Asiu, super robotę odwaliłaś. Naprawdę podziwiam, bo wiem jak trudno jest robić tak dużą rabatę na tak małym planie, i w ogóle tak dużą rabatę.
Mnie również nasunęła się myśl o preriowej, jednak nie wiem, co Magda na to.
Tak na pierwszy rzut oka bardziej widzę tą drugą wersję, ale muszę to trochę przetrawić, żeby cokolwiek skrytykować czy przedstawić własną wizję
Ciemnozielone duże koło to dereń chinensis. Pamiętam że była o nim mowa wcześniej i uważam że to bardzo dobry pomysł - robi wrażenie o każdej porze roku.
Obok niego rosną tawuły Grefsheim.
Buk w każdym przypadku rośnie w prawym górnym rogu. W pierwszej wersji dałam jakieś niższe, szersze drzewo. Może być wiśnia, a może też być świdośliwa wielopniowa.
trochę mnie podnosi na duchu, bo widać że przeplatanka hortensji i miskantów (którą w drugiej wersji zaproponowałam na środku rabaty) z niższymi roślinami po brzegach będzie dobrze wyglądała.
Tak sobie jeszcze myślę o tej rabacie - w sumie zostałabym przy drugiej wersji, ale dodałabym jeszcze molinie, bodziszki (rozanne lub cambridge) i rdesty himalajskie (golden arrow lub blakfield). nie podejmuję się jednak tego rysować
Kasiu, to zależy od preferencji właścicieli, wielkości ogrodu, założeń nasadzeń, klimatu i roślin zastanych na danej powierzchni Na początek można się kierować zasadą złotego podziału czyli 1/3 do 2/3. Są też ogrody bez trawnika, tylko z rabatami lub z placykami, lub ścieżkami żwirowymi. Im mniejsza powierzchnia trawnika lub żwirowa, tym bardziej chaotyczny wydaje się ogród. Im większa powierzchnia trawnika lub żwirowa tym bardziej nudny wydaje się ogród
Wiesz, jest chaotycznie i "chaotycznie" Trawnik lub powierzchnia żwirowa lub drewniana, jednolita, równoważy powierzchnię niejednolitą. To miałam na myśli
Ogólnie trawnik jest trudny w utrzymaniu i bardzo drogi, jeśli chce się mieć go w dobrej kondycji. Zabiegi pielęgnacyjne zabierają dużo czasu. W czasie upałów podlewanie codzienne albo co dwa dni to nie dla mnie Lepiej mieć mniejszy kawałek, ale ładny
Powtórzyłam plany, żeby nie trzeba było się cofać.
Ścieżka na pierwszym planie jest ciekawsza, bardziej tajemnicza, a nasadzenia z drugiego planu - tak to mniej więcej widzę.
Podoba mi się Asi pomysł na niski żywopłot w rabacie. To bardzo uspokaja przestrzeń. Można by się zastanowić, czy go nie podzielić na dwa mniejsze kawałki na dwóch różnych wysokościach rabaty. Taki holenderski trick
Brakuje mi zimozielonych bylin np. Epimedium pod drzewami (sucholubne), mak wschodni, Acanthus spinosus, Helleborus, Digitalis oraz strukturalnych np. Phlomis, Veronicastrum, Agastache. To są tylko szczegóły, które można uzupełnić.
Plany Asi bardzo mi się podobają Kontrpropozycja musiałaby się opierać na innym koncepcie, np. sucholubność i wtedy bez hortensji. Nie jestem pewna, czy o to Magdzie chodzi, a nie ma sensu czegoś rysować, jeśli i tak nie wchodzi w rachubę
Magdo, zobacz jak wyglądają rabaty preriowe (i nie tylko) w Appeltern