Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 09:49, 08 kwi 2021

basia3012 napisał(a)
Asiu, czytam o chorobie u Ciebie. Dobrze, że z mężem już lepiej. U nas synowa chorowała ale u wnuków 6 lat i 2 latka nie było objawów i u syna też nie. W jednym domu mieszkają a Ania miała a syn i dzieciaki nie. Dziwne.
Czytam, że trochę z dzieciątkiem robiłaś porządki. Dobre dziecko, że pozwoliło coś zrobić.

Basiu, na szczęście u mnie nie było tak jak u męża, u mnie to raczej takie większe przeziębienie niż grypa. Synek też był chory, a córka to nie wiadomo, bo jakieś stany podgorączkowe miała ale nic wielkiego.
Porządki częściowo robiłam z dzieciakami ale jeszcze wszystkiego nie skończyłam, czekam na lepszą pogodę, zacznę przesadzać i posadzę zakupy
Mam mnóstwo kretowisk w rabatach. Zaczęliśmy rozkładać te tabletki na mole, zobaczymy czy krety się wyniosą z rabat

Zdrówka Basu dla Ciebie i rodzinki
Roocika 09:52, 08 kwi 2021

kasia1 napisał(a)
Asiu, co masz pod tą czarną folią? To jakiś specjalny zabieg? Też muszę codziennie trochę wyjść i coś zrobić, po prostu mnie już nosi.

Kasiu, rozłożyliśmy ją, żeby trawa się przerobiła, bo tam będzie rabata, na razie mam mieszane uczucia, wydaje mi się, że ona tam rośnie
Na razie musi czekać w kolejce, bo przez te zawirowania zdrowotne jesteśmy trochę do tyłu z różnymi nie tylko ogrodowymi pracami
Roocika 09:52, 08 kwi 2021

edi75 napisał(a)
Witaj Asia!

Witaj Edyta
kasia1 10:05, 08 kwi 2021

Będę obserwować, jaki efekt. Chcieliśmy coś podobnego zrobić z naszą skarpą, ale w tym roku nic jej nie ruszę. Mogę co najwyżej też coś rozłożyć, by zabić to, co tam teraz rośnie, czyli zielsko
edi75 11:01, 08 kwi 2021

Asia u mnie cicho ...no bo jeszcze zima w ogrodzie.. Zdążyłam przed tym ostatnim ochłodzeniem obciąć trawy ,róże .lawendy. Trochę pograbiłam ,spulchniłam ziemie w truskawkach i podsypałam nawozem..Chociaż nie wiem czy będą w tym roku truskawki..bo krzaczki marne ,w zeszły sezonie nornice mi skopały całe pole truskawek.
Urszulla 17:32, 08 kwi 2021

Roocika napisał(a)
Dziś pogodowa huśtawka ale codziennie wychodzimy przewietrzyć głowy.

Wiosna czeka w natarciu.

Ostatni rzut oka na frontową, jak tylko pogoda pozwoli będę ją "rozbierać". W tym roku cała była zryta przez nornice i krety, każdą roślinę musiałam ugniatać, bo pod nią była dziura.

Bodziszki kantabryjskie tegorocznej zimy straciły całkiem liście i startują od zera. Tylko jeden bardzo ucierpiał od kreta/nornicy i nie wiem czy odbije, chociaż jakieś życie się w nim jeszcze tli.

Za to korzeniaste już są ładnie zielone i nabierają masy.

Zmiany na pewno będą ciekawe. Nie spiesz się roślinki będą mieć cały sezon na adaptację. Najwyżej przy upałach będziesz podlewać.
Urszulla 17:35, 08 kwi 2021

A propos skarpy widziałam hortensje pnącą, puszczoną na płożąco po skarpie. Podobało mi się ale podejrzewam że pod spodem była mata.
Milka 06:18, 09 kwi 2021

Fajnie rabata wygląda, kawał pracy tam. Asiu, powoli odbije wszystko, co tam jest. Wiadomo, krety i nornice psocą, ale tego się nie uniknie. Rosliny się namnożą i będzie ok.
Zdrówka
Roocika 10:27, 09 kwi 2021

kasia1 napisał(a)
Będę obserwować, jaki efekt. Chcieliśmy coś podobnego zrobić z naszą skarpą, ale w tym roku nic jej nie ruszę. Mogę co najwyżej też coś rozłożyć, by zabić to, co tam teraz rośnie, czyli zielsko

Dam znać jak będę ściągać folię
W sumie to powinna pewnie dłużej leżeć, w dolnym ogrodzie też mamy rozłożoną
Roocika 10:28, 09 kwi 2021

edi75 napisał(a)
Asia u mnie cicho ...no bo jeszcze zima w ogrodzie.. Zdążyłam przed tym ostatnim ochłodzeniem obciąć trawy ,róże .lawendy. Trochę pograbiłam ,spulchniłam ziemie w truskawkach i podsypałam nawozem..Chociaż nie wiem czy będą w tym roku truskawki..bo krzaczki marne ,w zeszły sezonie nornice mi skopały całe pole truskawek.

Może nie będzie tak źle, nornice dają ostro popalić...
Pomalutku zrobisz