśl, co z wodą? Nie będzie stała tam? Zgodnie z zasadami należałoby wykorytować to miejsce na 30, 40 cm, podsypać gruz i na to dopiero kamyczki. Ja zrobiłam ścieżkę na macie kamyczki. Jest dwa lata i już widzę, że chwasty się pojawiają. Nie ma chyba sposobu idealnego
Zakrecona 20:54, 14 cze 2019

Asiu tyle już nie podkopię, bo podwyżka po całości zrobiona
21:06, 14 cze 2019
Zakrecona napisał(a)
Asiu tyle już nie podkopię, bo podwyżka po całości zrobiona

Może jak jest wyżej to woda w rabaty splynie. A na folii chwasty będą płytko bo korzeń folii nie złapie jak mate i łatwo się to usunie
Margerytka40 22:51, 14 cze 2019

MonikA napisał(a)

Może jak jest wyżej to woda w rabaty splynie. A na folii chwasty będą płytko bo korzeń folii nie złapie jak mate i łatwo się to usunie

Może masz rację Monika, u mnie ścieżka kiedyś i tak najprawdopodobniej do zmiany
Toszka 22:59, 14 cze 2019

polinka napisał(a)

Iwona, czy w taki sam sposób mogę potraktowac graby sadzone w tym roku?

Absolutnie tak

AniazUroczyska napisał(a)
Iwonko, korzystając z okazji ,że Cię tu spotkałam: Czy mogę poprosić o "Toszkowy przepis " na sadzenie jagód kamczackich?

Aniu, nie mam doświadczenia z jagodą, ale
poczytaj

Z opisu upodobań wynika, że dużo obornika, kory, kompostu. Przekopać ze sporym marginesem. Koniecznie wysciółkowane korą. Obornik kompostowany. Nie granulat. Granulatem można potem nawozić.