No dobra, przyznam się: ja to narysowałam już wczoraj, ale te rysunki mi się nie podobały i miałam nadzieję, że wyślę coś lepszego. Nie wymyśliłam.
Za to doszłam do wniosku, że to co na rysunku wygląda jak groch z kapustą, to w rzeczywistości będzie wyglądało lepiej. Jakby nie było - to ta rabata ma powierzchnię ok. 50 m2. Tego nie da się ogarnąć paroma krzaczkami

Pasy rozchodników czy seslerii mają po 50 cm szerokości, więc na dwa rzędy roślin.
Pierwsza wersja jest ze ścieżką poprowadzoną tak jak wczoraj narysowałam:
część pod żywopłotem jest dość wąska, a część pomiędzy ścieżką a trawnikiem szeroka, więc ją przedzieliłam dodatkowym żywopłotem (tak ok. 1,5m wysokości). Zrobi się bardziej... intymnie, a żywopłot powinien być na tyle niski, żeby z tarasu było widać, co jest za nim.
Ale myślę, że lepiej przesunąć ścieżkę na środek rabaty, wtedy będzie po 3m z każdej strony:
Zasadniczo trzymałam się roślin, o których mówiłaś (szałwie, rozchodniki, seslewie, miskany, hortensje), dodałam tylko gatunki bardziej cienioznośne (bergenie, hakone, jarzmianki).
Dałam też krzewy: w 1 wersji tawuły, w 2 - kaliny kilimanjaro. Ale w zasadzie myślę, że krzewów powinno być więcej - są mniej pracochłonne, co przy takiej powierzchni ma znaczenie.
Można krytykować do woli
Aaa (narysowałam też wersję bardziej minimalistyczną, która na rysunku lepiej wygląda, ale myślę że w rzeczywistości byłaby beznadziejna; nawet nie pokazuję

)