Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Juzia 14:05, 08 kwi 2022

U mnie runianki też tak żółkły i z roku na rok było coraz gorzej. Zaczęły zanikać... i teraz już prawie nie mam
Myślałam, że im za sucho.... ale u Ciebie sucho przecież nie jest
Roocika 15:28, 08 kwi 2022

Martka napisał(a)
Runianki w różnych kolorach, ale od czego to zależy? Nie umiem powiedzieć. Czy mogą mieć różną glebę w tych miejscach? Lub różne nasłonecznienie? Na jedne pada cień, na inne nie? ... Fajnie, że udało się popracować w ogrodzie Ja też dziś wyskoczyłam na 3 godziny, słońce i świeże powietrze, wszystko budzi się i pachnie, ptaków wrzask... cudowne doznania!

Asiu, moje czosnki te wyrywne, o których pisałam, to Miami. Nie wiem o nich nic, posadziłam po raz pierwszy i czekam na efekt

Edit: ktoś pisał, że róże warto usuwać, nie kompostować ich ze względu na ryzyko przenoszenia grzybów. Nie wiem, czy tak jest, ale profilaktycznie oddaję odpady różane do worków. Daj znać, jak to się u Ciebie sprawdza na rabatach.

Marta, mają różną glebę, te bardziej żółte rosną w takiej bardziej zbitej, sinej glinie (wzbogaconej, ale już pewnie śladu nie ma) i mają więcej słonka.

Z tymi różami, dzięki za info, w ogóle o tym nie pomyślałam
Roocika 15:29, 08 kwi 2022

Martka napisał(a)
Asiu, jeszcze znalazłam coś takiego, zerknij na wpis Mazana, https://www.ogrodowisko.pl/watek/981-runianka-japonska-pachysandra-terminalis?page=7

No właśnie, jakie one lubią pH, bo informacje w internecie są sprzeczne? U mnie pH jest powyżej 7.
Roocika 15:31, 08 kwi 2022

Juzia napisał(a)
U mnie runianki też tak żółkły i z roku na rok było coraz gorzej. Zaczęły zanikać... i teraz już prawie nie mam
Myślałam, że im za sucho.... ale u Ciebie sucho przecież nie jest

Tak mi przyszło do głowy po twoim wpisie, że przecież nadmiar wody powoduje, że rośliny schną... Już się nie raz przekonałam. Może to jest trop. Spulchnię tam ziemię i zasilę kompostem, moze im tlenu brakuje i nie pobierają składników pokarmowych w zbyt zbitej ziemi.
Dzięki Juzia
Roocika 16:08, 08 kwi 2022

Agatorek napisał(a)
Dziwna sprawa z tą runianką. Wszystkie sadzonki były z jednego żródła?

Tak Aga, z jednego
Rojodziejowa 18:05, 08 kwi 2022

U mnie też się nie udało z runiankami... Kilka podejść i w końcu dałam za wygraną. Może one takie bezproblemowe po prostu wcale nie są
Dragonka 16:44, 09 kwi 2022

Ale trafiłam a właśnie oglądałam swoje posadzone w zeszłym roku dopiero..bo śniegiem biedne takie zawalone były. Na razie nie wyglądają oszałamiająco ani specjalnie się nie rozpanoszyły, a na to liczyłam, no ale dajmy im szansę
ajka 20:31, 09 kwi 2022

Oj, te runianki to coś biednie wyglądają, ale może odbiją jeszcze.
Gosialuk 12:13, 10 kwi 2022

Ja mam ze 3 sztuki runianki i w porównaniu do twojej to pojedyncze chabazie mi rosną. Wprawdzie są zielone, ale nie przyrasta u mnie prawie wcale. Spróbuj swoje zasilić jakimś nawozem z mikroelementami. I tak ładnie się rozrosły. Ważne, że nie mają grzyba, pleśni, bo to gorzej opanować.
Agania 18:55, 10 kwi 2022

Roocika napisał(a)
Obcięłam resztę traw i bylin, trochę pograbilam kopce na rabatach, jeszcze trochę pracy ze sprzątaniem gałązek mi zostało i róże przy tarasie razem z lawendami do ciecia oraz cisy na frontowej. Trochę musiałam się poruszać

Recykling rabatowy, ścinki róż i krzewów wylądowały znowu na rabacie Mam nadzieję, że potem zarośnie i nie będzie widać.

I takie bodziszki łąkowe Hokus Pokus w zeszłym roku kupiłam na próbę,myślałam, że zgniły ale odbijają uff

I tawuła van Houttea jak zwykle pierwsza zaraz będą liście

Podziwiam powrót do zdrowia, takiej siły mi teraz potrzeba